De ce a rămas închisă piața de vechituri de la Expo Transilvania: explicațiile Camerei de Comerț

Piața de vechituri de la Expo Transilvania nu se poate organiza, susține primarul Emil Boc. Aparent cei de la Camera de Comerț, cei care administrează Expo Transilvania nu au obținut aviz de funcționare de la DSP. 

„Nu are avize de la Direcția de Sănătate Publică. Cum să poată funcționa acolo? În perioada de pandemie este exclus să poată funcționa ceva fără autorizație. Dacă obțin autorizație cei de la Camera de Comerț, atunci să funcționeze, dar nu au autorizație. Nu poți să ai spații deschise fără autorizație, cum avem și noi Oserul. Pot funcționa numai piețe autorizate. Altfel este infracțiune. Îi rog pe cei de la Camera de Comerț și Industrie să înceteze propaganda asta împotriva Primăriei. Dacă vor să organizeze ceva să obțină autorizație de rigoare și atunci să iasă în fața opiniei publice. Altfel dezinformează opinia publică și promovează activități care pun în pericol activitatea publică”, a declarat primarul Emil Boc.

Însă în Hotărârea de Guvern nu se menționează necesitatea obținerii unui aviz de la DSP, ba chiar se specifică faptul că un ordin comun al ministerelor ar urma să stabilească regulile de funcționare. Primarul Boc a deschis Oserul doar cu aviz de la DSP, fără a aștepta alte prevederi legislative. 

Articolul 11 din  HG 678 prevede: Începând cu data de 01.07.2021, se propune reluarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare. În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, activitatea piețelor agroalimentare, inclusiv a piețelor volante, a târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare, se desfășoară în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Ziar de Cluj l-a contactat și pe directorul Camerei de Comerț, cel care susține că respectivul ordin nu menționează obținerea unui aviz de la DSP, dar că așteaptă ordinul comun pentru a vedea ce condiții legale trebuie să îndeplinească. 

„Eu nu pot decât să mă raportez la Hotărârea de Guvern 678 din 01.07, care la punctul 11 face trimitere la un ordin comun. Așteptăm ordinul comun. Cum funcționăm din 1991 am solicitat și DSP-ului un punct de vedere, ținând cont că suntem în pandemie. În ultimul ordin comun al acestor ministere, din decembrie 2020 sunt și alte restricții. Încă așteptăm răspunsul celor de la DSP. Deocamdată pot să mă raportez la înscrisuri oficiale. Pe toate străzile din Cluj ar trebui să ne raportăm la aceleași reguli. Am avut discuții cu comercianții, dar le-am transmis că așteptăm completarea legislației”, a declarat Ștefan Dimitriu, președintele Camerei de Comerț Cluj. 

Duminică pe platoul de la Expo Transilvania a fost postat un mesaj prin care se anunța ca târgul este închis din dispoziția Primăriei Cluj-Napoca, prin Poliția Locală. Primarul Boc i-a acuzat de dezinformare, afirmând că nu pot funcționa deoarece nu au primit aviz de la DSP.

 

 

 

Adauga comentariu