Deltamed, din nou aproape de un contract de peste 4 milioane de euro cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), sub conducerea lui Raed Arafat, a fost ofertată pentru furnizarea unor centre de comunicații pentru punct de comandă mobil național, fiind vorba de trei centre de acest fel, iar printre firmele înscrise figurează și Deltamed SRL, coordonată de prietenul lui Raed Arafat, Vasile Dan Gorgan. Valoarea contractului este de peste 4 milioane de euro. 

IGSU, structura aflată sub coordonarea lui Raed Arafat, a primit patru oferte pentru furnizarea a cel mult trei centre de comunicații pentru punct de comandă mobil național, care vor permite instituției să gestioneze la un nivel superior situațiile de urgență, prin eficientizarea acțiunilor de intervenție, și să-și diminueze costurile, alături de realizarea oportună a comenzii și controlului forțelor și mijloacelor, notează profit.ro

Aproape previzibil, firma clujeană Deltamed SRL, condusă de directorul Vasile Gorgan, care a obținut cea mai mare parte a contractelor deschise de-a lungul anilor de structurile pentru situații de urgență coordonate de prietenul său, Raed Arafat, figurează și de această dată printre cele câteva firme care au ofertat Inspectoratul pentru Situații de Urgență contra unei sume de 4,27 milioane de euro. 

Ofertanții sunt Fercom Systems (Ungaria) și asocierile formate din S&T Romania (lider) și Deltamed (subcontractanți Volvo Romania și Marctel SIT), Starc4sys (lider) și Hinode Car Expert (subcontractanți Electro Optic Systems și Maguay Computers), precum și Elbbit Systems Israel (lider) și Eurobody Hidraulics (subcontractanți Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații și Briari's Ind). Cu o durată de trei ani, contractul a fost estimat la 4,27 milioane de euro, fără TVA, adaugă sursa citată. 

Context

În urmă cu un an de zile, Ziar de Cluj publica informații în exclusivitate în privința unei licitații castigate de Deltamed SRL de la ISU, în valoare de 13 milioane de euro. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Deltamed a câștigat de la ISU o licitație de 13 milioane de euro. Ce coincidență!

Deltamed SRL, firma deținută de prietenul lui Arafat, începea anul 2019 în forță, cu o licitație câștigată de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit datelor publicate atunci în platforma SEAP, Deltamed SRL, compania lui Vasile Dan Gorgan, a primit un contract de 57 de milioane de lei, echivalentul  a aproape 13 milioane de euro. În baza contractului, Deltamed trebuia să furnizeze echipamente de protecție pentru pompieri. 

Firma lui Vasile Gorgan, Deltamed SRL are aproape 10 ani de când obține licitații de la Statul Român.

Ziar de Cluj a arătat în mai multe rânduri cum firma Deltamed, ce aparține unui apropiat de-al lui Arafat - Vasile Gorgan - a caștigat foarte multe contracte cu Ministerul Sănătății.

Arafat, din calitatea sa de președinte al Fundației pentru SMURD și al Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România (SMUCR), a avut relații comerciale cu omul de afaceri Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed SRL din Cluj, care a furnizat mai apoi peste 1.200 de ambulanțe Ministerului Sănătății. Acesta a facut parte din comisiile de licitație formate la nivelul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea ambulanțelor de la firma Deltamed SRL. 

Și finalul anului trecut s-a dovedit unul bogat pentru aceeași firmă clujeană Deltamed, după ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a semnat un contract cadru în valoare de peste 21 de milioane de euro cu două firme, Grădinariu Import Export și Deltamed, pentru un container care asigură suportul logistic în cadrul intervențiilor. După 10 zile de la semnarea acordului cadru, IGSU a încheiat cu firma clujeană Deltamed un contract de 5,3 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Contracte de zeci de milioane de euro cu IGSU, obținute de o firmă clujenă deținută de o cunoștință a lui Raed Arafat

În plină pandemie de coronavirus, când personalul medical anunța demisii în masă pentru că nu dispunea de echipament minim de protecție de la mănuși până la măști și combinezoane, iar spitalelelor nu erau dotate cu ventilatoare și alte echipamente esențiale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) aflat în coordonarea directă a lui Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Administrației și Internelor și șeful Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, se afla în plin proces pentru demararea unor achiziții de nu mai puțin de 682 milioane de euro din fonduri europene, pentru aparatură non-necesară: drone, buldozere, macarale și un vapor.

CITEȘTE ȘI: În plină criză de coronavirus, Raed Arafat cheltuie peste 682 milioane de euro pentru aparatură non-necesară: drone, buldozere, macarale și un vapor

Între decembrie 2019 și februarie 2020, calculatoarele mai multor ofițeri superiori de la inspectoratul de urgență au fost ridicate, printr-o hotărâre judecătorească, și apoi percheziționate informatic la secția DNA militar.

Fără ca publicul să știe, România a intrat în starea de urgență cu un Inspectorat General pentru Situații de Urgență cercetat de DNA, secția militară, într-un dosar de corupție în achizițiile publice pe fonduri naționale și europene. 

După deschiderea dosarului, șeful serviciul tehnic, lt. colonel Liviu Mirescu, a trecut în rezervă, la începutul anului 2020. Șeful serviciului achiziții, lt. colonel Lucian Șerbu, a plecat și el din IGSU la ONAC, în sistemul de achiziții publice.

CITEȘTE ȘI: Procurorii DNA au percheziționat calculatoarele șefilor IGSU pentru contracte de 623 de milioane de euro, dar dosarul a stagnat după izbucnirea COVID-19

 

 

Adauga comentariu