De peste un deceniu, cablurile din Cluj-Napoca așteaptă pe stâlpi să fie îngropate. Emil Boc: „Am să cer raportul de la firmă, să văd strada Constanța în care program, în care lună a anului este prevăzută să se introducă și acolo cablurile în subteran”

Duct City, proiectul major al administrației locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie și internet trebuiau îngropate, este un proiect nefinalizat de 14 ani. În 2011, Cluj-Napoca trebuia să fie curățat de cabluri. Suntem în 2022 și pânza de păianjen de pe stâlpi încă rezistă pe multe străzi, chiar pe unele centrale.

Sesizat astăzi la radio că pe strada Constanța cablurile nu au fost încă îngropate, întrebat dacă va mai continua la Cluj acțiunea de îngropare a cablurilor în subteran, primarul Emil Boc a declarat:

„Păi cum să nu continue? Normal că continuă! Uitați-vă pe toate străzile astea, pe proiecte europene, uitați-vă în Parcul Central, mergeți și vedeți ce era, acum nu mai vedeți cabluri, nici pe Iuliu Hossu, nici pe alte străzi adiacente. V-am dat un exemplu, acuma recent. Oriunde facem lucrările noi, categoric facem cu cablurile în subteran. O să vedeți pe 21 Decembrie, că nu puteai veni de la Aeroport cu mașina la catedralele noastre, că vedeai numai cabluri! Acuma, gata, s-a terminat cu ele, sunt în pământ! Avem un program separat, este o concesiune făcută de Primărie cu mulți ani în urmă, câștigată de firma CFO Integrator, care are obligația legală să introducă aceste cabluri în subteran. Am să cer raportul de la firmă, să văd strada Constanța în care program, în care lună a anului este prevăzută a se lucra și să se introducă și acolo cablurile în subteran.”

În 2008, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.) care sunt agățate pe stâlpii din municipiul ”smart”. Societatea câștigătoare, CFO Integrator, controlată de un grup de oameni de afaceri cu opțiuni liberale, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau îngropate, adica 300 de kilometri în tot orașul.

În 2014, datele actualizate arătau că, până atunci, CFO Integrator nu realizase nici jumătate din Duct City. Mai mult, cei de la CFO Integrator aveau o altă “surpriză” pentru Primăria Cluj-Napoca: extinderea orașului din ultimii ani a dus la o suprafață mult mai mare de cabluri ce trebuiau îngropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri!

În 2022, chiar și în buricul târgului, cablurile încă mai atârnă pe stâlpi. Străzile adiacente celor modernizate așteaptă, de mulți ani, luna sau anul îngropării cablurilor inestetice.

Adauga comentariu