De la ce a pornit protestul chirurgilor clujeni: medicii rezidenți nu sunt plătiți pentru gărzi și nu mai vor să facă muncă patriotică

Medicii clujeni din cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au anunțat că în semn de protest față de o decizie a conducerii spitalului nu vor mai face gărzi. Noua conducere a decis să nu mai permită accesul în sălie de operație a personalului medical care nu are contract cu spitalul. 

Medicii susțin că toată discuția a pornit de la faptul că rezidenții chemați să facă gărzi nu sunt plătiți pentru asta. Medicii sunt conștienți că au nevoie de rezidenți, însă nu sunt de acord ca aceștia să facă garda drept munca patriotică. 

Rezidenții au cam început să zică pas gărzilor neremunerate, dar conducerea susține că s-a luat decizia ca aceștia să fie eliminați deoarece nu ar fi suficient de pregătiți pentru a intra în sălile de operație și în acest fel se evită eventualele situații de malpraxis. 

„Pentru că există un risc semnificativ de malpraxis, ținând seama de complexitatea cazurilor – dorim să ne asigurăm, în primul rând, că angajații noștri sunt în siguranță și se îndeplinesc toate criteriile legale necesare exercitării meseriei”, potrivit unui răspuns transmis Ziar de Cluj de către reprezentanții Spitalului. 

Situația aceasta ar fi putut fi rezolvată dacă, așa cum este normal, rezindenții ar fi plătiți pentru munca depusă. În schimb, s-a decis eliminarea lor, iar medicii rămași nu reușesc să acopere singuri gărzile. 

 

Adauga comentariu