De ce au stat clujenii cu gunoiul in strada? Primaria nu vrea sa plateasca cresterea de preturi pentru depozitatea deseurilor

Recent, Salprest Rampa S.A a interzis operatorilor de salubritate din judet sa mai depoziteze la Pata Rat, invocand faptul ca acestia au facturi restante. Ce se intampla cu adevarat in razboiul gunoaielor si de ce clujenii trebuie sa stea cu deseurile in fata casei nu are nici o explicatie logica. Autoritatile isi paseaza vina de la una la alta fara niici o finalitate a crizei gunaoielor.

Bratner Servicii Ecologice, Compania de Salubritate Bratner Veres si Rosal Group, operatorii de salubritate din municipiul Cluj-Napoca, au cerut in urma cu cateva zile ca Salprest Sampa S.A. sa le prezinte dovada depunerii deseurior la alte rampe autorizate. Salprest Rampa a refuzat acest lucru, motivand ca nu este obligata sa faca acest lucru si a inchis rampa temporara deoarece aceasta a ajuns al capacitate maxima.

Din luna aprilie 2015, Salprest Rampa a majorat tariful pentru depozitarea deseurilor, astfel ca de la suma de 20,67 lei pe care o plateau Bratner-Veres, Bratner Servicii Ecologice si Rosal Group s-a ajuns la 96,64 lei +TVA pe tona de gunoi. Aceasta majorare a serviciilor pentru depozitare a fost motivata de catre Salprest Rampa S.A. prin faptul ca rampa temporara a ajuns la capacitate maxima, iar deseurile trebuie mutate in alte localitati cum ar fi Odorheiul Secuiesc sau Alba-Iulia. La randul lor, operatorii de salubritate Bratner si Rosal au cerut primariei Cluj-Napoca sa suporte diferenta de tarif la tona de gunoi depozitata, astfel incat acestia sa nu ajunga in incapacitate de plata fata de Salprest Rampa sau chiar in insolventa.

La solicitarile repetate pentru majorarea tarifelor, primaria Cluj-Napoca nu a dat curs doleantelor operatorilor de salubritate de majorare a tarifelor prin urmare, in data de 19.05.2015 Salprest Rampa S.A. notifica cei doi operatori ca din 26 mai contractul de depozitare este suspendat pe o periada de 30 de zile. Primaria Cluj-Napoca, sub semnatura lui Virgil Porutiu si a primarului Emil Boc, in loc sa majoreze tarifele pentru ridicarea gunoiului, trimite o adresa in 7 mai 2015 catre Rosal si Bratner, prin care ii obliga sa faca dovada influentei majorarii tarifului de depozitare atat asupra costurilor de exploatare cat si asupra veniturilor, anterioare cererii de  majorare. Pe scurt, Salprest Rampa S.A. majoreaza pretul la depozitarea deseurilor cu 75,97 lei, suma pe care in prezent pentru a ridica gunoiul din oras Rosal si Bratner trebuie sa o suporte din buzunarul propriu.

“Prin prezenta va solicitam ca in conformitate cu dispozitiile art.15 alin (1) lit. (b) din Ordinul nr. 109/2007 sa faceti dovada influentei majorarii tarifului de depozitare atat asupra costurilor de exploatare cat si a asupra veniturilor realizate pe ultimele trei luni, anterioare cererii de majorare a tarifelor  practicate”, se arata in adresa trimisa de catre reprezentantii primariei operatorilor de salubritate din Cluj-Napoca. 

Salprest Rampa S.A. tine masinile operatorilor de salubritate la poarta rampei temporare de la Pata Rat pentru ca acestia au restante. Firmele de salubritate nu doresc sa plateasca pretul impus pentru depozitarea deseurilor si solicita primariei sa suporte diferenta de pret pentru ca nu este in atributiunea lor sa asigure spatiul de depozitare ci doar de ridicare a gunaoielor. Primaria nu doreste sa ridice tarifele pentru ca acest lucru ar afecta populatia. In tot acest timp cujenii stau cu gunoiul la usa.  

 

 

 

Comentarii

mircea

02.06.2015 18:30

Si ce daca? bine ca avem bani pentru Somes "navigabil',,,monorail, strazi pietonale fara pietoni si tot felul de prostii !

ciupe

02.06.2015 20:07

Nu au bani probabil primaria. Trebuie sa dea 500000 asociatiei tinerilor ortodoxi sau inca cateva sute de mii lui buta ala...

Adauga comentariu