Focus

De ce nu pot ateriza avioanele pe timp de ceață?

Activitatea Aeroportului International ”Avram Iancu” din Cluj a fost paralizată recent din cauza condițiilor meteo nefavorabile. De altfel, sute de români au fost blocați în Aeroportul din Luton (Londra) din cauza ceței dense care a cuprins județul Cluj. De ce nu pot ateriza avioanele pe timp de ceață?

”Sunt 3 condiții de îndeplinit. 

În primul rând, o infrastructură aeroportuară corespunzătoare, iar Clujul are una dintre cel mai moderne infrastructuri în acest sens, care poate să asigure decolarea și aterizarea cu 60 m plafon, vizibilitate – 300 m. 

O altă condiție se referă la aeronavă. Aeronava care aterizează ori decolează trebuie să aibă corespondentul la bord care să lucreze cu aparatura de sol. 

O a treia condiție – pilotul, echipajul trebuie să fie pregătit pentru a zbura în asemenea condiții”, a afirmat Laurențiu Buzenchi, căpitan-comandor în retragere, cu peste 4000 de ore de zbor.

Vina în acest sens nu aparține nici aeroportului, nici companiilor aeriene, fiind vorba de o conjunctură complexă care limitează zborurile. 

”Dacă una dintre aceste 3 condiții nu sunt îndeplinite, atunci sigur că zborul nu poate fi executat.

Mai mult decât atât, chiar dacă pilotul sau echipajul este pregătit în asemenea condiții, la aprecierea comandantului se execută zborul sau nu, se aterizează/decolează sau nu”, a adăugat Buzenchi.

Căpitan-comandorul în rezervă Laurenţiu Buzenchi a absolvit Şcoala Superioară de Ofiţeri Activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu“ de la Boboc, promoţia 1976. Este pilot de elicoptere cu peste 4.000 de ore de zbor la activ. Din 1992 până în 2002 a lucrat la escadrila de elicoptere din Someşeni (Cluj-Napoca). Cdr. Aviator (r) Laurențiu Buzenchi este Președintele Asociației pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, filiala Cluj. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *