Deltamed: 8000 de contracte cu statul. Firma există de 22 de ani. Asta înseamnă că a semnat cu statul un contract pe zi, inclusiv sâmbătă și duminică și în toate sărbătorile legale, vacanțe și concedii!

Firma Deltamed, distribuitor de echipamente medicale destinate serviciului de urgenţe, a fost înființată în 1997 de către Vasile Dan Gorgan. La data înființării, cel care este considerat în mass media drept amicul și binefăcătorul său, Raed Arafat, activa de șapte ani cu o unitate SMURD, la Târgu Mureș – asta din cauză că Serviciul de Ambulanță din Cluj-Napoca, în colaborare cu Gheorhe Funar, primarul cățărat pe tricolor al municipiului, îl alungaseră din zonă.

“1997 – În acest an la insistențele fondatorului Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare din Târgu-Mureș s-a înființat noul dispecerat comun între SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță Mureș.” (CV, Raed Arafat)

Primul contract important câştigat de Deltamed a fost în 2000 şi a presupus furnizarea a 147 de ambulanţe pentru Ministerul Sănătăţii. Un an mai târziu, Dan Gorgan livra către SMURD cinci puncte mobile de donare sânge realizate pe autobuze şi primele autospeciale de pompieri pentru prima intervenţie.

“2000 – În acest an în dotarea SMURD a intrat un elicopter marca Allouete III și s-a înființat un echipaj de prim ajutor în cadrul pompierilor civili, dotat cu defribilatoare semiautomate, în comuna Ibănești, finanțat de primăriile Ibănești, Hodac și Gurghiu. Iar pe 8 septembrie în prezența dr. Raed Arafat se inaugura cel de al doilea echipaj de prim-ajutor SMURD din județul Mureș în stațiunea Sovata cu un personal format din 8 persoane care își desfășoară activitatea în cadrul formației civile de pompieri din oraș și este finanțat de Primăria Sovata.

2001 – În acest an s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deservește Pompierii, Poliția, Ambulanta și SMURD. Dispeceratul este finanțat de Primăria Municipiului Tirgu Mureș împreună cu alte primării din județ și cu Jandarmeria Română. În acest an UPU SMURD a fost recunoscută din punct de vedere legal ca o structură a Spitalului Județean care i-a adus și statul de funcțiuni și o chemă de personal în organigramă.” (CV, Raed Arafat)

Nu prea se “împușcă” datele (ce își amintește Gorgan că a făcut pentru revista Forbes, cu ce pune Arafat în micuța-i autobiografie romanțată), dar acestea sunt ele. Cert este faptul că, 10 ani mai târziu, Gorgan (deja în vârstă de 44 de ani) apare în revista Forbes ca fericitul câțtigător al unei licitaţii organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADI Vest furnozând nouă ambulanţe pentru unitatea timişoreană și cu o avere declarată de 9-10 milioane de euro.

2011, este anul în care Traian Băsescu, pe atunci președintele României, încerca o reformă a sistemului de Sănătate, reformă căreia i s-a opus Raed Araft (lumea rea zice că îl lovea la interese, că lua din supremația SMURD de pe piață, că lovea la baza poziției dominante pe piață a cestei structuri). Uniunea Sărăcie Lucie a stalinist-leniniștilor din Alianța PSD-PNL a întrevăzut în acest conflict o oportunitate politică perfectă și, luându-l pe Raed Arafat ca stindard, au declanșat celebrele adunări în piețele României din iarna anului 2011/2012, care au culminat cu a doua suspendare eșuată a lui Traian Băsescu din vara anului 2012.

Asta ne spune multe lucruri și despre recunoștință și cum se împarte aceasta între diverșii binefăcători. Prima recunoaștere a lui Raed Arafat o face Ion Iliescu care-l decorează în 2003 cu Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler. Dar, SMURD nu ar fi fost niciodată implementat prin lege la nivel național dacă nu ar fi existat Alianța D.A. și prima reformă a Sănătății. În 2005 devine consilierul lui Nicolăescu și este decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer. Este și anul în care ia naștere Fundația SMURD (despre care nimeni nu știe ce este) și care, tot din acel an, primește celebra donație națională ,,2% pentru SMURD”. În 2006, legea privind reforma sănătății legiferează și SMURD. În 2007, Călin Popescu Tăriceanu îl numește pe Raed Arafat subsecretar de stat în Ministerul Sănătații Publice. De atunci, cu excepția conflictului cu Traian Băsescu, individul a rămas încuibat în sistem, indiferent de acuzațiile care i s-au adus, de eșecurile avute și de neputința de a se mai reforma și a mai reforma ceva. Este de 30 de ani în același proiect, nu realizează că locul pute sub el.

Deocamdată, strict pe cifre, reiese faptul că firma Deltamed s-a bucurat de 8000 de diverse contracte cu statul, singură sau în asociere cu alte firme. Majoritatea acuzațiilor asupra ne-onestității obținerii acestor contracte încep să apară în mass media cu începere din anul 2012, cu referire la contracte din perioada în care Raed Arafat este deja oficial al Ministerului Sănătății, majoritatea fiind cu referire la sistemul de achiziție de ambulanțe de către statul român.

Într-o auto-plângere de milă, formulată pe pagina sa de socializare în 28 noiembrie 2015, Raed Arafat susține că: “Contractele obtinute de firma Deltamed cu Ministerul Snatatii au facut obiectul unor licitatii publice foarte strict monitorizate si care nu puteau fi direjate in mod favorabil D-lui Dan Gorgan sau firmei acestuia. Unele licitatii castigate de acesta chiar au fost monitorizate de personalul Ministerului de Finante inca de la momentul intocmirii caietelor de sarcini si a specificatiilor tehnice. Subsemnatul nu a ocupat pozitia de decizie asupra desemnarii castigatorului sau asupra formei finale a specificatiilor tehnice intrucat la licitatii au existat comisii mixte care au inclus reprezentanti si al Ministerului Afacerilor Interne si al Registrului Auto Roman, care au asistat la intocmirea specificatiilor precum si la evaluarea ofertelor dupa caz.”

În plus, “Afirmatia ca liciitatiile au furnizat sute de ambulante catre SMURD, folosindu-se de numele SMURD care este asociat direct cu persoana mea, insinuand astfel ca licitatiile sunt efectuate in favoarea SMURD, este si ea la randul ei falsa pentru ca beneficiarul principal al licitatiilor erau intotdeauna serviciile de ambulanta si nu SMURD.”

Dar, dacă ne uităm pe CV-urile celor doi, peste tot apare ca leit-motiv al bunăstării personale SMURD. "Pentru SMURD", "Ambulanțe SMURD", "dotări SMURD" șamd… Deci?

Revenim: 8000 de contracte cu statul, aceasta este informația care șochează. Dacă sunt contracte realizate în ultimii 10 ani, de când Arafat este încuibat în sistemul medical românesc în calitate de oficial și decident, avem 800 de contracte pe an, 66-67 contracte pe lună, 2-3 contracte pe zi, inclusiv în sâmbetele și duminicile libere, precum și în zilele de sărbătotoare legală!

Pe 22 de ani, de când există firma, ar fi cam 400 de contracte pe an, ceva mai mult de 1 contract pe zi, semnat inclusiv sâmbătă și duminică, precum și în zilele de sărbătoare, vacanțe și concedii.

Băi, JOS PĂLĂRIA!

BIBLIOGRAFIE: Dan Gorgan deține grupul de companii Deltamed care, oficial, vinde ambulanțe. În realitate, Gorgan vinde și echipamente medicale, piese de schimb, consumabile și subansamble pentru ambulanțe către aproape toate inspectoratele de situații de urgență din țară, către serviciile de ambulanță și către sistemul SMURD, al fundației SMURD. 
Începând cu anul 2007, de când există sistemul public de achiziții, Deltamed a încasat circa 50 de milioane de euro de la diverse instituții publice. Alte milioane de euro sunt încasate de prietenul lui Raed Arafat prin intermediul companiilor DG Instrumente științifice, X Lab, X car, DXX blue line sau Dlouhy SRL. 
Compania Deltamed a ieșit în evidență când, în anii 2008 și 2011, a câștigat succesiv licitațiile organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziția de ambulanțe. Contractele multianuale de ambulanțe, renegociate și suplimentate se ridică la suma de peste 40 de milioane de euro. 
Mecanismul financiar pus la cale de Read Arafat si prietenul său Dan Gorgan este simplu: Deltamed încasează bani de la entitățile controlate de Arafat - spitale de urgență, ambulanța, Ministerul Sănătății -, apoi firma sponsorizează fundația SMURD controlată tot de Arafat, în final fundația SMURD cumpără ambulanțe și subansamble tot de la Deltamed. 

Adauga comentariu