De ce NU AU FOST INTERZISE ambarcațiunile pe Tarnița, deocamdată? SITUAȚIA explicată pe înțelesul tuturor

Presa locală din Cluj-Napoca a explodat de bucurie astăzi, când Horia Nasra a anunțat triumfător că a reușit să obțină din partea Ministerului Apelor și Pădurilor interzicerea ambarcațiunilor pe lacul Tarnița (vorbim despre ski-jeturi, bărci cu motor, hidroavioane).

Demersul lui Nasra, de altfel lăudabil, a fost prezentat într-un mod total eronat ca și un TRIUMF absolut. „E oficial! Ambarcaţiunile motorizate, hidroavioanele și skijeturile, INTERZISE pe lacul Tarnița”, „Ambarcațiunile motorizate, interzise în mod oficial pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele”, „E oficial: Fără bărci cu motor, hidroavioane si pontoane pe Tarnița si Fântânele!”, sunt doar câteva dintre titlurile bombastice prezentate clujenilor. Într-adevăr, un prim pas spre interzicerea ski-jeturilor pe Tarnița a fost făcut, a fost câștigată o primă bătălie, însă războiul nu s-a încheiat.

Mai mult, deputatul Adrian Dohotaru a publicat la rândul său pe Facebook un mesaj prin care se bucură de această realizare. Doar că, mai e mult până departe. Desigur, într-o țară ca România orice e posibil (să se termine pozitiv povestea astăzi, sau să așteptăm răspunsuri până în 2020). 

Același Dohotaru a trimis o interpelare, separat de mesajul lui Nasra, prin care a intuit adevărata cheie a problemei, despre care și Ziar de Cluj a scris de nenumărare ori: Hotărârea de Guvern 665 din 2008. Cererea oficială trimisă ministerului a primit număr de înregistrare pe 11 septembrie 2019, însă momentan e fără răspuns! Așadar, cel mai important pas nu a fost făcut deocamdată de la cei de la Ministerul Apelor și Pădurilor: fie abrogarea HG 665 din 2008, fie scoaterea lacului Tarnița din acea HG. 

Mesajul trimis de către Minister lui Nasra e ambiguu, orice s-ar spune, iar exprimarea cu „considerăm că” e extrem de vagă. Legea nu consideră că, legea e lege și atât. Am contactat la rândul nostru Ministerul pentru a solicita un punct de vedere oficial. Va fi abrogată sau nu HG 665? Până atunci, ecologiștii se bucură degeaba. 

În mod normal, Tarnița nu ar fi trebuit să fie navigabil. Conform Actual de Cluj, HG 665 din 2008 a fost un cadou făcut de Tăriceanu lui Marius Nicoară, direct interesat în acea perioadă să se dea cu barca pe lac. 

 

 

Adauga comentariu