De câteva luni, sediul CTP din Cluj-Napoca este ocolit de persoanele în scaun cu rotile. Motivul este incredibil

De câteva luni, nicio persoană imobilizată în scaun cu rotile nu a mai intrat în sediul CTP. Așa-zisa rampă pe care ar trebui să meargă e un „munte” prea abrupt pe care nu îl pot urca singuri. Conducerea CTP nu pare să fie interesată de această problemă.

Cluj-Napoca este un oraș de cinci stele, în care toată lumea are acces ușor la instituții, clădiri publice și alte locuri. În teorie. În realitate, o parte din instituții, fie că vorbim de facultăți sau oficii poștale, nu au rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Alte locuri din Cluj-Napoca unde se lucrează cu publicul au rampe făcute doar ca să bifeze legea, dar nicio persoană cu handicap nu le poate folosi fără ajutorul unui însoțitor.

Un exemplu de instituție care are rampa necorespunzătoare este sediul Companiei de Transport Public. Așa-numita rampă, pe hârtie, este în realitate doar o pantă înclinată din beton, prea abruptă pentru cărucioarele cu rotile. Din cauza înclinației la 70 de grade este dificil de urcat cu un cărucior sau scaun rulant. 

Nu este de mirare că de câteva luni, la sediul CTP, nu s-a mai prezentat nicio persoană cu dizabilități locomotorii. Oamenii preferă să își rezolve problemele pe internet, să trimită pe cineva în locul lor sau găsesc o altă cale. Chiar și clujenii care se descurcă singuri în alte locuri din oraș, ocolesc sediul CTP.

„Am fost acolo și într-adevăr nu e o rampă corespunzătoare pentru nevoile noastre. Eu, care mă descurc să mă deplasez singur, am nevoie de ajutor să urc acea rampă. Nu e construită bine. E prea mică. Și atunci unghiul de înclinație e mai scurt. Înclinația e prea abruptă din cauză că e prea scurtă rampa. Tot timpul am fost cu cineva acolo când am depus reclamații. Mai nou, fac online sesizare. De vreo 5 ani am început să am probleme cu ei și la început mergeam și depuneam reclamații la sediu, dar mi-e mai ușor să fac pe internet. Spuneți-i domnuui Neag că îi aduc căruciorul meu și să facem o probă dacă se poate urca singur. Facem o probă să se urce, să vedem dacă e la standarde”, a declarat Dacian Makszin, campionul paralimpic la tenis de masă.

Dacian nu a semnalat conducerii CTP această problemă deoarece este sătul de comportamentul șoferilor de autobuz față de persoanele cu handicap și nu crede că cei din conducere vor fi mai atenți la nevoile lui.

„Nu am discutat cu cei de la CTP pentru că tot timpul am întâlnit probleme de comportament ale șoferilor față de persoanelor cu handicap. De 3-4 ani lucrurile merg mai bine, mai sunt și șoferi care gafează. Nu am făcut o cerere expres pentru a modifica rampa”, a precizat Dacian.

Se pare că lucrurile merg în instituția condusă de Liviu Neag conform proverbului ”De la cap se împute peștele”. Șeful CTP spune că rampa de la sediu este făcută conform standardelor. Tot el mai spune că de câteva luni nicio persoană în cărucior nu a mai venit la sediu. Iată dovada supremă a eficienței rampei!

„În ultimele 3-4 luni de zile nu au fost persoane în cărucior aici. Rampa este făcută după un standard, după care se fac rampele. Punctul meu de vedere acesta este. Există rampă”, a declarat Liviu Neag. 

Îl invităm pe șeful Companiei de Transport Public să accepte provocarea lui Dacian Makszin pentru a vedea pe pielea lui că este „floare la ureche” să urci cu un cărucior cu rotile pe rampa din curtea CTP.

 

Adauga comentariu