Politica

Deplasarile lui Seplecan impiedica solutionarea problemei Cluj Arena

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan se plimba mai mult pe la Bucuresti in disperarea de a gasi sustinere din partea liderilor PNL pentu a-si putea pastra functia detinuta, in loc  sa semneze actele institutiei pe care o conduce.  In cauza este situatia recenta de la Cluj Arena, care se inrautateste de la o zi la alta prin amanarea deciziei de intrunire a Adunarii Generale a Actionarilor si organizarea concursului de numire a altor reprezentanti pe locurile ramase vacante in Consiliul de Administratie in urma demisiilor lui Radu Sporis, Sebastian Campean si Marius Andreica. Astfel comisia care trebuie sa decida forma prin care Cluj Arena va scapa de datorii nu se poate convoca, situatia incerta a societatii se prelungeste, iar penalitatile cresc de la o luna la alta.

Blocajul institutional de la nivelul Consiliului Judetean se rasfrange asupra situatiei incerte de la Cluj Arena. Societatea se afla de doua luni cu conturile blocate pentru neplata impozitului pe cladire, timp in care penalitatile s-au majorat de la o luna la alta. Presedintele CA, Radu Sporis, alaturi de alti membri au renuntat la mandatul detinut in CA printr-o notificare transmisa Consiliului Judetan inca din 21 august. 

“Pe intreaga durata a mandatului meu de presedinte al CA de la Cluj Arena m-am implicat activ alaturi de directorul Radu Ratiu si echipa sa care lucreaza la stadion. Au fost aduse dotari suplimentare stadionului ca urmare a investitiilor facute. Odata ce a aparut problema impozitului, am facut toate demersurile pentru a gasi o solutie. In calitatea de presedinte al CA am discutat atat cu Mihai Seplecan cat si cu Emil Boc si am tinut in permanenta legatura cu Radu Ratiu, alaturi de care am adus in fata clujenilor, prin intermediul unei conferinte de presa, solutiile pe care le-am gasit normale. Printre acestea a fost recuperearea TVA-ului cedat CJ Cluj, cu plata impozitului datorat catre Primaria Cluj-Napoca. Propunerile facute nu au fost agreate de persoanele cu putere de decizie carora li s-a parut mai simpla varianta de intrare in insolventa a societatii. Am renuntat la mandat pentru ca nu sunt de acord cu intrarea societatii in insolventa si nu doresc sa fiu in echipa care trimite Cluj Arena in insolventa”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Radu Sporis, fostul presedinte al CA-ului Cluj Arena.

In sedinta ordinara de marti consilierii judeteni au votat mandatarea liberalului Calin Tuluc pentru constatarea vacantarii locurilor din CA de la Cluj Arena si convocarea AGA. Potrivit lui Tuluc, Mihai Seplecan nu a binevoit sa semneze reprezentarea sa, motiv pentru care AGA nu poate fi convocata, iar concursul pentru ocupara locurilor vacante in CA nu se poate organiza. Este nevoie de convocarea AGA, unde actionarii sa ia oficial act de demisia celor trei membri si sa admita vacantarea locurilor, modificarea la Registrul Comertului a deciziilor AGA si abia apoi se va putea organiza concursul pentru ocuparea postului de presedinte al Consiliului de Administratie si cele doua locuri ramase libere de membri in CA.

“Pentru locurile ramase vacante se va organiza concurs. In prima faza va fi o selectie de dosare pentru indeplinirea candidaturilor si apoi interviu. Va putea sa se inscrie oricine doreste. Liderii politici nu reusesc sa se intalneasca sa transeze problema. Pe ceea ce am discutat cu Sepecan, am facut o intalnire cu liderii grupurilor politice si am decis sa exploram doua variante, respectiv desfintarea Cluj Arena cu transformarea societatii in directie sau plata debitului principal ca sa oprim penalitatile, urmand ca ulterior sa gasim o solutie finala. Trebuia sa avem o intlnire acum aproape doua saptamani, numai ca domnul Seplecan, dupa ce a anuntat intalnirea, a plecat la Bucuresti si a uitat sa ne anunte ca nu se mai tine intalnirea.

In urma discutiilor telefonice cu Seplecan, acesta m-a informat ca ma va anunta imediat ce se intoarce de la Bucuresti despre ziua in care vom face intalnirea cu liderii de grup. Intre timp situatia s-a precipitat, iar intalnirea nu s-a mai tinut si intre timp a avut loc sedinta de marti si s-a dat un nou termen pana in 15 octombrie sa decidem. Din cate stiu Seplecan se va deplasa in Germania si se va intoarce abia in 9 octombrie, cand, probabil, domnul presedinte va binevoi sa convoace liderii sa vedem cu ce proiect mergem in plen.

Indiferent, orice proiect alegem, trebuie luata o decizie rapida, macar sa stim care vor fi pasii pe care ii vom urma. Noi suntem intr-o situatie nasoala pentru ca, in noiembrie 2014, Curtea de Conturi a venit si a constatat o suma, iar Primaria a fost obligata sa impute societatii Cluj Arena acea suma retroactiv la care s-au aplicat penalitati, iar acestea cresc de la o luna la alta”, a declarat consilierul judetean Calin Tuluc.

Liderii de grup sunt dusi cu zaharelul de catre presedintele Mihai Seplecan in ceea ce priveste soarta Cluj Arena. Acesta a amanat in repetate randuri convocarea comisiei care sa vina cu o propunere de hotarare pentru a fi votata in plenul Consiliului Judetean.

“Din dimineata sedintei care trebuia sa aiba loc in urma cu doua saptamana cu liderii grupurilor politice din CJ, de doua saptamani, nu a mai comunicat cu noi deloc. Miercuri dimineata la 8.30, dupa intoarcerea sa de la Bucuresti, a aflat ca merg la CJ si a incercat sa ma evite. Am fost la CJ, insa nu a dorit sa discute nimic cu mine a spus ca nu il mai intereseaza. O responsabilitate majora in toata situatia de la Cluj Arena o are Consiliul Judetean pentru ca, in loc sa inregistreze in contabilitate evaluarea cladirii trianuala la 31 decembrie 2014, a facut-o abia in aprilie. Numai lipsa de evaluare, care revenea consiliului si consiliul stie asta, a adus 4 milioane de lei in plus la impozit care e debit principal. In loc sa fie impozitata cladirea cu 0,1 % s-a impozitat cu 10%”, a afirmat Calin Tuluc. 

In prezent activiatea scoietatii Cluj Arena este la limita de supravietuire. In cele 2 luni de cand Primaria Cluj-Napoca a blocat conturile societatii, institutia condusa de Emil Boc a reusit sa recupereze din debit aproape 200.000 de euro.  Potrivit afirmatiilor directorului Cluj Arena, Radu Ratiu,  societatea reuseste cu dificultate sa isi platesca utilitatile.

“Cu greu reusim sa facem fata presiunii conturilor blocate. Avem noroc cu incasarile din abonamentele pentru pista de atletism si cu sistemul de ticketing de la meciurile Universitatii Cluj, pentru ca altfel tot ce am incasa ar merge direct in conturile Primariei si nu am avea cum sa platim utilitatile”, a declarat Radu Ratiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *