Diete

De ce sa mancam kiwi

Multe fructe tropicale cultivate in tinuturi calde au arome extrem de fine atunci cand sunt proaspete si coapte, fiind apreciate in sezonul rece pentru vitaminele A, C si fibre. Unul dintre acestea, micul si faimosul kiwi, disponibil tot anul in supermarketuri, este mult mai bogat in vitamina C decat o portocala.

 

 

Fruct de origine chineza, kiwi a fost introdus in cultura la inceputul secolului trecut in Noua Zeelanda si apoi in California. Fructul recoltat se pastreaza bine in conditii de frig, pana la 10 luni, ceea ce face posibila o perioada lunga de comercializare a lui.

 

 

Cele mai dulci si mai parfumate fructe de kiwi sunt acelea la care pulpa, la apasare, se lasa putin ca la piersici. Daca fructele sunt inca tari, este bine sa fie lasate cateva zile in camara, ferite de caldura si de lumina, sa se mai coaca, pentru a-si schimba gustul astringent cu cel considerat de cunoscatori a fi o combinatie intre capsune, nectarine si pepene galben.

 

 

Fructul este bogat in cupru, potasiu si magneziu, dar contine si alte minerale utile: calciu, fosfor, fier selenium si zinc.Cuprul din kiwi este vital pentru cresterea copiilor, intarirea oaselor, dezvoltarea cerebrala si echilibrarea imunitatii.

 

 

Kiwi contine o cantitate de vitamina C, respectiv 75-80  mg/100 g de fructe, ceea ce ii confera proprietati antivirale si antiscorbutice. Cel mai eficient principiu activ din fruct este o enzima, numita actidina, care are un rol important in digestia proteinelor animale.

 

 

Semintele mici si negre din pulpa fructului este bine sa fie consumate, intrucat contin aminoacizi esentiali, deosebit de importanti pentru organismul uman. Consumat in special in perioadele reci ale anului, fructul de kiwi intareste sistemul imunitar al organismului si este un puternic antioxidant, cu mare eficacitate impotriva efectelor imbatranirii. Consumul de kiwi reduce riscurile producerii cancerului, a bolilor de inima si previne formarea cataractei care poate cauza orbirea. Previne aparitia astmului si a alergiilor si contribuie la refacerea tesuturilor, e util in starile inflamatorii si vindeca ranile.

 

 

Are efect tonic asupra vaselor capilare si protejeaza arterele impotriva depunerii placutelor de aterom. Fibrele de kiwi protejeaza organismul impotriva diabetului si ajuta in procesul de control al greutatii. Fructele de kiwi ajuta la curatirea colonului de toxine si la reducerea colesterolului.

 

 

Barbatii care au probleme de erectie le pot rezolva prin consumul zilnic de kiwi. Fructul este foarte indicat in stimularea functiei sexuale masculine si este asociat cu fertilitatea acestuia.

 

 

Iata 6 motive pentru a manca mai des kiwi:

 

 

acopera nevoile zilnice de vitamina C ale unui adult;
reprezinta un sfert din aportul zilnic de vitamina E recomandata;
e bogat in cupru si magneziu;
contine mai mult potasiu decat o banana;
are doar 45 de calorii;
e o sursa naturala de vitamine, acizi organici si fibre.

 

 

Fructul propriu-zis se consuma proaspat, taiat pe jumatate si mancat direct din coaja cu ajutorul unei lingurite sau ca suc natural; unii il mananca obisnuit ca un mar, cu coaja cu tot.

 

 

Se poate face si o cura de kiwi prin consumul a 100-250 g fruct pe zi pe parcursul a doua saptamani. Se poate consuma dimineata pe stomacul gol, inainte de micul dejun sau chiar in timpul mesei, ca desert, in amestec cu putina branza de vaci sau iaurt degresat.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *