Diete

De la laptele matern la primele alimente solide

Alimentul fundamental al bebelusului il reprezinta laptele matern. Alaptarea trebuie sa fie o experienta confortabila si placuta pentru mama, contribuind astfel la stabilirea unor legaturi afective cu copilul.

 

Bebelusul, desi nu mai este legat de organismul mamei, continua sa se hraneasca cu ceea ce organismul ei produce – laptele matern. Elementele care se gasesc in laptele matern sunt produse de celulele glandei mamare. In laptele matern exista si alte substante nutritive care provin din sangele mamei. Iar in sange acestea ajung din intestin. Deci, toate produsele care constituie „meniul matern” se gasesc intr-un fel sau altul in laptele mamei. Iar asta inseamna ca aceste produse trebuie sa fie in cantitate suficienta si sa aiba o calitate corespunzatoare ca sa asigure cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului.

 

Ce contine laptele de mama?

 

Laptele matern contine toate substantele hranitoare necesare cresterii normale a sugarului, constituind un adevarat coteil de carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si saruri minerale. Tot ele contine anticorpi si proteine specifice, care protejeaza sugarul contra posibilelor infectii gastrointestinale, respiratorii si alergice, si are caracteristica de a fi mereu disponibil, steril si la temperatura ideala. Fiind alcatuit din proteine cu o valoare nutritiva mare si usor de digerat, se evita alergiile la proteinele  de origine animala si, in plus, furnizeaza cantitatea de lichid de care are nevoie  bebelusul.

 

Corpul sugarului are 80 % apa; laptele matern ii asigura la fiecare masa cantitatea de apa necesara pentru a mentine acest echilibru. Sugarii pot bea sucuri de fructe cu apa, pentru a beneficia de vitamine.

 

Daca bebelusul este nascut prematur sau cu o greutate mica, este posibil sa aiba nevoie de un aport crescut de substante hranitoare. In aceste cazuri, este necesara consultarea medicului. Desi se spune mereu ca laptele matern este alimentul ideal pentru bebelus, uneori este necesar sa se completeze cu alte formule pentru copii, pe baza de lapte de vaca.

 

Interdictii

 

Tuturor femeilor care alapteaza, indiferent de starea de sanatate, nu li se recomanda:
–    consumul de alcool (inclusiv berea), fumatul (alcoolul si nicotina au actiuni toxice asupra copilului);
–    ciocolata, crabii, racii, scrumbiile si icrele;
–    sa  bea ceai sau cafea concentrate, care pot avea actiuni iritante asupra sistemului nervos al copilului;
–    sa introduca in mancaruri  ceapa, usturoi, smantana, condimente si sosuri picante.
In afara de acestea, femeile sanatoase ar trebui sa limiteze, iar femeile care sufera de boli alergice si boli ale tractului digestiv sa excluda din ratie pe timpul alaptarii urmatoarele produse:
–    Citricele, capsuni, zmeura, fructe exotice (mango, avocado, papaya, etc.).
–    Lapte, oua, miere, zahar, alune.
–    Produse care contin cantitati insemnate de coloranti si conservanti artificiali (ex. sucuri carbogazoase, produse de patiserie, etc.
–    Maioneza, afumaturi, conserve.
–    Paine neagra, fasole, varza, struguri, castravete, ridichi (pot duce la o balonare intensa a copilului, in special in primele 3 luni de viata).
–    Slanina sau diferite tipuri de carne grasa (aceste produse contin o cantitate mare de acizi grasi, care sunt daunatori pentru sanatate, si se digera greu in tractul digestiv).

 

Ce au voie?

 

In pofida tuturor celor interzise a mai ramas o gama larga de produse, pe care mama care alapteaza poate si trebuie sa le includa in ratia sa. Ea poate consuma urmatoarele produse:

 

–    Lactate: produse lactate acide (chefir, iaurt fara adaos de fructe) – pana la 600-800 ml pe zi ; lapte – nu mai mult de 200 ml pe zi (e mai bine sa fie consumat in mancaruri – piure, terci, etc.); branza de vaci si cascaval degresat.Grasimea produselor lactate trebuie sa fie de 2,5% – foarte gras nu e bine de mancat, dar nici produsele foarte degresate nu sunt potrivite pentru mama care alapteaza. Grasimea optima a branzei de vaci este de  5-9 %.
–    Carnea si pestele: carne slaba de vita, carne slaba de porc, carne de iepure, carne de pasare, peste – orice tip de peste de rau sau de mare in afara de cele mentionate mai sus.
–    Grasimi: unt, margarina, ulei vegetal (toate tipurile).
–    Paine integrala sau cu cu tarate.
–    Produse de patiserie – biscuiti, zefir, marmelada.
–    Legume si fructe, cu exceptia celor mentionate mai sus (ex. o banana pe zi, mere si pere coapte, sfecla si morcovi fierti).
–    Bauturi: ceai (slab) negru sau verde, cafea (slaba), ceai de ierburi din sovarv, menta, cimbrisor (aceste ierburi stimuleaza lactatia), compoturi, sucuri naturale, apa plata. Cantitatea totala de lichid trebuie sa fie de 1,5-2 l pe zi (in primele 3 zile dupa nastere – perioada de formare a lactatiei – se recomanda limitarea cantitatii de lichide pana la 1l pe zi).

 

De la lapte la alimente solide

 

Majoritatea sugarilor are nevoie de un consum zilnic de 150 ml de lapte la fiecare kilogram din greutatea sa. Cand este preparat laptele praf pentru copii trebuie sa respecte cu strictete instructiunile de pe recipient. Laptele foarte concentrat poate cauza leziuni ale rinichilor bebelusului, in schimb cel putin concentart poate sa nu asigure o crestere normala.

 

Cand bebelusul ajunge la patru sau sase luni, este pregatit sa inceapa sa primeasca alimente solide si, astfel, sa i se completeze alimentatia. Alimentele solide introduse ii vor furniza o cantitate de energie suplimentara, necesara dezvoltarii, si il vor ajuta sa inceapa sa incerce noi texturi si arome. Este momentul sa-i dati terciuri pe baza de cartofi, morcov fiert, carne bine tocata, cereale si fructe moi.

 

Primele alimente

 

Dupa patru luni bebelusul poate primi alimente solide, care trebuie sa fie usoare, cu consistenta fina si moale, fara sare, zahar sau alti aditivi. Iata cateva alimente potrivite:

 

–    Cereale. Orezul este cel mai recomandat pentru primele mancaruri ale sugarului. Este usor, bine tolerat si nu are reactii adverse.
–    Fructe rase. Merele, perele, piersicile si caisele se pot coji si fierbe usor, fara zahar, apoi se pot pasa. Este bine sa alternati fructele.
–    Legume rase. Morcovii, cartofii, conopida si dovleacul se pot fierbe sau coace. Daca respinge unele dintre ele, trebui sa stim ca, la fel ca adultii, sugarul are propiile lui gusturi.
–    Paine. Pe la sase luni i se poate da si paine. Ideal este sa fie bucatele taiate din paine integrala.
–    Pestele alb. Pestele cu carne alba este o puternica sursa de proteine, pe care bebelusul o digera usor daca i se inlatura cu atentie oasele.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *