In vizor

De la o reteta “afrodisiaca” pentru aburit liceence, la o carte de bucate foarte serioasa. Povestea bucatarului Gelu Radu

Pasionatii de gastronomie vor avea in curand la dispozitie o noua carte de bucate a la Cluj. Cunoscut pentru activitatea de jurnalist, de regizor si de fan “U” Cluj, Gelu Radu face furori de ceva vreme ca blogger culinar. Mai mult decat atat, si-a pus la bataie experienta in bucatarie, alaturi de sotia sa si au tiparit o carte, intitulata sugestiv “Carte de bucate ardelenesti si nu numa’”. Calatorind spre Cluj, unde vine sa puna la punct lansarea, Gelu Radu a dezvaluit pentru Ziar de Cluj cum a ajuns sa gateasca, cum se combina pasiunea pentru mancarea din Ardeal cu obsesia mamei pentru hrana sanatoasa a copiilor, cum este viata in Germania si ce ii lipseste de la Cluj. In plus, a dezvaluit ce urmeaza dupa aceasta carte. 

Mancaruri ardelenesti in retete mai digerabile. Asta ar fi descrierea succinta a cartii pe care Gelu Radu o va lansa in curand la Cluj. Daca aici a fost cunoscut ca jurnalist la Ziarul Clujeanului, Clujeanul, Citynews sau Ziua de Cluj si ca sustinator infocat al echipei Universitatea Cluj, dupa ce a plecat in Germania, activitatea culinara a fost principala sa preocupare. La locul de munca, dar si pe blog

“De gatit m-am apucat in primul an de liceu. Gasisem o reteta „afrodisiaca” intr-o revista si m-am gandit ca poate reusesc sa „impresionez” fetele. N-am reusit, evident. Cel putin nu in perioada aia”, a marturisit el, pentru Ziar de Cluj. 

In anii de facultate a inceput sa gateasca mai diversificat

“M-am indragostit apoi de bucataria asiatica, in special de cea japoneza, asa ca am incercat sa le invat secretele. Nu regret, asiaticii sunt niste magicieni culinari”, a continuat Gelu Radu. 

Prima inspiratie a fost Ardealul, atat pentru el, cat si pentru sotia sa, Corina Radu. 

“Pot spune ca bucataria din Transilvania a fost „fundatia”. Sa nu uitam, insa, ca ardelenii mananca bombe culinare, pline de grasime. Gustoase, dar nu foarte sanatoase. Poate de-aia am incercat sa adaptam putin retetele ardelenesti si sa le facem putin mai „digerabile””, a explicat bucatarul. 

In carte, insa, cei doi clujeni prezinta retete traditionale din toate colturile lumii.

“Exact acum un an, in ianuarie, am decis cu sotia mea sa deschidem un blog culinar, geluradu.com, sa le dam idei de retete prietenilor. Dupa cateva luni am observat ca site-ul a avut un oarecare succes si, pentru ca adunasem deja o gramada de retete, am zis: „hai sa facem si o carte””, a continuat acesta. 

Cartea se bazeaza strict pe retetele pe care familia Radu pe care le prepara acasa.

“In bucatarie gatesc cot la cot cu sotia mea. Am incercat sa alternam retetele pe site: o zi una de-a mea, in urmatoarea zi una de-a Corinei. in carte cred ca ea are mai multe retete ca mine, nu le-am numarat. Sa va zic un secret: desi Corina este economist, gateste mai bine ca mine”, a marturisit Gelu Radu. 

La randul sau, Corina are la activ multi ani in bucatarie. 

„Gatesc de la 12 ani. De cand s-au nascut copiii, pregatesc mancarea mult mai sanatoasa. Sunt mai atenta la aceste aspecte. Eu m-am perfectionat pe salate, supe si deserturi, iar Gelu manuieste mai mult carnea”, a dezvaluit ea. 

Majoritatea retetelor prezentate in carte sunt cele pe care cei doi autori le stiau si le-au perfectionat de-a lungul timpului, “asa cum ne plac noua”. 

“De aceea poate nu intotdeauna suntem conservatori in folosirea ingredientelor si a tehnicilor de gatire. Cartea se adreseaza in primul rand prietenilor nostri. Desigur, cei pasionati de gastronomie suntem siguri ca vor gasi provocari noi”, a spus clujeanul. 

Despre felul in care a reusit sa aduca aceasta carte in tipar, Gelu spune ca nu e complicat. 

“Daca exista retete coerente si un tehnoredactor de exceptie oricine poate publica o carte de bucate”, este el de parere. 

Totusi, experienta de jurnalist a avut o importanta covarsitoare. 

“Presa m-a invatat sa scriu, sa fotografiez si sa realizez site-uri. Asadar, fara experienta de jurnalist, retetele noastre ramaneau notate doar intr-un caiet”, a marturisit el. 

In ceea ce priveste viata in Germania, clujeanul spune ca este “destul de grea, dar linistita”. 

“Aici se munceste mult, dar calitatea vietii este alta. Incercam sa le oferim copiilor sansa sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu normal. Nemtii sunt destul de conservatori. in restaurantele unde am lucrat am reusit doar de putine ori sa ma abat de la meniurile lor si sa introduc, uneori, mancare ardeleneasca, Dar, cand am facut-o, nu au existat plangeri”, spune el. Ce ne lipseste de la Cluj ne mai aduc prietenii care ne viziteaza. Profesional, imi lipsesc uneori unele condimente, dar orice problema se rezolva. Sentimental, imi lipseste „U””, a declarat bucatarul.

Ca planuri de viitor, dupa geluradu.com, recent a lansat site-ul radu.bio, unde cei doi clujeni prezinta retete realizate doar din ingrediente organice. 

“Dorim sa dezvoltam si aceasta nisa, a mancarii sanatoase. Evident, ne gandim deja la volumul al doilea al cartii, care va contine si un DVD”, a mai spus Gelu Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *