Din oras

De ce pute Clujul? Puținele toalete publice sunt escaladate de cultura buzii din fundul curții, greu de scos din mentalitatea clujenilor

Clujenii reclamă faptul că, atunci când e cald, Clujul pute. La propriu. Nu doar străduțele din cartiere, ci și străzile centrale sunt folosite pe post de veceu public, zidurile fiind umectate din plin cu nevoile fiziologice ale locuitorilor Capitalei Culturale Europene, care ar fi putut fi, dar nu a fost să fie Clujul.

Primul impuls ar fi să dăm vina exclusiv pe Primărie: toaletele publice, în număr de 8, sunt insuficiente pentru un oraș de mărimea Clujului. Cartierele, mai ales, sunt văduvite de astfel de locuri de odihnă și de meditație (pentru cei mai pașnici) sau de escaladă (pentru persoanele mai sportive).

Dintre toate cartierele, există toalete publice doar în Mănăștur, însă acestea, conform numărului de bilete vândute anul trecut, se dovedesc „nerentabile”. În anul 2016, doar 5 368 de clujeni au ales să-și facă nevoile la wc-ul public din Piața Flora și numai 7 232 la cel din parcul Primăverii. Situația se schimbă când vorbim despre zona centrală, unde toaletele care există se dovedesc neîncăpătoare vara pentru afluxul de clienți. La cele două toalete din Parcul Central, de exemplu, în 12 luni, s-au ușurat de 50 de bani, costul intrării, 72 778 de persoane, la una dintre ele, și 46 472 la cealaltă. Și wc-ul public din Piața Unirii a fost foarte solicitat, statistica înregistrând 49 100 de bilete vândute. WC-ul din spatele Teatrului Național a fost folosit de mai puține persoane, de 28 984 de clujeni, probabil pentru că în această zonă este și un parc, unde nevoile se pot rezolva și în boscheți. Nici wc-ul public de la Gară nu a fost folosit de mulți clujeni, doar de 14 112, pasajul de la Gară fiind în sine, după cum bine se știe, o mare toaletă publică, preferată de cei aflați în imperioase nevoi fiziologice.

Pentru român, buda din fundul curții a fost, pentru o lungă perioadă istorică, locul unde se ușura de nevoi. După buda din fundul curții, a venit rândul buzii turcești să intre în mentalitatea oamenilor, iar buda turcească a penetrat atât de adânc, încât vasul modern de toaletă nu a reușit pe deplin să îi ia locul, nici măcar acum, în anul de grație 2017. Astfel, puținele toalete publice existente sunt escaladate la propriu de oamenii care se urcă în picioare pe vas, existând și cazuri în care, în cădere liberă, unii s-au rănit în vasul distrus de toaletă sau au tras bazinul cu totul după ei. Cu toate că wc-urile publicele nu mai au budă turcească, ci vase de toaletă, acestea sunt practic folosite tot ca o budă turcească. Evoluția de mentalitate nu a reușit să țină pasul cu cea tehnică.

Clujul pute și din acest motiv, al lipsei de civilizație, rațiune care nu justifică însă faptul că nu avem mai multe toalete în oraș. În ciuda țărănușilor de oraș și a vandalilor, oamenii civilizați ar trebui să aibă posibilitatea de a-și putea face necesitățile într-un mod adecvat, într-un spațiu curat și special amenajat, și nu în cel mai apropiat boschet sau pe zidul cel mai la îndemână, cum se întâmplă acum.

Cele 8 toalete publice existente în municipiul nostru sunt administrate de „Formația Prestări Servicii WC-uri Publice” din cadrul RADP. Albert Rarău Daniela, cea care conduce acest serviciu, a explicat pentru Ziar de Cluj problemele cu care se confruntă, probleme în special de mentalitate a celor care folosesc toaletele în mod necorespunzător:

„Primăria, așa am înțeles de la dânșii, că or să extindă, în viitorul apropiat, în funcție de buget, or să extindă, or să deschidă mult mai multe. Este un proiect. Cele din Parcul Central sunt monument istoric. Și cea din spatele Teatrului Național e tot monument istoric. Nu avem voie nici culoarea să o schimbăm, nici structura interioară. Chiar și în parc avem niște bârne, nu avem tavan, nu avem voie să schimbăm, să modificăm nimic. 

În Cluj sunt 8 toalete publice: pasaj Gară, Piața Ștefan cel Mare, Piața Mihai Viteazul, parcul Primăverii din Mănăștur, Piața Flora din Mănăștur, Piața Unirii, în zona centrală, și la intrarea și la ieșirea din Parcul Central. În pasajul Gării s-a deschis o toaletă nouă.

Toaletele noi cred că vor fi amplasate în zonele de trafic mai intens, nu neapărat în cartiere, pentru că cele din cartiere, de exemplu cele din Mănăștur, nu au încasări aproape mai nimic! Întreținerea lor ne costă destul de mult, deci acolo numai că le ținem deschise, dar acolo nu… În zona centrală e traficul intens. Mai ales în perioada de vară. Iarna nu, nici iarna nu prea. 

Extindem programul de funcționare în funcție de anotimp. Deja, pe la jumătatea lunii, cel puțin zona centrală. De exemplu, în Piața Unirii acum este până la 10. Sâmbăta și duminica, acum în Parcul Central sunt până la 9 și de săptămâna viitoare, în funcție de cum se așază vremea, o să fie până la 9, respectiv până la 10. Și în Piața Unirii, deja de aproape două săptămâni e până la 10. Și va fi și până mai târziu, în funcție de evenimentele care sunt în oraș. Dacă sunt evenimente, sau cum vor veni Zilele Clujului, sunt chiar non-stop sau până la 12 noaptea, în funcție de cum ne cere Primăria, pentru că noi depindem de ce ne spune Primăria.  Iarna, când încasările sunt foarte mici, programul e mai restrâns, mai scurt. Sau în perioada concediilor. Dar în rest, vara, mai ales în parc, până la 10, indiferent că e sărbătoare, merg încontinuu. 

Clujenii nu prea (le păstrează curate – n.r.), sunt civilizați între ghilimele! Chiar te miri, că sunt oameni chiar bine îmbrăcați și care par educați și… nu are rost să spunem! Dacă sunt în stare să fure hârtia igienică din cabine! Nu ține nimic! Deci, nimic! Chiar acum am avut, de nici o săptămână, în spate la Ștefan cel Mare, eram acolo, l-am prins eu pe un domn și i-am spus: «Domnule, nu te supăra, dar nu mi se pare normal!» S-a urcat în picioare (pe vasul de toaletă – n.r.) și a tras tot bazinul jos! Dar nu e vorba, a tras bazinul! Dar e un risc foarte mare, acum câțiva ani am avut în piață probleme de genul acesta! S-a tăiat cineva în vasul de wc! Vă dați seama că s-a fisurat și s-a rupt în bucățele! Oamenii știți cum sunt, nu are sens…! Oricine, fiecare dintre noi frecventează locuri publice, asta nu înseamnă că trebuie să te așezi! Dar nici să te urci în picioare! A tras bazinul cu tot jos! O doamnă a spus că nu e igienic! Da, eu știu, nu e igienic să te așezi, dar asta nu înseamnă că trebuie să stai în picioare! Să te urci în picioare! Doar stai în picioare lângă și nu te așezi! Și sunt care murdăresc și își lasă pe acolo lenjeria plină cu… nu vă spun! 

Oricum, doamnele de acolo sunt tratate ca ultimii oameni! Nu știu dacă vedeți că și în mall-uri dacă te duci, și acolo se întâmplă o grămadă de chestii! Cred că wc-urile acestea publice… eu am încercat de o grămadă de vreme tot să fie ok! Numai tot curățenia, le spun fetelor: curățenie, curățenie! Chiar dacă, în două minute, acum fac și vine altul și cine știe ce face, dar măcar să fie curățenie! Eu am mai fost și în alte orașe, chiar în Bistrița am fost acum de curând și trebuia să cobor la o toaletă. Și-mi zice soțul: «Eu te sfătuiesc să nu cobori, mai bine abține-te!» Eu, cel puțin, să fie curățenie, să fie miros plăcut ș.a.m.d.! Eu, cel puțin, lucrul acesta încerc să îl întrețin! Și le-am educat pe fete să nu vorbească urât, indiferent cine, ce ar zice, să tacă, că e mai bine! Tăcerea e ca mierea! Deci oamenii așteaptă efectiv să-i ștergi la fund! De 50 de bani să-i ștergi și la fund, să le faci tot! 

E așa cum e, dar asta este, e o activitate publică! Nu e vorba de rentabilitate, așa a decis Primăria, că de fapt e un serviciu public și, de fapt, ar trebui să fie gratuit! Dar acum așa, o sumă modică, un 50 de bani, să nu fie chiar gratuit! Credeți că dau? Că și așa nu vor! 50 de bani nu vor să-i dea! Vine și îți dă 30 de bani și i-ai rupt biletul! Asta e, nu ai ce face, că nu te poți certa cu ei! Nici cei 50 de bani nu ar dori să-i dea! Dar să faci un leu sau un leu 50, cum este la Gară, în Gară, la un leu 50, dar acolo nu poți să intri! Deci, acolo mai bine stai și faci pe tine! Eu atâta am încercat, activitatea aceasta, pe lângă restul pe care le am, să pot să țin curățenie, măcar să fie curat! Că vandalizează, rezolvăm, punem, facem, cumpărăm! Am încercat, de când sunt, să fie modernizat, am tot cerut la Primărie, când s-a putut ne-au alocat bani, să le putem moderniza! Acum 19-20 de ani, când am venit eu la Regie, erau horror cam toate! Dar tot așa erau întreținute și atunci, ca și curățenie! Dar cu oamenii e foarte greu!”

Așadar, putoarea cu care se confruntă Clujul vara este una cauzată de mentalitatea pestilențială a multor indivizi din acest oraș: a cetățenilor care nu știu, în anul 2017, să folosească un vas de toaletă și a edililor care nu știu să construiască mai multe wc-uri publice. Mentalitatea puturoasă este cea care trage apa peste pretențiile și veleitățile noastre de locuitori ai unui oraș de 5 stele maronii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *