Dedicație de la Bodog, ex-ministrul PSD al Sănătății, pentru "dinozaurii șefi de secții din spitale". Deși în conflict de interese, deputatul PNL Cluj, Florin Stamatian, “a făcut lobby nerușinat la dezbateri”

Proiectul de lege inițiat de senatorii PSD Florian Bodog, fost ministrul al Sănătății, și Ion Rotaru, ce prevede că medicii pot amâna la cerere vârsta de pensionare până la 67 de ani, a fost avizat favorabil. Acest proiect le va permite șefilor de secții din spitale care ating vârsta de pensionare prevăzută de lege (65 de ani) nu doar să mai rămână să profeseze ca medici, lucru care este posibil și în prezent, ci și să rămână șefi de secții în spitale, în cazul în care proiectul de lege va fi votat de Camera Deputaților.

"Legea e făcută în favoarea celor care vor să rămână șefi de secții", acuză Maricela Cobuz, deputat PSD și medic, în timp de Emanuel Ungureanu (USR), viceprședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, afirmă că "Deficitul de personal e folosit ca pretext. Toată dezbaterea s-a învârtit în jurul dinozaurilor".

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbaţi. Femeile se pot pensiona și ele, la cerere, la 65 de ani.

Proiectul de lege a trecut de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților și urmează să meargă la vot în plenul Parlamentului.

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a declarat că:

"A fost măcel în comisie, în sensul că s-au măcelărit între ei și PSD-iștii, a fost un conflict între generații pentru că în mod clar inițiativa legislativă a fost împinsă de Florin Buicu (președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților - n.red.)  și 'Umefistan' nu pentru a acoperi deficitul din spitale, ci pentru ca unii încremeniți în timp și dornici de putere, ca Florin Stamatian (deputat PNL, membru al Comisiei de Sănătate și șeful Clinicii de Ginecologie I din Cluj Napoca - n.red.) și alții - Stamatian are 66 de ani și nu se dă dus - să acapareze sistemul pentru resuse și pentru că sunt bolnavi de putere. Stamatian era în conflict de interese și nu știu dacă a votat, dar a vociferat fără rușine pe tot parcursul dezbaterii. Faptul că în unitățile sanitare cu deficit sunt probleme este folosit ca pretext."

Ședința a fost transmisă live de către deputatul clujean, care a remarcat faptul că: “Deputatul PNL de Cluj, Stamatian care se afla în conflict de interese clar, a participat, fără pic de jenă la aceste dezbateri, cu toate că era vizat direct de propunerea legislativă”. A făcut lobby nerușinat la dezbateri, deși i-am atras atenția, fapt ce se vede și pe live-ul de pe pagina mea de Facebook” – a declarat, pentru Ziar de Cluj, Emanuel Ungureanu.

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu, spune că USR va ataca "pe toate căile pe care le vom găsi" această inițiativă legislativă, "mai ales că ea este oricum discriminatorie: pe toate specialitățile medicale ar trebui să se iasă la 67 de ani la cerere -medicii dentiști, medicii biologi. Nu e în regulă pentru că sunt medici de alte categorii care or să spună: 'Bine, dar noi de ce nu putem opta să ieși ma 67 de ani?' "

Concluzia lui Emanuel Ungureanu este că "Actuala majoritate nu gândește sistemul pentru doctori și pentru pacienți, ci doar pentru unii doctori care sunt în zone-cheie și care sugrumă sistemul sanitar de ani de zile. Pentru dinozauri a fost făcut acest proiect de lege, această dezbatere s-a învârtit în jurul dinozaurilor și nu în jurul ideii de bun simț ca atunci când există acest deficit, bineînțeles, dacă omul mai poate și vrea, să ajute pacienții. Acesta a fost doar un pretext. Interesul nostru nu este să omorâm medicii de bună credință, să îi împingem să moară în spitale până la 67 de ani, ideea este să găsim soluții."

Adauga comentariu