In vizor

De la Biserica de lemn, Sf. Mare Mucenic Mina, la Complexul Rezidențial cu nume de Sfânt

Biserica de lemn din Cartierul Bună Ziua a fost demontată și transportată la o mănăstire. Pe locul unde aceasta a stat, timp de opt ani, astăzi se construiește un ansamblu de patru clădiri cu apartamente și spații de închiriat.

 

Biserică provizorie

În 2009, familia Popescu a semnat un act prin care, pentru o perioadă de cinci ani, era de acord ca pe terenul lor să funcționeze o biserică. Așa s-a născut Parohia Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Mina” Cluj-Napoca. După ce a expirat perioada, proprietarii l-au lăsat pe preotul paroh Dumitru Bărbos să își continue activitatea până în primăvara anului trecut. În tot acest timp, Popescu Dan Petru și Corina au făcut demersurile legale pentru a obține autorizațiile de la administrația locală, necesare să pună pe picioare proiectul imobiliar Mina Residence.

Astfel că, în primăvara anului trecut, biserica a fost demontată și dusă la o mănăstire unde va fi repusă pe picioare. Preotul Dumitru Bărbos a obținut o locație nouă pentru ca enoriașii din cartier să aibă un lăcaș de cult. Așa a apărut o nouă construcție pe strada Vasile Conta.

„Familia Popescu ne-a ajutat încă de la început. În 2009 ne-au lăsat să punem lăcașul de cult pe terenul noi. Atunci am semnat un acord pentru cinci ani, însă ulterior l-au prelungit până în primăvara anului 2017. Chiar dacă ne-am mutat, soții Popescu ne ajută și acum” explică preotul paroh, Dumitru Bărbos.

Consiliul Județean le-a întors spatele

În fiecare an, parohiile ortodoxe cer ajutor de la Consiliul Județean pentru a primi finanțare în vederea dezvoltării locașurilor de cult. Deși mass-media condamnă sumele considerabile alocate din buget către diverse biserici, cei de la Parohia Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Mina” nu au avut o șansă la o finanțare pentru a construi o biserică a lor. În 2015, părintele Bărbos a cerut 70.000 de lei de la Consiliul Județean pentru ca fosta biserică din lemn să prindă contur din cărămidă. A fost refuzat și i s-au alocat în schimb nu mai mult de 2.500 lei. Nici suma aceasta nu a primit-o. Povestea s-a repetat în fiecare an, rezultatele fiind aceleași. Într-un final cu banii adunați au construit fundația unei noi biserici. Însă până biserica va fi gata, slujbele se țin la subsolul construcției.

 

Ansamblu de spații bănoase

 

Dan Petru Popescu și soția acestuia, Corina, au autorizație pentru a construi patru imobile de câte trei etaje fiecare. În planul Mina Residence sunt incluse 35 de apartamente în clădirile edificate și câteva spații imobiliare.

Firma care se ocupă de realizarea proiectului este înființată recent și a intrat în forța pe piața renovărilor exterioare și a construcților de imobile. BA PROPERTY BUSINESS CONSTRUCTION SRL a fost înființată în noiembrie 2016. Un an mai târziu una dintre asociate, Rebeca Alexandra Onoprienco a cerut Baroului Cluj să îi accepte cererea de suspendare, pe motiv că ocupă funcția de director în această firmă. Partenera ei de afaceri, Loredana Maria Mates era în breasla mediatorilor, însă s-a mutat cu ușurință în domeniul construcților. Firma a luat și contrucții de refațadizare a unor clădiri din centru orașului.

Pentru soții Popescu, BA Property Business Construction va realiza câteva zeci de apartamente cu 1, 2, 3 și 4 camere, plus 10 spații comerciale. Proiectul imobiliar a păstrat numele Sfântului Mare Mucenic Mina.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *