De jumătate de an, se fac liniuțe pe strada Fabricii. Poliția nu știe nimic, Primăria se învârte în jurul cozii

Clujenii care locuiesc pe strada Fabricii se plâng de faptul că noapte de noapte sunt terorizați de vitezomanii care se întrec la liniuțe, ca în Fast and Furious. Nici ziua nu e mai bine din cauză că nu există niciun semafor la intersecția străzii Fabricii cu Bulevardul Muncii. Poliția nu știe nimic, iar Primăria se mai gândește dacă pune semafor sau sens giratoriu în intersecție. Trebuie să moară cineva ca să se ia măsurile necesare? 

Un cititor, care locuiește pe strada Fabricii din cartierul Mărăști, ne-a sesizat în data de 14 iulie faptul că zona arată ca platourile de filmare Fast and Furious. Șoferi amatori de se întrec la curse cu bolizi puternici și motociclete, aproape în fiecare noapte. Ziua este aproape la fel. Oamenii spun că e o adevărată aventură să își scoată copiii la plimbare din cauză că șoferii circulă cu viteză excesivă pe stradă. Sensul giratoriu de la intersecția cu bulevardul Muncii a fost desființat, lucru care înrăutățește nebunia din trafic. 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj spun că nu i-a sesizat nimeni despre cursele cu mașini de pe Fabricii. Într-un răspuns transmis la solicitarea Cluj 100%, reprezentanții IPJ Cluj înșiră prevederile legale și cele trei infracțiuni pe care le-au constatat în șapte luni de când verifică liniuțele din oraș. 

„Pe strada Fabricii e posibil să fie, dar cele mai multe apeluri le primim pentru Dorobanților. Acolo e zona cea mai frecventată de persoanele care se întrec cu mașinile pe drumul public. Colegii cunosc oricum astfel de acțiuni, dar nu poți să fii tot timpul numai într-o zonă și să previi cursele de mașini. E însă unul din lucrurile pe care le avem în atenție”, se arată în răspunsul IPJ Cluj. 

În continuarea răspunsului, reprezentanții IPJ Cluj ne informează ce spune legea despre liniuțe. Nicio vorbă despre situația de pe Fabricii, doar aceleași vorbe vagi: vom continua acțiunile. 

„Având în vedere semnalările primite privind organizarea de curse ilegale de maşini pe raza municipiului Cluj-Napoca, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj este abilitat să facă următoarele precizări:Amintim faptul că, potrivit articolului 52 alin. 1 este interzisă desfăşurarea de concursuri, antrenamente, ori întreceri pe drumurile publice, cu exceptia celor autorizate de administratorul drumului respectiv şi avizate de poliţia rutieră. Articolul 339 alin. 2 din Codul penal prevede o sancţiune cu închisoarea de la trei luni la un an, sau cu amendă, pentru participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice. Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2017, săptămânal, au fost desfăşurate acţiuni, în cadrul cărora poliţiştii rutieri au constatat trei infracţiuni. Ca exemplu, la data de 28 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie, au depistat un grup de conducători auto care participau la întreceri neautorizate pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Pentru celelalte nereguli constatate cu ocazia desfăşurării de acţiuni pe acestă linie, poliţiştii au aplicat un număr de 85 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 37.000 de lei, 63 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar restul de 22 pentru tulburarea liniştii publice. Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca vor continua acţiunile în vederea depistării şi tragerii la răspundere a persoanelor care comit astfel de fapte”, se arată în răspunsul IPJ Cluj. 

Conducerea Primăriei adoptă aceeași tactică de a se învârti în jurul cozii. Viceprimarul Dan Tarcea spune că nu știe dacă problema e reală sau nu, dar se are în vedere totuși amenajarea unui sens giratoriu. De la a avea în vedere până la a face sensul giratoriu mai este cale lungă însă. Semaforul nici nu intră în calculele aleșilor.

„Nu știu dacă e adevărat sau nu. Poliția Locală nu poate opri mașinile care circulă cu viteză, aceste lucruri intră în atribuțiile Poliției Municipiului. Legat de semafoare, sunt 3 semafoare pe strada Fabricii și nu văd unde ar mai trebui montat încă unul. La intersecția cu bulevardul Muncii a fost un sens giratoriu care a fost desființat la solicitarea Biroului Serviciului Rutier din cadrul Poliției Județene. Reanalizăm repunerea sensului giratoriu. Semaforul amplasat pe locație nu este o soluție”, declară Dan Tarcea.

Reprezentanții IPJ susțin că pot da aviz favorabil sau nefavorabil dacă Comisia de Sistematizare a Circulației va decide să amplaseze un semafor pe strada Fabricii, la intersecție, dar momentan nu au fost întrebați. 

 

 

Adauga comentariu