Eveniment

Deputatul clujean Adrian Dohotaru:”Merită să raportați angajatorii la ITM pentru ore suplimentare ilegale deoarece amenzile vor fi îndeajuns de usturătoare”

Angajatorii care își obligă salariații să presteze ore suplimentare vor trebui să plătească amenzi mult mai mari decât până acum. Un proiect de lege inițiat de deputatul clujean Adrian Dohotaru prevede amenzi pentru fiecare angajat care prestează ore suplimentare. Această modificare legislativă vizează în special companiile cu mulți angajați, acele companii care până acum nu erau speriate de cuantumul mici al amenzilor.

În prezent, fie că o persoană a lucrat o oră în plus, fie că o mie de persoane au prestat 100 de mii de ore, amenda nu poate fi mai mare de 3000 de lei. Acum amenda se dă companiei între 1.500 și 3000 pentru fiecare angajat obligat să presteze ore suplimentare ilegale de muncă.

Adrian Dohotaru speră ca prin această măsură să crească și mai mult numărul sesizărilor la ITM, iar acei angajatori care în continuare își obligă angajații să presteze ore suplimentare să fie arși la buzunar.

”Acest proiect de lege vizează angajatorii care îi obligă pe angajați să presteze ore suplimentare ilegale. Exstă un cadru legal pentru ore suplimentare, dar dincolo de acest cadru, angajatorii îi obligă în continuare pe angajați să lucreze peste program. Până acum amenzile erau între 1500 și 3000 de lei, acest lucru înseamnă că dacă este o firmă cu 1000 de angajați va plăti amendă pentru că i se rentează să plătească amenda. Au fost sute de reclamții la ITM privind orele suplimentare. Cu siguranță vor apărea și mai multe sesizări ăn momentul în care știi că amenda este mai mare.Mulți dintre angajați aleg să nu mai facă sesizare pentru că amenda este prea mică. De acum încolo merită să raportați angajatorii la ITM pentru ore suplimentare ilegale deoarece amenzile vor fi îndeajuns de usturătoare pentru a nu încălca legea.”, potrivit lui Dohotaru.

Principala modificare vizează modul de calcul al amenzilor. Astfel, dacă până acum amenda avea aceeași valoare indiferent de numărul de angajați, acum angajatorii vor plăti amendă pentru fiecare angajat care este obligat să muncească orele suplimentare.

”Cuantumul amenzii se calculează altfel. Dacă o firmă are mai mulți angajați care presează ore suplimentare, amenda se calculează pentru fiecare angajat în parte. Legea, așa cum era gândită până acum nedreptățea firmele mici. Dacă o firmă avea 5 angațai plătea 1500 de lei, iar dacă avea 500 plătea aceeiași sumă. Este bine ca amenda să fie proporțională în funcție de numărul de angajați. Eu crred că ITM va face verificări, trebuie lucrat și aici pentru ITM să își facă treaba, dar chiar și cu problemele existente la ITM au fost făcute sute de sesizări petru orele supleimentare”, a menționat Adrian Dohotaru.

Așa cum a precizat și deputatul Dohotaru mai rămâne acum ca și ITM să își facă datoria și să verfice sesizările, iar acei angajatori care își obligă salariații la ore suplimentare să fie amendați. După noul calcul al amenzilor bugetul marilor companii va avea mult mai mult de suferit decât până acum.

În anul 2018 au fost aplicate doar 157 de amenzi pentru orele suplimentare ilegale, dar sunt mii de astfel de situații.

Potrivit Codului Muncii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-ne pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia și peste media europeană de 23%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *