De ce golesc românii rafturile cu făină, conserve sau hârtie igienică? Explicația psihologului

Românii sunt cuprinși și ei de panica ce a cuprins toată lumea după ce coronavirusul a început să se extindă tot mai repede. Unul dintre cele mai puternice efecte ale acestei crize este vânătoarea după produsele de care vor avea nevoie în cazul în care se instituie carantină: alimente neperisabile sau hârtie igienică.

Psihologul Alina Rad explică pentru Ziar de Cluj faptul că această atitudine a românilor este o urmare a stării de anxietate și panică de care sunt cupinși. Aceștaia au nevoie să se asigure că sunt acoperiți în cazul unei situații de calamitate.

”Este o anxietate foarte mare, panică și din cauza aceasta oamenii recurg la astfel de gesturi. Ideea e că apare o anxietate de sănătate, devenim vulnerabili și atunci mergem să ne facem provizii. În anxietate apar de obicei ori comportamente de evitare, ori comportamente de asigurare. Dacă am avut un atac de panică îmi apare o frică și ce o să fac? O să am tot timpul nitroglicerină sau alte medicamente care știu că m-ar putea ajuta. O să am apă la mine în cazul în care mi se face rău. Sau pot să apară comportamentele de evitare când încerci să eviți oameni, spații, zone, evenimente, situații care ne-ar putea declanșa un atac de panică sau o frică intensă. Acm și în acest caz s-a creat o situație de pănică. Suntem anxioși, dacă se întâmplă să intrăm în carantină să avem alimente, hîrtie igienică. Într-un fel e bine să avem unele provizii, dar asta nu îseamnă că nu mai ieșim din casă o lună de zile”, explică psihologul Alina Rad.

În România a existat la debutul crizei un moment în care au fost golite rafturile de făina, zahar, ulei sau făină de mălai. Ulterior, situația s-a mai temperat, însă datorită creșterii numărului de persoane diagnosticate cu coronavirus, situația ar putea excalada din nou. Stocurile de hârtie igienică încă sunt în siguranță în România, însă vor fi luate cu asalt dacă numărul îmbolnăvirilor crește.

Adauga comentariu