Sanatate

Decalotarea și fimoza care necesită intervenție chirurgicală

În România se practică decalotarea forțată, de către medicii de familie și chiar de către unii pediatri. Părinții au încredere în cadrele medicale, chiar dacă acestea nu sunt la curent cu noile indicații ale Organizatiei Mondiale a Sănătății, și nici cu ultimele studii din domeniu.

Chirurgul pediatru Adrian Surd vine cu o serie de lămuriri despre fimoză.

„Din păcate, la noi încă se practică decalotarea. Nu este benefică pentru băieței, pentru că orice decalotare forțată lasă niște urme. La vârstă mică, prepuțul funcționează ca și un sfincter. Când urinează copilul, acesta se relaxează, după aceea se închide. Și este logic, pentru că la vârsta asta, majoritatea poartă scutec și trebuie să fie protejați de orice înseamnă mediu înconjurător. La fel și la fetițe, nu facem toaleta în interior”, atrage atenția chirurgul.

Decalotarea forțată lasă urme. O serie de leziuni, cicatrici. După o vreme, acestea vor necesita o intervenție, mai mult sau mai puțin agresivă. În mod normal, dacă cicatricile nu sunt foarte pronunțate și țesutul încă mai are elasticitate, atunci se folosește o cremă cu cortizon, pentru a se relaxa inelul creat. Dacă țesutul nu mai are elasticitate, atunci e nevoie de intervenție chirurgicală.

„Această operație nu este o urgență medicală, nu trebuie facută în primii ani de viață, deoarece e tare greu să colaborezi cu un micuț de 2-3 ani și să îți dea voie să faci ceva post-operator. De aceea, se amână cât mai mult posibil. Desigur, cu excepția cazurilor când apar infecții locale, iritații, disconfort. Atunci se intervine repede”, punctează medicul.

Din pacienții care se prezință la chirurgul pediatru cu diagnosticul inițial de fimoză, doar jumătate ajung la operație, cândva. Diagnosticul se pune destul de ușor.

„Nu e vorba că diagnosticul se pune prea ușor. Diagnosticul se pune după ce medicii de familie au ăncercat deja să decaloteze și au forțat o fimoză fiziologică. După ce a trecut deja printr-o astfel de traumă, copilul nu mai cooperează, cu siguranță are un disconfort local, iar atunci medicii de familie fac un bilet de trimitere și îl redirecționează către medicul chirurg.”

Dacă aveți băieței, citiți din surse de încredere despre fimoză și decalotare, iar dacă aveți suspiciuni, cereți ferm medicului de familie să nu forțeze decalotarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *