Defrișări la Măguri Răcătău? Horia Nasra acuzat de FAKE NEWS: Direcția Silvică denunță dezinformarea

Imagini cu zeci de arbori doborâți la pământ au fost publicate recent de către fostul deputat Pro România, Horia Nasra, care a acuzat autoritățile clujene de dezinteres și „somn administrativ”. Reprezentanții Direcției Silvice Cluj au reacționat prompt în acest caz, denunțând dezinformarea promovată de Nasra pe rețelele de socializare, acuzându-l de FAKE NEWS.

”Măguri Răcătău, mai 2020. Muntele suferă, pădurea este defrişată. Când vezi live cum arată munţii defrişaţi te întrebi cum este posibil aşa ceva.

Vă invit să vizionaţi mai departe un film realizat alături de doi prieteni, în comuna Măguri Răcătău şă urmăriţi materialele video, foto şi în special capturile pe ani oferite de Google Earth şi Global Forest Watch.

Eterna scuză a unor furtuni, a ”doborâturilor” nu ţine domnilor! Cineva trebuie să răspundă pentru defrişarea în masă din Măguri Răcătău!

Invit autorităţile, în frunte cu Prefectul Clujului, să se trezească din somnul administrativ. Cât dumnealor dorm, pădurea se taie fără nicio oprelişte…”, a acuzat clujeanul Horia Nasra.

Reprezentanții Direcției Silvice Cluj au reacționat după publicarea acestor imagini, aducând o serie de clarificări și precizând că tipul de mesaj promovat de Horia Nasra se înscrie la capitolul dezinformare și FAKE NEWS.

„Suprafața de fond forestier care a fost prezentată de catre dl. deputat Horia Nasra ca fiind ”zona de munte defrișată”, este parte integrantă din fondul forestier național proprietate publică-privata a unor unități administrative din județul Alba, și se află în administrarea unei structuri silvice private (ocol silvic de regim) care nu este în subordinea Direcției Silvice Cluj.

Ceea ce va putem confirma despre acea suprafață de fond forestier este faptul, ca și aceasta, la fel ca multe suprafețe de fond forestier din raza administrativă a Ocolului Silvic Somesul Rece din subordinea Direcției Silvice Cluj, a fost afectată de doborâturile de vânt din iulie 2011, precum și din perioada anilor 2017-2019, fapt certificat și de imaginile preluate din Google Earth.

Vis-a-vis de masa lemnoasă exploatată prezentată în imagini, va informam ca aceasta a fost pusă în valoare de către personalul silvic de la Ocolul Silvic Somesul Rece din subordinea Direcției Silvice Cluj, în urma doborâturilor de vânt produse în perioada 2017-2019, cu respectarea întocmai a instrucțiunilor legale în vigoare, aceasta provenind din fondul forestier proprietate a statului administrat de către Direcția Silvica Cluj prin Ocolul Silvic Somesul Rece.

De altfel, volum de masa lemnoasa doborat si rupt de astfel de fenomene meteorologice extreme în perioada amintită a fost de 21.375 mc, suprafață de pădure afectată cifrandu-se la peste 2760 hectare, varsta arboretelor incadrandu-se intre 30 și 90 de ani.

La aceasta data, cantitatea de masa lemnoasă exploatată si aflata in faze de exploatare este de peste 14.200 mc.

Faptul ca dl. deputat Horia Nasra nu a găsit ”nici o forma de marcaj pe lemne” se poate datora lipsei cunoștințelor silvotehnice privind punerea în valoare a masei lemnoase coroborate cu faptul ca, prin punerea în valoare (marcare) numărul curent înscris pe arbore în urmă de 3(trei) ani, s-ar putea sa nu mai fie lizibil ca urmare a exploatării masei lemnoase prin corhanire, semitirire, și inevitabil prin inrezinare și trecerea unei perioade lungi de timp de la inventariere”, au notat reprezentanții Direcției Silvice Cluj, citați de știridecluj.ro

După ce știridecluj a făcut furtună într-un pahar cu apă, publicând mesajul de tip FAKE NEWS al lui Horia Nasra, reprezentanții Direcției Silvice Cluj au pus punctul pe „i”:

„Prin datele prezentate anterior, dorim sa prezentăm corect cititorilor publicatiei dumneavoastra, aspectele legate de prezentul articolul, în sensul ca, activitatea de expoatare a arborilor de pe suprafața de fond forestier, nu este ”defrisare”, ci este o operațiune prevăzută în normele tehnice de conducere a arboretelor, care prevăd ca arboretele de rășinoase afectate de fenomene meteorologice (în cazul de fata doborâturi și rupturi de vânt) sa fie parcurse cu taieri prin care sa fie extrasa intreaga cantitate de masa lemnoasa in vedere evitarii aparitiei unor focare de infecție cu diverși agenți fitopatogeni.

Drept urmare, modul de prezentare făcut de către dl. deputat Horia Nasra se înscrie în noul curent de genul ”Fake news”, care nu face decat sa aduca deservicii modul corect și profesionist în care silvicultorii clujeni se straduiesc din rasputeri sa ingrijeasca arboretele din admnistrare, singurul lor tel fiind menținerea integrității fondului forestier și îngrijirea arboretelor valoroase și pentru generatiile viitoare.

În ceea ce privește a doua parte a articolului, privind situația construcțiilor hidrografice pe cursul Somesului Rece, ne exprimăm solidaritatea fata de necesitatea demarării demersurilor necesare sistării lucrărilor de amenajare a respectivei microhidrocentrale, în scopul menținerii habitatului natural și a biodiversitatii mirificului afluent al Someșului”, a precizat Ing. Neag Traian Dan, de la Direcția Silvică Cluj.

sursa video: gabrielhorianasra/facebook.com

Adauga comentariu