De ce are polițianul local burtă? Pentru că poate!

În anii 2018 și 2019, Primăria Cluj-Napoca a angajat zeci de polițiști locali. O parte dintre aceștia au, pe lângă o deosebită competență profesională, și o proeminentă burtă, ori un polițist, fie el și local, ne-am aștepta să aibă un fizic atletic, pentru a putea prinde infractorii care uneori mai și fug, alteori mai sunt tentați să dea și cu pumnul.

Bineînțeles, atunci când amendezi băbuțe pentru că vând pătrunjel la colț de stradă, când activitatea ta principală este cea de a lipi amenzi în parbrize, condiția fizică nu este obligatorie. Însă, cel puțin la Serviciul Ordine și Siguranță Publică, polițiștilor locali ar trebui să le fie impuse și criterii obligatorii, eliminatorii, de condiție fizică la angajare, fiindcă ei ar trebui să poată aplana conflicte, să ne apere atunci când se produc violențe stradale, ori burta nu te apără de agresori.

De ce are burtă polițistul local clujean? Pentru că poate!

Pe site-ul posturi.gov.ro, unde sunt afișate posturile vacante în administrația publică, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a afișat, în anul 2018, 20 de posturi disponibile de polițist local debutant. Pe polițiștii angajați atunci îi putem vedea acum pe stradă, funcțiile publice scoase la concurs fiind pe perioadă nedeterminată.

Pentru a deveni polițieni locali, candidaţii trebuiau să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare.

Mai precis, să fie cetățeni români, să știe vorbi românește, să fie majori, sănătoși, să aibă studiile necesare funcției (liceul), să nu aibă un cazier incompatibil cu funcția.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice de polițian local, afișate pe posturi.gov.ro și pe site-ul oficial al Primăriei Cluj-Napoca, erau:

-studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diplomă de bacalaureat;

- permis de conducere cat B;

- aviz psihologic;

- vechime în specialitatea studiilor: nu este necesară;

- cunoştinţe de operare pe calculator – nivel începător – atestat in conditiile legii prin document (diploma/adeverinta/atestat) potrivit standardului sau nivelului solicitat.

Nu se cer, așadar, aptitudini fizice. Verificarea aptitudinilor fizice, cu caracter eliminatoriu, se face doar în cazul polițiștilor (din Poliția Română). Ori, localii de la Cluj au împrumutat doar denumirea de la Poliția Națională, nu și aptitudinile. Când e vorba de competențe, și le arogă, însă la probele fizice localii lui Bonțidean practică, după cum putem vedea pe străzi, doar halbere:

Probele de concurs pentru a deveni polițian local la Cluj sunt: selecția dosarelor, proba scrisă, interviul.

De ce are, așadar, polițianul local burtă? Pentru că poate! Pentru că, la angajare, nu sunt impuse probe eliminatorii pentru verificarea aptitudinilor fizice. Dacă ar exista asemenea probe, așa cum sunt la angajarea în Poliția Română, polițianul local „agabaritic” ar fi eliminat, fiindcă burta de bere nu i-ar permite încadrarea în baremele minime la alergarea de viteză și de rezistență.

Cu bacul luat, cu o adeverință de la medicul de familie, cu permis de conducere și cu cei 18 ani de acasă, pe buletin, oricine poate ajunge la Cluj polițian local, să se dea prin oraș cu mașinuțele electrice cumpărate de Boc, să ridice mașini, să îi amendeze pe șoferii care nu au unde parca, să își facă instituția de minune cu trupul impunător.

E fain la Cluj!

Adauga comentariu