De la Cluj in Africa si inapoi acasa: Am vazut, in Mauritania, lucruri pe care nu credeam ca o sa le vedem vreodata

Au parcurs peste 20.000 de kilometri, de la Cluj pana in Banjul, capitala Gambiei, si retur intr-o luna. Masina lor, un fost utilaj folosit pentru deszapezire, i-a purtat pe drumuri batute doar de oameni ai locului, cunoscatori ai primejdiilor care i-ar putea pandi in orice minut. Iar autostrazile, drumurile europene si nationale au ajuns sa fie doar un vis in momentul in care au traversat desertul.

Ieri, echipa Simacek, formata din Thomas Emmerling si Tamás Horváth, a ajuns inapoi la Cluj. Cei doi au pornit, in urma cu mai bine de o luna, in raliul Budapesta-Bamako. Cursa transsahariana le-a schimbat perspectivele, spun ei, i-a facut sa vada viata altfel.

“Am vazut, in Mauritania, lucruri pe care nu credeam ca o sa le vedem vreodata. Oamenii de acolo traiesc in conditii inimaginabile, sunt extrem de saraci. Pe strazi, daca le putem spune asa, pana si cei mai mici dintre copii cersesc. Toata viata lor e inconjurata de mizerie”, spun cei doi piloti.

Cea mai mare bucurie a lor e ca au reusit sa ajunga cu bine, ca si-au indeplinit misiunea si au ajuns sanatosi acasa, declara fara sa clipeasca. Raliul a avut si un scop caritabil, iar echipa din Cluj a dus ajutoare si donatii catre trei scoli africane ale caror elevi se bucura acum de medicamente, rechizite scolare, haine si jucarii. Totodata, fondul bibliotecii din Banjul a fost imbogatit cu carti in limbile franceza, engleza, romana si maghiara.

Au parcurs peste 10.000 de kilometri pana la linia de finis si tot atatia inapoi, dar nu se plang.  “Ne-am bucurat de peisaje si de provocari”, rad pilotii de la Cluj.

Pentru ei, cele mai dificile momente din intreaga cursa transsahariana au fost orele lungi in care au trebuit sa astepte la trecerile de frontiera. In rest, totul a fost o provocare pentru care s-au pregatit.

Ce nu au anticipat au fost insa momentele emotionante si sentimentele care i-au incercat in Africa.

“Copiii de 5 ani cu mana intinsa, inconjurati de mizerie, nu cred ca ii vom uita niciodata”, spun ei.

 Cu toate acestea, s-ar inscrie oricand la o alta cursa de o asemenea amploare. O spun sincer si hotarat, fara sa clipeasca.

Echipele concurente in raliul Budapesta Bamako au pornit din capitala Ungariei si au ajuns in Banjul, traseu pe parcursul caruia concurentii au intampinat o serie de dificultati si pericole. In aceasta calatorie caritabila concurentii nu s-au putut baza decat pe ei insisi, asadar expeditia i-a demonstrat fiecaruia cat este de pregatit si care sunt abilitatile de care dispune in conditii extreme.

Un singur lucru e cert: nimic nu e sigur in acest concurs, insa in asta consta si toata aventura. An de an, competitia este un eveniment mult asteptat in tarile africane deoarece participantii merg cu donatii, cadouri si alte surprize pentru localnici.

sursa foto: Facebook

Comentarii

anonim

25.02.2014 16:49

ce concurenti de la cluj????? au steagurile ungariei si germaniei pe masina asa ca PAAA

momo

26.02.2014 08:36

Asa e, clujeni adevarati! Numai nr. de inmatriculare al masinii e din CJ.

tikka

26.02.2014 11:53

Mentalitate de 2 bani. " Ce clujeni?" "Au steagurile nu stiu cui". Prosti v-am lasat. mai prosti v-am gasit.Bravo temerarilor care au luat parte la aceasta aventura, la mai mare !

anonim

27.02.2014 23:33

Oamenii astia lucreza si locuiesc la Cluj de multi ani. Cred ca sunt mai clujeni decat multi... "anonim" sunt curios daca ai facut vreodata ceva important ce sa merite sustinerea orasului Cluj.  Mi-e sila sa stiu ca mai sunt persoane care gandesc asa.

Adauga comentariu