David Ciceo: „Aeroportul a acționat corect”

Aproape 2.000 de români au ajuns joi la Cluj-Napoca, în plină stare de urgență, de unde au plecat spre Germania, după ce au stat ore bune, unul lângă altul, în parcarea Aeroportului. Situația a provocat o reacție dură la nivel guvernamental, după ce chiar premierul Orban declara recent că „în afara unor restricţii sanitare care sunt necesare şi le impun toate ţările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucţionare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere”.

Chiar și așa, Ludovic Orban a solicitat demisia directorului Aeroportului din Cluj, iar Victor Ponta a solicitat, la rândul său, răspundere penală în cazul lui Ludovic Orban pentru modul dezastruos în care Guvernul a coordonat trimiterea a cca 2000 de cetățeni români la muncă în Germania și Italia în plină pandemie, încadrând situația la „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Ponta cere dosar penal pentru Orban și acuză că în loc ca România să profite de forța de muncă, o exportă în țări din UE.


„Domnul Orban și toți cei care și-au dat girul ar trebui să răspundă penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Dacă moare unul singur, dintre cei care urcă în avion, cine răspunde, răspunde Marcel Vela?

Rareș Bogdan a criticat și el și a cerut ca Guvernul să le dea de muncă, să le dea salarii, câte 100 de euro, ca Germania.

E subminarea economiei naționale și trădarea României”, a spus Victor Ponta, joi seara, la România TV.

CITEȘTE ȘI: Rareș Bogdan, despre plecarea românilor la muncă în Germania: ”Nu știu cine a luat decizia, însă oricine af fi, este un imbecil”

Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, a explicat că aeroportul a acționat corect și nu are nicio vină în felul cum a gestionat situația de astăzi, când aproape 2.000 de români, care urmau să plece la muncă în Germania, s-au înghesuit la intrarea în terminal.

„Pot să vă spun că aeroportul a acționat corect, nu are nicio vină în această situație și o să reușim să prezentăm aceste aspecte. În cursul zilei de astăzi au fost 12 zboruri. Ultimul va pleca la 21.50 din Cluj spre Germania, cu muncitori care pleacă la muncă. Aceste zboruri erau programate să fie de la prânz la ora 22.

Din păcate, organizatorii, care nu știm cine sunt și e un mare semn de întrebare, dimineață, începând cu ora 7, au lăsat aproximativ 1.800 de pasageri în parcarea aeroportului. Mulți nu aveau bilete de avion. Nici măcar nu cunoșteau destinația. Autocare, microbuze, care au venit din Botoșani, Dolj, din toată țara, i-au lăsat în parcarea aeroportului. Majoritatea nu aveau bilete de avion și nu cunoșteau destinația. S-au prezentat niște liste și foarte puțini din cei 1.800 cunoșteau exact orașul în care mergeau. Ei știau doar că merg în Germania la muncă.

Noi, cu o lună în urmă, am gestionat 8000-9000 de pasageri în fiecare zi.

Parcarea nu este administrată de Aeroportul din Cluj, ci de Consiliul Județean Cluj, printr-o firmă privată", a declarat David Ciceo la Antena 3.

O serie de state europene, precum Germania, Italia sau Anglia au anunțat că vor ridica restricțiile de circulație pentru muncitorii români, astfel că în această săptămână peste 2000 de persoane vor pleca să muncească în Germania. Astăzi cca 2000 de români s-au înghsuit pe Aeroportul din Cluj în așteptarea charterelor care să îi ducă la muncă.

În ciuda nemulțumirilor europarlamentarului Rareș Bogdan, situația a fost favorizată de către colegii săi de partid, care au permis prin Ordonanță militară efectuarea de zboruri chartere cu muncitori români.

Iar premierul Ludovic Orban a declarat că va fi facilitată libera circulație a celor care doresc să plece la muncă în străinătate:

„Cu siguranţă, în afara unor restricţii sanitare care sunt necesare şi le impun toate ţările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucţionare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere”, potrivit lui Orban.

 

Adauga comentariu