Din oras

De ce e plin centrul orașului de spații comerciale părăsite

Cluj-Napoca este unul dintre orașele din Transilvania cu o ofertă foarte săracă la capitolul spații comerciale pentru închiriere.

Pe piața închirierii spațiilor comerciale din Cluj-Napoca există un fenomen interesant: cererea este foarte mare, spațiile pentru închiriere sunt prea puține, dar cu toate acestea există multe spații goale. De ce se întâmplă acest lucru?

Centrul orașului este plin de spații comerciale goale. Fie își așteaptă viitorii chiriași, pe geamurile acestora fiind lipite afișe de închiriere, fie pur și simplu a fost pus lacătul pe ele. Pe bulevardul Eroilor de exemplu, tot la două-trei spații funcționale apare unul închis sau scos pe piață pentru închiriere. Aceeași situație este și pe alte străzi ultracentrale.

Prețurile pentru spațiile comerciale ultracentrale sunt pe măsura zonei. Pentru un spațiu comercial de 35 de metri pătrați, pe bulevardul Eroilor chiria este de 899 euro/lună. Acesta este un preț minim, chiria solicitată de proprietari ajunge în medie la 2.000 euro/lună și poate să urce până la 5.000-6.000 euro.

Problema spațiilor retrocedate

Agenții imobiliari spun că acele spații care sunt abandonate de multă vreme nu pot fi închiriate din cauză că fac obiectul unor procese de retrocedare. “Spațiile care stau goale de foarte multă vreme și pe fațada lor au lipite afișe sunt spații în curs de retrocedare, marea lor majoritate”, precizează Paul Măluțan, senior team leader pe Departamentul Commercial & Office în cadrul agenției Blitz Imobiliare.

Proprietarii țin cu dinții de prețuri

Pe piața închirierii spațiilor comerciale din Cluj-Napoca există un fenomen interesant: cererea este foarte mare, spațiile pentru închiriere sunt prea puține, dar cu toate acestea există multe spații goale. De ce se întâmplă acest lucru? Proprietarii cunosc foarte bine mișcarea de pe piață și țin cu dinții de preț până când va apărea acel proprietar suficient de disperat încât să plătească suma cerută. „Oficial, nu tot timpul se întâlnește cererea cu oferta, dar avem și un fenomen foarte ciudat în momentul de față din punct de vedere comercial și anume birocrația. Cererea foarte mare în centru este cea de alimentație publică, însă din 1 ianuarie 2016, după incendiul din Colectiv, orice activitate de alimentație publică necesită în CF ca și destinație să fie spațiu comercial cu destinație de alimentație publică sau prăvălie cu destinație de alimentație publică, iar majoritatea nu au această destinație. Drept urmare, mare parte din spațiile libere din centru au fost cel puțin o dată închiriate pentru alimentație publică, activitate care poate să susțină prețurile de închiriere din zona centrală. Neputând să se mai facă alimentație publică, proprietarii păstrând prețurile din trecut sau pe care ei consideră că sunt normale pe piață, întâmpină dificultăți în a le închiria pentru că nu se pot autoriza pentru o așa activitate, iar orice altă activitate cu greu poate susține o chirie de 5.000 – 6.000 euro. Varianta neoficială este că proprietarii țin foarte mult de prețuri. Cu toaet acestea, mai devreme sau mai târziu, orice spațiu comercial din centru se va închiria, cu excepția celor aflate în litigiu”, explică Paul Măluțan.

Antreprenorul nu merge într-un spațiu doar ca să plătească chirie

Pe lângă impedimentul legat de prețul mare, mai există și o parte legată de documentație. Chiar dacă spațiile au vitrină și intrare din stradă, multe nu dețin acte care să arate că sunt spații comerciale, ceea ce face imposibilă închirierea. „Proprietarii țin la preț, chiriile sunt mari, un business care să genereze un cash-flow de 5.000 de euro ca să își plătească chiria trebuie să fie o afacere bună. Un antreprenor (și mă pun în locul lui) nu merge într-o locație doar ca să îi plătească proprietarului chiria, mergi ca să faci bani, să îți poți plăti angajații și mi se pare normal să fie așa. Pe lângă acest aspect al prețurilor mari, mai este și o problemă care ține de documente. Mai recent, Primăria solicită destinația comercială, unele au, dar foarte multe nu au. Cu toate că sunt cu vitrină și intrare din stradă, multe spații nu au destinația comercială în acte și acesta este un impediment”, afirmă Cătălin Bonte, real estate broker în cadrul Welt Imobiliare.

Top 3 cele mai căutate zone din oraș

Potrivit agenților imobiliari, un Top 3 al celor mai căutate zone din Cluj-Napoca la capitolul spații comerciale arată astfel: Centru, Mărăști, Mănăștur. “Toate aceste zone sunt foarte căutate pentru că există vad pietonal, firme care dețin mai multe puncte de lucru. Din păcate, Cluj-Napoca oferă foarte puține spații în comparație cu alte orașe din Transilvania. Cererea este foarte mare și de aici derivă și prețurile ridicate în continuare”, punctează Paul Măluțan.

452 de firme înmatriculate, peste 5.000 radiate

Conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în luna octombrie, în județul Cluj s-au înregistrat 452 înmatriculări, din care 104 sunt persoane fizice și 348 sunt SRL-uri. 

Numărul agenților economici care au intrat în insolvență în primele zece luni ale anului este de 250, în scădere cu aproximativ 21% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În primele zece luni ale acestui an, 524 de firme și-au suspendat activitatea, mai puține cu 16% față de aceeași perioadă a anului precedent. Clujul se situează în top cinci județe în ceea ce privește numărul agenților economici care și-au suspendat activitatea.

Potrivit datelor centralizate de ONRC, numărul firmelor dizolvate (adică firme care și-au încetat activitatea economică) în primele zece luni ale lui 2016 a fost de 1233, în creștere cu aproape 25% față de anul trecut.

La capitolul radieri (aceasta este ultima etapă din procesul de încetare a existenței unei societăți comerciale și constă în eliminarea/ștergerea din registrul comerțului), în județul Cluj, în perioada ianuarie-octombrie, au fost radiate 5183 de firme, mai multe cu aproape 70% decât în același interval al anului precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *