De Zilele Clujului și TIFF se face rând la toaletele din localuri ca la bilete

De Zilele Clujului și TIFF se face rEvenimente precum Zilelele Clujului, TIFF, Zilele Culturale Maghiare sau Untold adună mii de oameni mai ales în zona centrală a orașului. Automat, oamenii consumă băuturi și mănâncă, iar apoi apare nevoia de a merge la toaletă. Din nefericire pentru cei în cauză, toaletele publice sunt prea puține, toaletele ecologice, de asemenea, sunt insuficiente în raport cu fluxul mare de oameni. În Cluj-Napoca sunt doar opt toalete publice. Acestea se dovedesc a fi prea puține și într-un week-end, fără evenimente speciale. De exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute, la toaleta din Parcul Central se formase la un moment dat o coadă de 30 de persoane.
Așadar, ce faci când „te trece” la toaletă și nu ai unde? Unii mai cu tupeu și cu bunul simț uitat acasă își fac nevoile acolo unde le vine. Așa, străduțele lăturalnice din zona centrală sunt folosite pe post de WC public, zidurile fiind murdărite din plin cu nevoile fiziologice ale locuitorilor urbei de cinci stele.

Alții apelează la angajații restaurantelor și puburilor din zona centrală. Oamenii se gândesc că decât să se scape în pantaloni mai bine fac o consumație minimă. În unele situații, chelnerii nici măcar nu le cer consumație clujenilor aflați la ananghie fiziologică. Se ajunge la situații hilare, când în localuri se formează cozi de mai bine de zece persoane la toaletă, fără ca aceștia să fie clienții restaurantului respectiv.

Patronii localurilor din Cluj sunt de cele mai multe ori înțelegători și vin în ajutorul clujenilor. Aceștia nu le cer persoanelor care folosesc toaleta să facă consumație în local.

„Am primit mereu în localul nostru persoane care aveau nevoie să folosească toaleta, fără să îi judecăm. De multe ori vin și mame cu copii mici, care efectiv nu au unde să schimbe pampers-ul bebelușului. Într-o toaletă publică sau chiar și cea ecologică nu se poate face acest lucru căci sunt infecte. De aceea îi înțelegem”, spune patronul unei terase din centru Clujului.

O mămică ne-a povestit peripețiile prin care a trecut după ce fetița a băut suc, a mâncat bine și apoi a trebuie să meargă la baie, numai că nu prea a găsit loc din cauza aglomerației.

„Nu suntem din Cluj-Napoca, și am venit cu fetița de 6 ani la Zilele Clujului. Vă dați seama că după ce a băut toată ziua sucuri și a mâncat, am avut nevoie să duc fetița la toaletă. Ne-a fost foarte greu că nu cunoșteam bine centrul orașului și așa, cu puțină rușine și jenă am întrebat o chelneriță de la un local dacă pot merge cu fetița la baie, și dacă e nevoie să stăm la masă și să consumăm ceva minim ca să putem folosi baia, dar nu a fost nevoie”, povestește o mămică.

Este clar că autoritățile și organizatorii trebuie să ia în calcul și acest aspect... „murdar” al festivalurilor cu mii de oameni.

 

Adauga comentariu