In vizor

Decizie luată de Curtea de Apel Cluj împotriva Consiliului Județean. Îi obligă să recupereze sume de bani date cu dedicație (VIDEO)

Consiliul Județean Cluj a contestat în instanță Curtea de Conturi a României pentru controlul efectuat în vara anului trecut. Concret, în 2016 s-a întocmit un raport prin care se stipulau nereguli comise de către instituția județului și celelalte entități subordonate acesteia în raport cu activitatea pe anul precedent.

Intrat după alegerile din 2016 pe funcția de președinte al CJ Cluj, Alin Tișe a contestat în instanță întregul raport al Curții de Conturi și a pierdut atât la procesul de fond, cât și în apel. Vorbim de ”Audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale Unității Administrativ Teritoriale (UAT) pe anul 2015”, în speță UAT Județul Cluj, care s-a finalizat prin decizia din 24 iunie 2016.

În toamna anului trecut, la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Cluj, Consiliul Județean, prin Alin Tișe, a contestat raportul Curții de Conturi, însă magistrații au decis să respingă cererea de chemare în judecată. Mai exact, cele invocate de CJ Cluj nu au fost demne de un proces.

„Respinge ca inadmisibilă cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN CLUJ, în contradictoriu cu pârâtul CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI, având ca obiect anulare act administrativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată in şedinţa publică din 28 februarie 2017” au deliberat judecătorii de la Tribunalul Cluj.

Ulterior, sentința a fost mutată pe masa celor de la Curtea de Apel Cluj, instanța superioară, care a ajuns la aceeași concluzie: Respinge cu majoritate recursul declarat de Președintelului Consiliului Județean Cluj împotriva sentinţei civile nr. 1189 din 28.02.2017 pronunţată în dosarul nr. 5201/117/2016 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 9.10.2017”.

 

Obligați să facă reglementările cerute de Curtea de Conturi

Abordat pe marginea acestui subiect, Tișe a refuzat să comenteze despre cele două sentințe și ne-a ”pasat” la purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Iuga.

Astfel, cei de la CJ Cluj susțin că văd diferit legea față de cum o interpretează angajații Curții de Conturi a României. Însă, judecătorii nu le-au dat dreptate și au respins contestațiile forumulate prin președintele Alin Tișe.

 

Raportul de aur

Ziar de Cluj a intrat în posesia raportului respectiv. Curtea de Conturi a cerut prin controlul efectuat ca foștii membri din Consiliul de Administrație să plătească pentru concedierile ilegale de la RAADPP Cluj. De asemenea, autoritatea de control a constatat că s-au acordat sume importante, în mod nelegal către Untold și Federația SHARE, Electric Castle, TIMAF, Transilvania Music Event și multe altele, aspecte evidențiate de publicația noastră, în repetate rânduri, în ultimii ani.

„În anul 2015 au fost încheiate Contracte de finanțare nerambursabilă (Contracte de cofinanțare) din bugetul județului, în baza Legii nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes genera. La articolul 3 alin. 2 din lege se precizează faptul că prevederile prezentei legi se aplică pentru atribuirea orica rui contract de fiananțare nerambursabilă(…)către persoane fizice sau juridice fără scop patrimonial care desfășoară activități nonprofit(…), însă la controlul efectuat asupra actelor și documentelor justificative, s-a constatat că în anul 2015 au fost acordate finanțări nerambursabile unor asociații și fundații pentru activități care au generat profit, fiind cauzată o pagubă efectivă bugetului județului în sumă totală de 204.112 lei.”

În traducere liberă, Curtea de Conturi constată că CJ Cluj a contribuit la rampa de lansare a celor ce s-au îmbogățit din urma festivalurilor mai sus menționate, în vreme ce legea permitea acordarea de sume doar pentru entități non-profit.

Milionul luat ilegal

Tot Curtea de Conturi a constatat în raport că s-au plătit lucrări în avans și că pe partea de proiectare și reabilitare drumuri județene, Samus Construcții SA Dej a primit 1,12 milioane de lei  pe mai multe proiecte, o sumă mai mare decât necesarul. Vorbim de tronsoane din DJ-uri pe zona Gherla-Mica stipulate în două contracte cu firma mai sus menționată. Aici se arată că s-a folosit mai puțin material la reabilitarea și construcția de drum decât era prevăzut în contract și că totodată s-au decontat cantități de materiale net superioare.

Celor de la Diferit și DPJ SA li s-au decontat mai multă cantitate de material antiderapant decât era stipulat în contractul pentru întreținerea rutieră a anumitor loturi de drumuri judetene.

„Plată nelegală în sumă estimată de 1,87 milioane de lei reprezentând servicii de deszăpezire a drumurilor județene pe sezonul rece 2014-2015” o numește Curtea de Conturi în raport.

Printre recomandările făcute la final de raport s-a numărat și sistarea plăților pentru lucrări fictive la Tetarom IV.  Mai exact, Curtea i-a cerut lui Tișe să ia măsuri ”pentru stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local, referitor la pierderea finanțării execuției obiectivului de investiție ”Parc Industrial TETAROM IV” contractat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin suspendarea contractului de execuție și prin plata nelegală a unor materiale și echipamente electrice, ca lipsă din patrimoniu aferent unor lucrări neexecutate”.

N-au de ales

Odată învinși de ambele instanțe clujene, instituția județului va trebui să se supună la doi ani de la comiterea neregularităților identificate de Curtea de Conturi. Important de menționat este faptul că în cazul soției primarului din Jucu, Adina Pojar, și a Savetei Mândru, ambele foste angajate ale RAADPP Cluj ce au fost concediate nelegal, banii pentru despăgubirile obținute de acestea au fost deja dați, iar CJ Cluj este obligat să se îndrepte împotriva Consiliului de Administrație de atunci, care în prezent nu mai există, la fel ca și entitatea Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *