Decizie categorică a Curții de Apel Cluj: SUSPENDĂ activitatea până în 13 ianuarie

Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis azi suspendarea activității pana în data de 13 ianuarie 2020. Decizia a fost luată în contextul scandalului cu pensiile magistrațiilor. 

Mai multe instanțe din țară, inclusiv Curtea de Apel București și Curtea de Apel Cluj, și-au suspendat luni activitatea, cu excepția cauzelor urgente, fiind nemulțumite de intenția de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților și de plafonare a sporului pentru condiții vătămătoare de muncă. Potrivit reprezentanţilor CA Cluj, au fost suspendate toate activităţile cu publicul, respectiv cele din registraturi şi arhive. De asemenea, au fost suspendate procesele în sălile de judecată, cu excepţia dosarelor penale urgente.

„Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a susţinut în  integralitate hotărârea adoptată de către Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti în şedinţa din data de 20 decembrie 2019, atât în privinţa formei de protest, cât şi a argumentelor care o justifică.

Adunarea generală a judecătorilor constată cu îngrijorare faptul că, în ultimul timp, s-au acumulat luări de poziţie ale unor exponenţi ai autorităţilor publice legislative şi executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar şi a componentelor fundamentale ale statutului judecătorilor.

Analizând proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare (PLx nr. 669/2019), precum şi cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor (PLx nr. 166/2018, PLx nr. 292/2019), Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a apreciat că ele, prin soluţiile propuse, sunt susceptibile a afecta în mod grav independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia, implicit a independenţei sistemului judiciar.

În raport cu cele statuate în jurisprudenţa pertinentă şi obligatorie a Curţii Constituţionale, pensiile de serviciu ale judecătorilor se bucură de un regim juridic diferit de pensiile din sistemul public de pensii. Ele sunt compuse din două elemente, şi anume: pensia contributivă şi un supliment din partea statului, apreciat a fi o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului şi a incompatibilităţilor specifice acestei profesii. Pe cale de consecinţă, eliminarea pensiilor speciale ale judecătorilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională. În consens cu judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, s-a apreciat că  sunt contraproductive poziţiile publice asumate în mediul politic, justificate de maniera „dacă nu vă convine puteţi părăsi sistemul” şi de natură să afecteze în mod grav demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat.

În consecinţă, Adunarea generală a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis să solicite Consiliului Superior al Magistraturii convocarea de urgenţă a adunărilor generale a judecătorilor la nivel naţional pentru a dezbate propunerile de modificare legislativă care afectează  în substanţa sa statutul judecătorilor.  Totodată, Adunarea generală a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis suspendarea activităţii instanţei, până în data de 13 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală”, arată reprezentanții Curții de Apel Cluj. 

Adauga comentariu