Sanatate

Dependenta de jocurile de noroc

Putem fi dependenti de mai multe substante (alcool, tutun, droguri, cafea) sau activitati (jocuri de noroc, cumparaturi, internet). Principala trasatura a comportamentului dependent este dorinta compulsiva a subiectului de a se angaja in activitate sau de a folosi substanta in care a aparut dependenta.

 

 

Vieti distruse, familii ravasite si averi pierdute pe apa Sambetei. Asta ramane dupa o persoana care devine dependenta de jocurile de noroc. Dependenta fata de jocurile de noroc este astazi considerata o tulburare grava de comportament, avand drept consecinta inclinatia persistenta, obsesiva si repetativa a persoanei de a participa la diferite jocuri de noroc. Toti dependentii de acest fel au inceput sa joace pentru a da “lovitura”, pentru a avea, dintr-o data, peste noapte, fara un efort, banii si stilul de viata pe care le-ar fi avut numai dupa cativa zeci de ani de munca asidua.

 

Dependenta se instaleaza treptat, far sa ne dam seama. Pot trece ani de participare normala la jocurile de noroc, urmati de un “atac” brusc care poate fi grabit de o participare mai mare la jocurile de noroc sau de catre o situatie stresanta sau depresiva din viata personala.

 

Avantajele jocurilor de noroc sunt, dupa cum se spune, numai de partea cazinourilor sau loteriilor. Dar aceasta nu opreste pe  nimeni sa incerce. De pilda, suma jucata anual in SUA – estimata la mai mult de 500 de miliarde $ – depasete mult cheltuielile guvernamentale pentru ingrijiri medicale.

 

 

Majoritatea celor care pariaza sau joaca la loto sau bingo nu au probleme. Ei isi pot controla impulsul sau dorinta. Dar o minoritate – estimata la 1-2 % din populatia totala – prezinta un comportament compulsiv pentru jocurile de noroc. Persoanele ce apartin acestui grup pierd controlul atunci cand pariaza, si de aici consecinte grave si cateodata fatale.

 

 

Ce este comportamentul compulsiv pentru jocurile de noroc?

Asociatia Americana de Psihiatrie (APA) clasifica acest comportament deviat ca o tulburare a controlului impulsului. Pentru a indeplini criteriile APA de diagnostic al acestei tulburari, o persoana trebuie sa prezinte cel putin cinci dintre cele zece criterii de mai jos:

 

 

1.    Preocuparea pentru jocurile de noroc (de exemplu, rememorarea unor experiente anterioare privind jocurile de noroc, obiectii sau planuri pentru urmatoarele escapade, cautarea mijloacelor de obtinere a banilor pentru jocuri).
2.    Necesitatea de a juca pe sume din ce in ce mai mari de bani pentru a ajunge la nivelul dorit de senzatii.
3.    Esecuri repetate ale incercarilor anterioare de rarire sau de oprire a pariurilor sau activitatilor de jocuri de noroc.
4.    Neliniste si nervozitate asociate tentativelor de rarire sau oprire a pariurilor.
5.    Folosirea jocurilor de noroc drept o cale de sustragere din fata problemelor sau de atenuare a unei modificari de dispozitie (disforie), sentiment de neajutorare, vinovatie, anxietate, depresie.

 

 

6.    Dupa pierderile de bani de la masa de joc (casino, robingo etc.), reintoarcerea a doua zi in speranta recuperarii sumelor (“isi vaneaza pierderile”).
7.    Ascunderea adevarului fata de membrii familiei, terapeuti si altii in privinta nivelului real de implicare in jocurile de noroc.
8.    Comiterea de acte ilegale precum falsuri, fraude, furturi sau delapidari pentru finantarea jocurilor de noroc.
9.    Punerea in pericol sau pierderea unor relatii personale importante, a slujbei, a oportunitatii educationale sau de cariera din cauza viciului.
10.     Bizuirea pe sprijinul altora pentru rezolvarea unor situatii financiare disperate determinate de jocurile de noroc.

 

 

Semne de obsesie necontrolata

Ati putea avea o dependenta de jocurile de noroc daca:

–    Pentru a juca, consumati din timpul serviciului sau a vietii de familie.
–    Jucati pe ascuns.
–    Aveti remuscari dupa joc si va promiteti de multe ori sa renuntati. Ati putea chiar renunta pentru un timp, dar reincepeti.
–    Nu va planificati sa jucati. Atata doar ca “va treziti” jucand. Si jucati pana la ultimul ban. Ba, poate mai si imprumutati.
–    Jucati banii necesari pentru cheltuielile personale sau cei destinati rezolvarii unor probleme financiare.
–    Mintiti, furati, imprumutati sau vindeti lucruri pentru a obtine banii.
–    Cand pierdeti, jucati pentru a recupera banii. Cand castigati, jucati ca sa castigati mai mult, nu sa ii “restituiti” distrandu-va. Visati la “marele castig” si ce puteti cumpara atunci.
–    Jucati cand va simtiti deprimat sau cand sunteti foarte fericit.

 

 

Tratamente si terapii

Cea mai buna terapie este cea folosita si in alte tipuri de dependente. Aceasta implica educatia si dezvoltarea unor relatii cu aspect terapeutic cu o alta persoana sau grup, in intentia de a intrerupe jocurile de noroc.

 

Terapia de grup asigura sprijin si incurajare si ajuta la scaderea utilizarii mecanismelor de aparare. Persoanele care “au trecut” prin aceleasi probleme pot surprinde clar tendinta de negatie si va pot ajuta sa va confruntati cu aceasta problema.

 

 

 

Medicamentele pentru usurarea procesului de recuperare sunt deocamdata in curs de experimentare. Cateva dintre medicamentele luate in considerare sunt cele care s-au dovedit eficiente in tratamentul alcoolismului, tulburarilor obsesiv-compulsive si a depresiei nervoase.

 

 

“Jucatorii anonimi” asigura un program de 12 etape, dupa modelul celui de la “Alcolicii anonimi”. Pentru cei care au indoieli ca ar avea o problema in legatura cu jocurile de noroc, “jucatorii anonimi” publica o lista cu 20 de intrebari ca mijloc de testare si prezinta o lista cu sediile locale.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *