Din oras

Declararea averii e optionala pentru unele institutii din Cluj

Casa Judeteana de Pensii, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Directia pentru Agricultura sunt doar trei dintre institutiile publice ale Clujului care nu mai publica, de ani buni, averile angajatilor. Asta in ciuda legii, care spune ca “declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii in functie, ori de la data inceperii activitatii”.

Chiar daca Legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice ii obliga sa-si publice declaratiile de avere, unii angajati ai statului nu isi mentioneaza toate veniturile sau ascund anumite proprietati, iar altii, “uita” sa-si declare averile, cu toate ca obligativitatea declararii averilor exista inca din anul 1996 si ca declaratiile de avere au devenit documente publice inca din 2003.

Pe site-ul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj , ultimele declaratii de avere postate dateaza din 2009. Emilia Groza, directorul institutiei, sustine ca averile au fost contorizate anul acesta, desi in dreptul numelui ei, ultima declaratie de avere publicata e din 2005.

„Nu stiu unde le-au trimis resursele umane; poate la Bucuresti. Trebuie sa intreb, pentru ca noi le-am completat anul acesta”

Pe site-ul Directiei de Agricultura a judetului Cluj, ultimele averi declarate ale angajatilor dateaza din 2011. Iuliu Suatean, seful directiei, spune ca nu stia de lipsa averilor actualizate si ca o sa remedieze chiar maine situatia.

“Noi le completam in fiecare an, nu stiam ca nu apar. Maine o sa le punem pe site”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Nici angajatii Casei Judetene de Pensii Cluj nu si-au mai declarat averile de anul trecut, cel putin nu pe site-ul institutiei la care lucreaza. Seful directiei, Iacob Moholea, nu a putut fi insa contactat .

Pentru acesti incasatori de bani publici a fost infiintata Agentia Nationala de Integritate (ANI), care ar trebui sa le urmareasca pasii si sa le sanctioneze abaterile. E adevarat, cu amenzi mici, de la 50 la 2.000 de lei. Numai ca ANI doarme in papucii statului, in timp ce sefii bugetari nu dau doi lei pe declaratiile de avere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *