Analiza

De la Ana la Caiafa, cu otrava-n buzunar. Cum te poarta institutiile statului si nimeni nu stie nimic

Daca un cetatean vrea sa identifice o substanta potential periculoasa, va avea o maaare surpriza! Se ia un caz concret. In urma unei anchete, am vrut sa aflam cu ce tip de otrava a incercat un cetatean sa otraveasca niste caini. Cum competentele Politiei Locale erau clar depasite, acestia ne-au indrumat catre Directia de Sanatate Publica.

Am luat probele, in recipiente sterile, pentru a nu le contamina, si am sunat la Directia de Sanatate Publica, pentru a afla unde sa ducem proba si cat costa analiza. De la laboratorul DSP ni s-a spus ca acolo se analizeaza alimente, nu otravuri si am fost indrumati catre IML.

Institutul de Medicina Legala poate face analiza. Doar ca substanta trebuie dusa cu Ordonanta, de catre Politie. Civilii nu pot beneficia nici contra-cost de serviciile laboratorului performant al IML. Insa am fost indrumati catre USAMV, care ar putea avea un astfel de serviciu.

Din nefericire, nici la USAMV nu se poate face aceasta analiza, desi am aflat multe informatii pretioase despre otraviri accidentale sau neaccidentale. Iar medicii de la Unitatea de Primiri Urgente ne-au sfatuit sa incercam la Directia Sanitar-Veterinara.

“Inca un telefon!”, am zis. Formam numarul, ajungem la laborator. Si acolo, inca o surpriza. DSV nu analizeaza asa ceva. Ei iau probe de nutret, de alimente, dar nu de raticide. Doamna de la laborator, draguta, ne indeamna sa sunam la Directia de Protectia Mediului.

Pentru a fi siguri ca intra in competentele lor, verificam site-ul. Scrie negru pe monitor ca “biocidele” intra in competenta Protectiei Mediului. Sperand ca e ultimul apel, sunam. Ati ghicit? Nu ne pot ajuta, pentru ca ei nu fac analize de acest gen! Dar suntem indrumati catre Garda de Mediu.

La atatea amar de telefoane, mai ca am fi tentati sa facem o analiza organoleptica. (Sic!, ne-a trecut repede tentatia).

Inspectorul de la Garda de Mediu ne explica cu ce se ocupa ei acolo, nicidecum cu analiza otravii de sobolani. Degeaba insistam ca aceasta a fost luata de pe un spatiu public, unde au acces copii, unde s-au otravit caini si pisici. De acolo am fost indrumati catre Directia Agricola. Nici Directia Agricola nu are laborator.

Credeati ca epopeea se termina? Nici poveste! Oficiul Fito-Sanitar ar fi cel in masura sa ne ajute, dar din ce stie angajata de la Directia Agricola, doar la Targu Mures si la Bucuresti se facea analiza pentru determinarea compozitiei.

Oficiul Fito-Sanitar a confirmat: doar la Targu Mures putem face analiza. Am luat legatura cu laboratorul din Targu Mures, insa muresenii ne-au indrumat catre colegii de la Bucuresti: Laboratorul de Calitatea Produselor Fitosanitare, cel ma in masura sa masoare gradul de fitotoxicitate.

Ne-am agatat de ultima speranta, insa am primit o noua lovitura: “noi analizam doar substante pentru protectia plantelor”, ne-a informat Tatiana Criste.

Asadar, lansam public o intrebare: “Unde poate merge un cetatean sa analizeze o substanta potential periculoasa?”.

Pentru un cetatean care se impiedica de o substanta potential periculoasa avem doua sfaturi: ori isi inhiba curiozitatea, isi pune manusi de cauciuc, strange si uita ori se inarmeaza cu foaaaaarte multa rabdare, credit pe telefon si isi ranforseaza nervii.

Internetul, cat e el de mare, nu ofera solutii directe pentru toate problemele. Iar institutiile statului nu comunica intre ele, nu stie dreapta ce ar trebui sa faca stanga. Angajatii au atributii extrem de limitate si, chiar daca isi doresc sa ajute, de multe ori nu o pot face, din lipsa de informatii.

Acum apare o alta problema: cum scapam de otrava, daca nu am reusit sa o analizam?

Aceasta trebuie predata cu proces-verbal de predare-primire unei unitati care are contract cu o firma care preia deseuri periculoase.
Deseuri periculoase sunt considerate si medicamentele, asa ca probele, ambalate etans, pot fi duse la o farmacie sau unitate sanitara.

Inca o informatie utila: pe spatiul public are voie sa utilizeze substante raticide DOAR firma care a castigat licitatia organizata de primarie si care are un contract cu municipalitatea, in acest sens. Substantele fitosanitare, raticide, pesticide care se gasesc in comert sunt strict pentru utilizarea pe proprietati private.

Daca va vin idei sa folositi substante pe spatiul public, razganditi-va! Altfel intrati sub incidenta legislatiei din sfera penala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *