De Craciun, fii mai bun. Nu e si cazul asociatiilor caritabile din Cluj

Cu o luna inainte de sarbatoarea Craciunului, ong-urile si asociatiile marinimoase ale Clujului nu au in plan niciun proiect pentru ajutorarea sarmanilor din oras. Copiii institutionalizati, batranii din azile sau nevoiasii din centrele de zi nu intra in planurile lor de caritate anul acesta.  "Nu stim", "inca ne gandim", "vom face ceva, dar inca nu va putem spune", sunt raspunsurile asociatiilor cand vine vorba de actiuni caritabile de Craciun. Cu alte cuvinte, si daca vor organiza ceva pentru oropsitii orasului, o vor face in graba, negandit si neorganizat - o ciocolata si o napolitana intr-o punga de un leu, cum sunt majoritatea actelor de caritate din ultimii ani. Fundatia de Caritate Herald e ocupata in aceasta perioada, iar pungile pentru copii au fost deja asigurate de o banca si o firma, dupa cum ne-a spus directoarea insasi. Nici Fundatia Romana pentru Comunitate, Copii si Familie nu are un plan definit.
"Deocamdata, nu pot sa va spun nimic", anunta reprezentantii asociatiei.
Nici cei de la Clubul Rotary Cluj nu pot vorbi, desi o sa aiba actiuni de caritate pentru "publicul larg si categoriile defavorizate". Asociatia Femeilor de Afaceri N-V inca se gandeste la actiunile de Craciun - saptamana aceasta toata atentia le este concentrata asupra Balului de Smarald. Filantropica Medical-Crestina Christiana, Fundatia Ajutati Copiii Romania, Caritatea Umanitar Internationala sunt alte asociatii carora le pasa atat de mult incat nici macar nu raspund la telefon.  

Comentarii

anisia

22.11.2013 11:53

Arătați cu degetul ONG-urile? Cred ca ar trebui sa va informați mai întâi. Cunosc oamenii din ONG-uri și le cunosc activitatea. Înainte de Crăciun cu săptămâni bune ONG-istii bat la ușile celor cu stare ca sa poată face ceva de Crăciun pentru cei nevoiași. Si cei cu stare le mai arunca sarcastic cate un leu, doi sau ii refuza cu zâmbetul pe buze. Asa cum ne-am obișnuit "fetele lu' Alexa" sunt pe lângă subiect.

madalina

21.11.2013 13:08

M-as bucura daca v-ati documenta despre acest domeniu, nu este suficient sa dati un telefon, mergeti la fata locului si vedeti ce probleme au, faceti cateva ore de voluntariat si abia apoi blamati-i. Mobilizati-va colegii sa doneze lunar in contul fundatiilor si discutam ulterior.

Adrian

21.11.2013 11:51

De ce ar trebui vreun plan exact de Craciun? Doar politicienii fac cadouri numai de sarbatori, din motive populiste.

ALINA SORCOIU

21.11.2013 10:26

Sa va fie rusine. Doar ONG-urile fac ceva pentru copii amarati si voi improscati cu noroi. Intamplator cunosc umpic acest domeniu si vorbesc in cunostint de cauza.
Voi jurnalistii ( ex. Liviu Alexa) faceti reclame la restaurante si sali de sport in loc sa faceti reclama la o activitate de strangere de fonduri si apoi vorbiti.
Daca sunt profesionisti informati-va si apoi scrieti.

vax12

20.11.2013 21:29

Cred ca titlul e menit a induce in eroare: ONG-urile nu sunt asociatii caritabile. Iar scopul lor nu este acela de a avea campanii bine definite de Craciun, ci de a gandi si implementa programe cu obiective pe termen mediu si lung.
Nu lucrez actualmente in domeniul ONG, dar am avut prietene bune care sunt mai familiare cu domeniul social si de la care stiu ca au intampinat mari probleme in a isi primi salariile pentru ca finantarile acestor proiecte intarziau nepermis de mult. Nu m-ar mira ca aceasta sa fie situatia in continuare, astfel incat raspunsul "nu stiu", "ne gandim", sa nu fie expresia unei indolente sau nepasari, asa cum se sugereaza, ci a unei subfinantari aproape cronice a domeniului social. La fel ca in medicina si educatie, satelitii ONG ale acestora nu cred ca o duc mai bine financiar.
As prefera sa aud ca in primavara una din fundatiile amintite de dvs in articol a demarat un proiect social de anvergura care sa le permita acestor familii ca in 5-10 ani sa nu depinda de punga de un leu. M-ar bucura cat un cadou surpriza de Craciun o astfel de veste.

Florin

18.12.2013 19:01

Sunt tata a trei copii, unul de 17, celalalt de 15 si o fata de 13, sunt din Constanta,fara sotie, eu lucrez dar am salariu foarte mic (500 Lei pe luna), ne-au ajuns datoriile si la intretinere si la lumina plus cheltuielile de mancare si micile datorii pe care le avem. Rugam pe aceasta cale, ca cei ce pot avea dare de mana si un suflet generos, sa ma contacteze telefonic sau la adresa mea , precizez ca am nevoie de o suma intre 3000 - 5000 de lei, dar este foarte urgent, deoarece ramanem in strada daca nu reusesc nimic zilele acestea. 0737226227

Adauga comentariu