Justitie

DECIZIA CCR obținută de cei de la Sergiu Bogdan și Asociații, obligă Curtea să amâne condamnarea ex-primarilor Șulea și Vancea

Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au invocat decizia Curții Consituționale a României pe excepțiile invocate de către cei de la Societatea de Avocatură Sergiu Bogdan și Asociații, din Cluj-Napoca, pe marginea termenului maxim de redactare a motivărilor din sentințele de condamnare. 

În ședința de astăzi, completul care judeca apelul din dosarul foștilor primari din Florești, Horia Șulea și Ioachim Vancea, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, a anunțat că amână pronunțarea sentinței definitive pentru a se încadra în termenul legal care îi obligă, mai nou, să redacteze motivarea sentințelor în maxim 30 de zile de la enunțarea soluției pe scurt. 

„Amână pronunțarea pentru data de 23 aprilie 2021 în vederea respectării dispozițiilor Deciziei CCR din data de 07.04.2021”, arată cei de la Curtea de Apel Cluj. 

*** Cei doi foști primari ai comunei Florești au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzați că au efectuat atribuiri de contracte în mod abuziv și au ordonat plăți nelegale către acele societăți comerciale, cauzând prejudicii la bugetul local. 

Avocatul Sergiu Bogdan, profesor la Facultatea de Drept a UBB Cluj, specializat în domeniul penal a obținut luna aceasta o hotărâre pronunțată de Curtea Constituțională a României care aduce sistemul juridic din sfera penală cu un pas mai aproape de normalitate. Cererea avocatului a fost admisă, astfel că magistrații care soluționează dosare penale sunt obligați să motiveze în maxim 30 de zile toate hotărârile. 

O astfel de normalitate au cerut și cei condamnați de ÎCCJ în dosarul Băneasa, în frunte cu avocatul Robert Roșu, care au aflat motivarea sentinței după aproape 4 LUNI de la pronunțarea soluției pe scurt.

Iată ce a decis CCR: 
„Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare:
– art.400 alin.(1): „Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conținutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii”;
– art.405 alin.(3): „(3) Președintele completului pronunță minuta hotărârii”;
– art.406 alin.(1) și (2): „(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluționarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunțare, și se semnează de toți membrii completului și de grefier”.

Dat fiind victoria obținută la CCR, Ziar de Cluj a realizat un interviu cu prof. Sergiu Bogdan în încercare de a afla ce l-a determinat să sesizeze Curtea Constituțională a Româinei, care este situația actuală cu motivările deciziilor penale și ce speranțe se nasc odată cu noua decizie a CCR. 

Urmăriți întregul interviu aici: 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *