De ce l-a „rezolvat” clujeanul George Maior pe președintele Klaus Iohannis cu o vizită la Donald Trump?

Cu toții am rămas surprinși de intempestivul și surprinzătorul anunț al vizitei președintelui României la curtea lui Trump, eveniment ce nu a mai avut loc de peste 39 de ani - adică prezența unui președinte al României, acasă la un președinte al SUA. Este cu adevărat o realizare diplomatică istorică, asta pentru că și contextul este istoric, iar Donald Trump este un președinte neconvențional, căruia căile diplomatice uzuale nu îi sunt cunoscute. Însă George Maior s-a auto-depășit, punându-și la bătaie toate relațiile de pe vremea când era șeful SRI, dintr-un singur și plebeic motiv: îi țâțâia curul că va fi schimbat din funcția de amabasador.

Așa că Maior s-a gândit cum îl poate impresiona pe președinte și a găsit cel mai frumos cadou pentru un șef de țară aflat la primul mandat: o vizită la “Licuriciul cel Mare”.

Această vizită, însă, este deja folosită și ca monedă de negociere pentru alte personaje politice. În principiu, de această vizită va încerca să profite cel mai tare Liviu Dragnea, care a putut deja condiționa reușita ei de numirea, fără probleme, a unui alt premier în caz că Grindeanu va pica. Și va pica.

Din cauză că Grindeanu a început prea târziu atacul la Dragnea - o fereastră de oportunitate a existat acum două luni, când Dragnea era încolțit. Deși tânăr și aparent cu o gândire modernă, Grindeanu s-a comportat clasic de tâmpit din punct de vedere imagologic. Nu și-a creat punți directe de comunicare cu media, n-a creat programe rapide pentru îndestularea primarilor, nu i-a mângâiat pe creștet pe parlamentarii PSD și, mai ales, greșeală fatală de strategie, nu i-a luat gâtul Sevil-ei Shhaideh.

Acoliții lui Grindeanu i-au trimis în plic ordinul de comandă: să stea pe burtă și să înghită orice, dar să rămână premier până la capăt. Cu singura speranță că Liviu Dragnea nu va îndrăzni să omoare un premier PSD pe care l-a garantat în ianuarie. Însă Liviu Dragnea nu este botezat cu toată apa și nici născut azi noapte. Grindeanu poate pica pe o moțiune USR la care PSD să facă mici eforturi pentru asigurarea cvorumului.

Cu siguranță această vizită a lui Iohannis are implicații politice mai îndepărtate. Klaus Iohannis va veni în țară și va râgâi lumini de licurici de la masa bogaților lumii. Și le va face hatârul prostovanilor din PSD. Pentru că, cel puțin din punctul acesta de vedere, lui Iohannis i-a mai dispărut o temere: după 6 luni de guvernare pesedistă, este evident că oamenii acestui partid sunt cel puțin la fel de proști, de lacomi și de sinucigași ca oamenii Dreptei. Iar el, Iohannis, mai are doi ani și jumătate din acest mandat destul de excepțional, dacă este să ne gândim la tâmpeniile politice ale altora din ultimii doi ani. Grindeanu dat jos, răsare întrebarea: cine va fi premier?

Nu sunt decât trei nume: Dragnea, Dâncu, Ponta. Liviu Dragnea încă nu poate fi premier, dar poate să-și mai pună unul, însă și la el apare o bifurcație: dacă mai pune un popândău de genul lui Grindeanu, o să aibă din nou un tip cu o pălărie prea mare pe cap, căruia i se va sui la cap, care se va sui în copac și-i va arăta curul. Să pui greuceni precum Dâncu sau Ponta, poți să uiți că-i mai dai jos pe ăștia doi de la Palatul Victoria. Dâncu este puternic în felul lui și-i va lua lui Dragnea jucăria, dar și fața. Ponta este extrem de iubit în PSD și nu ar mai pica niciodată până la finalul mandatului parlamentarilor, care îl regretă profund.

Una peste alta, oricum am lua-o, PSD prin Maior a lucrat pentru Iohannis; timpurile lucrează pentru Iohannis și toate erorile politice îl consolidează în imagine pe sasul de la Cotroceni. Încă două, trei țățisme de-ale Olguței Vasilescu, încă două minciuni cu creșterea salariilor și s-ar putea ca în iarnă să avem surprize mari. O singură chestie nu s-a schimbat în ultimii 15 ani și are dreptate Dan Andronic la faza asta: Statul “e” tot “ei”.

Adauga comentariu