De ce Primăriile din Florești sau Baciu nu construiesc creșe: pentru că implică cheltuieli foarte mari

Primarul Emil Boc dă vina pe autoritățile din comunele aflate lângă Cluj-Napoca pentru că nu sunt suficiente locuri în creșe. Edilul consideră că dacă primarii din aceste localități ar construi creșe și grădinițe, atunci părinții nu ar mai fi nevoiți să pună presiune pe creșele din Cluj-Napoca. 

„Populația Clujului nu a crescut ca populație de pe vremea lui Ceașescu. Din 2007 am triplat numărul de locuri în creșe, de la 400 la 1300, în condițiile în care populația Clujului nu a crescut. Atunci de ce nu sunt locuri în creșe? Primăria Cluj-Napoca a făcut aproape în fiecare an câte o creșă, are cheltuieli care nu sunt decontate de nimeni. Dacă cei din preajma Clujului nu fac creșă, atunci săracii oameni ce să facă? Vin acolo unde s-au făcut creșe. De ce în Baciu nu este nicio creșă? Cum este posibil acest lucru? Nu există nicio colaborare metropolitană astfel încât Cluj-Napoca să poată impune comunei Baciu să facă o creșă”, a declarat primarul Emil Boc. 

Situația a fost însă explicată de către arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, cel care a menționat că pentru comunele Florești sau Baciu, construirea și administrarea unei creșe presupune cheltuieli foarte mari.

„Cu creșa discutia e mai complicată din cauza cheltuielilor de funcționare. Acestea nu sunt suportate de inspectoratele școlare ca în cazul grădinițelor, ci de primărie. La Floresti creșa consuma 7% din buget, cu mențiunea ca bugetul comunei Floresti este de cca. 5 ori mai mare decât al comunei Baciu. Grădinița poate fi ușor utilizată și ca și creșă”, a explicat Claudiu Salanță, potrivit stiridecluj.ro

De altfel Boc recunoaște că pentru fiecare nouă creșă construită trebuie să angajeze 40 de persoane care sunt plătite de la bugetul local. Ori pentru primăriile din Baciu sau Florești o asemenea cheltuială este mult mai greu de suportat, având bugete mult mai mici.

Adauga comentariu