Cooltura

Debut de stagiune fără nicio premieră la Teatrul Național Cluj!

Stagiunea 2017-2018 a Teatrului Național Cluj debutează în luna septembrie fără nicio premieră. Repertoriul lunii septembrie cuprinde zece spectacole: „Procesul”, „Cutia Pandorei”, „Agamemnon”, „12 oameni furioși”, „Amalia respiră adânc”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Sânziana și Pepelea”, „Mein Kampf”, „Idiotul”, „Playlist”, reprezentații de care spectatorii fideli ai Naționalului clujean s-au bucurat sau s-au întristat și în stagiunile trecute. 

„Procesul”, primul spectacol din noua stagiune, programat pentru marți, 12 septembrie, de la ora 19, a fost jucat pentru prima dată pe scena TNC în data de 29 aprilie 2017, reprezentând un contraexemplu, un punct de reper negativ pentru dramatizarea celebrei scrieri kafkiene. Recenzia acestei piese o puteți citi aici.

„Cutia Pandorei”, spectacol programat miercuri, 13 septembrie, de la ora 19, a avut premiera în 20 mai 2014 și e una dintre puținele piese de la Teatrul Național Cluj ce are un subiect clar și urmăribil.

Povestea spectacolului e una pe cât de simplă, pe atât de complicată: o babă nebună își istorisește viața intimă nepotului venit clandestin în vizită, noaptea, cu cagula pe cap și cu toporul în mână, în căutarea jumătății de indiciu deținute de bătrână, cu ajutorul căruia speră să găsească comoara ascunsă a familiei. Bătrâna îl recunoaște imediat și îi dă în cap, ,,să se învețe minte”, apoi se luptă și se hârjonește cu nepotul pe durata întregii piese, în timp ce-i povestește acestuia lunga sa istorie matrimonială, cu cei trei soți pe care femeia îi ucide din simple capricii și nemulțumiri feminine.

De la un capăt la altul, istorisirea e punctată de replici spumoase și amuzante, dublate de mimica exacerbată și deosebit de expresiv-comică a actriței Miriam Cuibus, ce face un rol spectaculos în acest spectacol. 

Recenzia o puteți citi aici.

„Agamemnon”, spectacolul care va putea fi urmărit pe scena TNC vineri, 15 septembrie, de la ora 19, a văzut pentru prima oară lumina scenei clujene în data de 16 septembrie 2015 și este o montare genială, în regia lui Andrei Măjeri, una care cu siguranță merită urmărită!

„Agamemnon face o radiografie critică omului contemporan și are intensitatea unei curse de Formula 1: cei trei eroi aleargă haotic printre raioanele de la supermarket, unde se luptă să nu piardă controlul asupra propriei lor vieți. Personajele de tip homo consumens (ancorate psihanalitic în stadiul oral) uită să fie și se concentrează pe a avea. Înfruntă natura, luând-o peste picior, ritualizează obiectele casnice și răstoarnă în fața noastră balastul cumplit care ne îngroapă zi de zi. Obsedați să se povestească, aceste creiere spălate, acești oameni robotizați ating totuși numeroase adevăruri umane în dicteul lor automat, denunțând ororile lumii noastre. Dorința lor de a cumpăra este egală cu dorința de nemurire. Clișeele frumos ambalate se demitizează prin aducerea în scenă a acestei familii plasticate, parcă bună de pus în vitrină, de unde urlă în permanență o foame pantagruelică.

Textul lui Rodrigo Garcia respiră la fel ca o tragedie antică, din care, pe undeva, a mai rămas speranța. Suntem asemenea peștilor dintr-un acvariu suprapopulat, luptându-ne pentru o ultimă gură de aer. Agamemnon este un pumn în plexul solar, în care comedia își depășește limitele prin ridicol. Un ridicol în care găsim tragismul supereroilor contemporani, eroi fantoșă, anxioși, degradați, fragmentari, alienați, neliniștiți, răpuși de maldărele de cumpărături”, explică regizorul, Andrei Măjeri, pe site-ul Teatrului Național Cluj.

„12 oameni furioși” este piesa programată pentru sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 19, spectacolul fiind în repertoriul Teatrului Național Cluj din data de 28 februarie 2015. E un spectacol simpatic, însă mediocru, fără prea mari pretenții, dar nici demn de critică. Recenzia completă o puteți citi aici. 

„Amalia respiră adânc” va putea fi urmărit miercuri, 20 septembrie, de la ora 19. Piesa a avut premiera în 7 februarie 2014 și e una ce expiră prin toți porii un adânc plictis. Recenzia acestui spectacol o puteți citi aici.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” va putea fi savurat joi, 21 septembrie, de la ora 19. Spectacolul este în repertoriul Teatrului Național Cluj din 27 decembrie 1998. Este cel mai longeviv spectacol al Naționalului clujean, unul care merită văzut și revăzut. Pentru spectatorii clujeni, actorul Dan Chiorean, titularul rolului Billy Bybbit încă de la data premierei, a oferit, prin intermediul Ziar de Cluj, o perspectivă sufletească asupra acestei piese. O puteți citi integral aici.

„Sânziana și Pepelea” este o reprezentație programată pentru vineri, 22 septembrie, de la ora 19. Piesa a debutat pe scena TNC în data de 6 octombrie 2013 și e una care exploatează într-un mod absolut magistral prostia umană, pe care reușește să o expună scenic sub toate fațetele ei. Spectacolul reușește să coboare în derizoriu și hilar toate motivele și personajele basmelor copilăriei, schimonosind – probabil parodic – și zmeii, și pețitorii, și fata de împărat, și împăratul, și popii, și religia, și credința, și, în general, totul.

O asemenea însăilare de prostie absolută reușește să binedispună spectatorii, care râd de un umor facil și fără substanță, ale cărei principale – și singure – surse sunt inepția și limbajul moldovenesc. Multitudinea de personaje, babe și popi și altele asemenea, declamă replici-gâlceavă, din care de multe ori nu se înțelege nimic, scena devenind o piață în care totul e o varză și varza e totul.

Recenzia completă o puteți citi aici.

„Mein Kampf” va vedea din nou lumina scenei duminică, 24 septembrie, de la ora 19. A avut premiera în 12 octombrie 2014 și e un spectacol de 2 lei. Mai multe detalii puteți citi aici.

„Idiotul” va putea fi revăzut de către spectatorii clujeni joi, 28 septembrie, de la ora 19. Spectacolul a avut premiera în 4 octombrie 2012 și e unul urmăribil, dar cu foarte multă răbdare din partea spectatorilor.

„Playlist” a fost programat pentru vineri, 29 septembrie, de la ora 19. A avut premiera anul acesta, în 29 septembrie, și este un spectacol plin de farmec, o radiografie foarte reușită a „epocii de aur” comuniste, surprinzând schematic specificul acesteia, prin tehnica amănuntului semnificativ. Detalii sfâșietoare din viața cotidiană, precum frigul, foamea, întunericul casei și al minții claustrate într-un univers comunist fără deschidere spre lume, li se înfățișează spectatorilor pe scenă prin intermediul unei familii româno-maghiare ce caută să se fofileze vremurilor totalitare, cărora încearcă să le supraviețuiască fără dizidențe fățișe.

Recenzia completă o puteți citi aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *