Deputatul clujean, Csoma Botond, impresionează nu numai prin maturitatea pe care o știam, ci și prin felul în care s-a dezvoltat ca politician, căci e foarte tânăr. JOS PĂLĂRIA!

Jurnalista Sorina Matei a realizat în emisiunea OFF/OnTheRecord, de pe Aleph News (preluat de Mediafax), un interviu cu deputatul clujean Csoma Botond pe teme aflate în actualitate: refacerea Coaliției de guvernare, competențele DNA, încrederea în Justiție șamd. Președintele UDMR Cluj și liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor impresionează prin maturitatea abordărilor, dincolo de politicianismul și populismul demagogic al majorității politicienilor cu ștate vechi în meserie - trend în care au intrat și așa zișii” noi în politică”, rapid nărăviți la mânuit politica cu polonicul.

Lucid, despre refacerea coaliţiei de Guvernare, Csoma Botond, a declarat că trebuie găsită o soluţie de compromis.

„Nu ştiu care va fi soarta coaliţiei. Nu există alternativă la această majoritate în acest moment. Nu cred că am putea forma o altă majoritate. Trebuie să găsim o soluţie de compromis ca să continuăm guvernarea. Este foarte important ca după congrese să refacem coaliţia. Nu ştiu dacă USR PLUS va renunţa la condiţia ca Florin Cîţu să plece din fruntea Guvernului. (...) România n-are nevoie de un scandal permanent. Au existat foarte multe probleme în coaliţie. Vă spun clar: nu din cauza SIIJ am ajuns aici!”

Pertinent și fără să o dea în populisme ieftine de trend, cu privire la desființarea SIIJ, Csoma Botond pune degetul pe rană: cu USR PLUS a fost un dialog al surzilor, ministrul Stelian Ion a avut un singur punct pe agenda sa ”de reforme”, trecerea competențelor de control a ”malpraxisului” magistraților înapoi la DNA.

„Din cauza abuzurilor sistemice, n-am vrut să ne întoarcem la situaţia anterioară. Vrem desfiinţarea SIIJ, dar nu în varianta USR PLUS. Am propus ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General. (...) Aşa am putea avea judecători independenţi. Stelian Ion a avut aceeaşi retorică de anul trecut. Cred că domnul Stelian Ion a avut o abordare eminamente politică. A avut un slogan şi a spus că toată independenţa Justiţiei depinde de desfiinţarea SIIJ. Ceea ce este fals după părerea mea. Nu numai după părerea mea ci şi potrivit părerii multor colegi din UDMR. Această idee este falsă. Ministrul Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu magistraţii. Stelian Ion a vorbit în nişte termeni de Inspecţia Judiciară încât eu n-am crezut că un ministru al Justiţiei poate să spună asemenea chestiuni. Parcă Inspecţia Judiciară ar fi o bandă de hoţi sau o adunătură de corupţi. Aşa vorbea ministrul Justiţiei de multe ori de Inspecţia Judiciară care a făcut acel raport în 2019. (...) Stelian Ion nu a vrut să se ocupe de alte reforme din Justiţie. (...) Am avut un dialog al surzilor, n-am făcut niciun pas înainte. Noi nu susţinem că deţinem adevărul absolut dar nimeni n-a venit cu o propunere mai bună decât a noastră. (...) Din acest motiv noi am propus prin acel amendament ca aceste dosare să meargă la Parchetul General. Pentru că nu dorim ca acele abuzuri să se repete. Cred că am avut o poziţie principială. Când i-am spus şi i-am amintit aceste chestiuni semnalate în raportul Inspecţiei parcă nici nu vrea să audă aceste argumente”

Zic că trebuie să citiți interviul pentru a înțelege de ce îi dau JOS PĂLĂRIA pentru atitudinea matură deputatului și președintelui UDMR Cluj, Csoma Botond.

CITEȘTE: Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor: „Cu refacerea competenţei DNA pe anchetarea magistraţilor nu vom fi de acord”

Adauga comentariu