Din oras

De ce nu face față ploilor torențiale sistemul de canalizare din Cluj-Napoca? Strategia orașelor green ar preveni inundațiile

După fiecare ploaie torențială care durează mai mult de cinci minute, străzile din Cluj-Napoca devin navigabile, iar subsolurile sunt inundate. Această problemă persistă de ani buni, dar autoritățile nu au făcut nimic pentru remedierea situației. Strategia adoptată de orașe smart/green ar pune capăt inundațiilor din oraș.

Sistemul de canalizare din Cluj-Napoca nu face față ploilor serioase. Deja a devenit o obișnuință să vedem străzi inundate și canale care refulează. De ce se întâmplă acest lucru?

“Sistemul public de canalizare este destinat preluării apelor uzate menajere, nu pentru preluarea apelor pluviale. Mai mult decât atat, noi, printr-o convenție cu Primăria, am luat în administrare gurile de preluare a apelor pluviale, dar sistemul întreg de preluare a apelor pluviale dintr-o localitate nu face parte din sistemul public de canalizare, ci din arhitectura drumului, deci prin urmare este responsabilitatea autorităților. Practic, sistemul de canalizare preia o parte din apele pluviale și din moment ce nu este proiectat să preia ape pluviale și cu atât mai puțin debite catastrofale, torențiale, este posibil ca pe alocuri să refuleze canalizarea, să îi fie depășită capacitatea. La aceasta contribuie și faptul că în pofida tuturor avizelor noastre pe care le emite compania noastră și unde este menționat clar faptul că este interzisă legarea burlanelor sistemului de preluare a apelor pluviale în canalizare, totuși acest lucru practic se întâmplă. Mulți locatari, mulți agenți economici își leagă apele pluviale la canalizare. Mai contribuie și utilizarea necorespunzătoare a canalizării prin aruncarea în canalizare a diverse obiecte necorespunzătoare, care afectează capacitatea de preluare a canalizării pe ploi torențiale”, a declarat Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș (CAS) Cluj-Napoca.

Mare parte din responsabilitate vine în sarcina Primăriei. Potrivit reprezentanților CAS Cluj-Napoca, administrația publică locală ar trebui practic să copieze strategia orașelor smart, green. Există trei soluții la îndemâna Primăriei Cluj-Napoca.

“Noi am explorat posibilitatea să obținem finanțare de la Uniunea Europeană pentru rezolvarea problemei apelor pluviale, deși, repet și subliniez că nu este competența noastră, nicăieri în lume nu este competența operatorului de canalizare menajeră. Uniunea Europeană a spus clar că nu a dat și nu va da niciodată finanțări pentru preluarea apelor pluviale la operatorii de apă canal că nu este treaba lor. Strategia care ar trebui adoptată, oricât ar părea de ciudat, strategia așa numitelor orașe smart sau green, este multiplicarea de spații verzi, inclusiv înființarea de spații verzi pe terasele clădirilor. Complementar este desființarea a cât mai multe spații betonate și înlocuirea lor cu sisteme de poroase. Apoi, mai este nevoie de adoptarea unor norme legislative și unor normative locale care să impună proprietarilor și constructorilor de imobile niște reguli de proiectare care să impună gestionarea unei părți a apelor pluviale la fața locului. Pot fi folosite rezervoare, iar după ploaie să utilizezi pentru udat sau altceva. Mai este nevoie și de campanii de conștientizare a populației ca să nu își lege apele pluviale în sistemul public de canalizare”, a explicat Lucian Croitoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *