Sanatate

Degeraturile

Degeratura este cel mai rau lucru care se poate intampla din cauza frigului, ea afectand pielea si tesuturile. De obicei, ataca extremitatile (fata, nasul, mainile, degetele si picioarele). Ca multe alte afectiuni, durata si gradul expunerii determina gradul degeraturii. Vantul racoros asociat cu o temperatura scazuta creste riscul de degerare si hipotermie.

 

Simptome:
– o senzatie de intepaturi pentru inceput;
– pot urma scaderea sensibilitatii, tremuraturile si durerile, dupa care sensibilitatea dispare complet, iar partea afectata este ca o bucata de lemn, pielea devenind greoaie, palida si rece;
– dupa ce tesuturile au fost afectate, pielea devine rosie si dureroasa;
– in cazuri extreme, cand tesuturile ingheata, pielea devine insensibila si alba. Aceasta poate fi insotita de vezicule si cangrene (tesut mort si inegrit).

 

Cauze. Orice persoana expusa la temperaturi foarte scazute un timp indelungat poate suferi degeraturi. Imbracamintea inadecvata si protectia insuficienta a capului, mainilor si a picioarelor agraveaza problema, o influenta la fel de nefasta avand si factorii externi cum e vantul, de pilda.

 

Cu un adapost si o protectie adecvata, majoritatea oamenilor pot supravietui oricarei perioade a vremii, insa riscul este crescut de unii factori, ca de exemplu: administrarea de beta-blocante (scad fluxul sangelui catre piele), fumatul, alcoolul, afectiunile cronice (diabetul, hipertensiune arteriala).

 

Masuri de prevenire:
– Cand iesiti afara la temperaturi foarte mici, imbracati-va cu haine groase, rezistente la apa si vant, luati-va manusi, fular sau esarfa si caciula. Asigurati-va ca mansetele nu sunt prea stranse, deoarece ele pot opri circulatia sangelui spre maini.
– Purtati incaltaminte adecvata, impermeabila si luati-va doua perechi de sosete: bumbacul pe piele si lana peste.
– Daca sunteti prinsi afara pe vreme foarte rece sau pe ninsoare, adapostiti-va undeva sau faceti miscare cat mai multa pentru a va mentine corpul incalzit.
– Fiti atenti la factorii care afecteaza vasele de sange, acestia sunt: fumatul, alcoolul, medicamentele si bolile ca diabetul si hipotensiunea arteriala.
– Cand mergeti in excursie si se anunta vreme rea, notati-va posibile adaposturi unde v-ati putea refugia.

 

Tratamentul:
– Duceti victima la un adapost cald si protejati-o de frig. Indepartati hainele ude si stramte, bijuteriile si puneti haine caldute pe ea. Paturile sunt ideale daca nu aveti la dispozitie haine uscate si calde.
– Uitati-va dupa semne de hipotermie si daca sunt prezente, tratati-le.
– Infasurati partile afectate in pansamente sterile (degetele trebuie pansate individual pentru a le tine separate) si duceti victima la spital.
– Cand personalul medical nu este disponibil la timp, introduceti in apa calduta, nu fierbinte, partile afectate sau aplicati haine calde pe degeraturi, in mod repetat, timp de 30 de minute.
– Cand scufundati zonele degerate in apa, faceti cu mana miscari circulare pentru a grabi procesul de incalzire. Victima poate prezenta dureri mari sub forma de arsuri si inflamatii, iar culoarea pielii se poate schimba. Incalzirea este completa cand pielea devine fina si sunt prezente senzatiile pe zona afectata.
– Administrati bauturi dulci si calde.
– Daca exista riscul ca partile degerate sa inghete din nou si va aflati departe de un spital sau de un adapost cald, intarziati procedurile de prim ajutor pana cand pericolul de reinghetare a fost eliminat. Tesuturile pot fi foarte grav afectate daca aceasta se intampla.
– Intotdeauna degeraturile trebuie vazute de un medic, chiar daca recuperarea este completa. Contactati personalul medical daca recuperarea nu este completa sau daca apar alte simptome (febra, indispozitie, decolorarea zonelor degerate sau scurgerea fluidelor din zona afectata).

 

Este interzis:
– sa spargeti basicile de pe pielea degerata;
– sa introduceti partea degerata in apa fierbinte (folositi apa calduta);
– sa frecati sau sa masati zona degerata;
– sa fumati sau sa consumati alcool in timpul recuperarii, deoarece acestea afecteaza circulatia si incetinesc recuperarea;
– sa incalziti zona degerata daca exista riscul sa inghete din nou, deoarece aceasta poate leza tesutul si mai tare;
– sa incalziti zona degerata cu phoenul sau cu incalzitoare de maini cu catalizator, deoarece caldura in exces a acestora ar putea provoca leziuni la nivelul tesutului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *