Data examenului de rezidențiat a fost stabilită. Ungureanu: Depinde de Ministerul Sănătății, dacă președintele promulgă urgent această lege

Proiectul care prevede stabilirea unui număr de locuri pentru rezidențiat egal cu cel al absolvenților facultăților de medicină a primit raportul favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, iar deputații au adus un amendament prin care au stabilit data la care va avea loc examenul.  

Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, raportul de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea OUG 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidențiat cu numărul absolvenților de Medicină.

Ca urmare a amendamentului adus proiectului în Comisia de Sănătate, examenul de rezidențiat a fost programat pentru data de 8 decembrie 2019.

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a precizat prin intermediul unei postări că toți studenții absolvenți care urmează să susțină rezidențiatul vor dispune de locurile necesare.

Practic, data pentru organizarea Examenului de Rezidențiat a fost soluționată pozitiv în Comisia de Sănătate, iar desfășurarea acestuia depinde în continuare numai de Ministerul Sănătății, după ce va fi promulgată de Președinte.

De altfel, situația este una urgentă și depinde de președintele Klaus Iohannis. 

„Important pentru cei care vor să susțină examenul de rezidențiat în acest an!

Acesta este documentul FINAL, care merge la promulgare, legea reglementează modul în care se va organiza examenul de rezidențiat în acest an.

sursa captură: emanuelungureanu/paginapersonalădefacebook

Ce trebuie să rețină toți studenții care au absolvit la specializările: Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, sunt locuri în acest an, prin lege, pentru TOȚI cei care vor reuși să obțină media minimă!

Repet, chiar în primul document, la articolul 2, alineatul 3, se specifică limpede faptul că, numărul de locuri la rezidențiat este EGAL cu numărul de absolvenți pe cele trei profesii medicale.

Textul legii nu oferă loc de interpretări!

Data organizării concursului depinde de Ministerul Sănătății, în principiu, dacă președintele promulgă urgent această lege, examenul se poate organiza în 8 decembrie!”, a notat Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare. 

Mai multe asociații ale studenților de la medicină anunțau la începutul lunii octombrie că vor declanșa o grevă japoneză din cauza instabilității privind data examenului de rezidențiat. Studenții au solicitat ca această problemă să fie soluționată înainte moțiunii de cenzură, dar nu au fost ascultați.

CITEȘTE ȘIExamenul de rezidențiat, în pericol. Studenții mediciniști intră în grevă japoneză

Studenții au sesizat această problemă și anterior, iar examenul de rezidențiat a fost amânat din data de 17 noiembrie. O generație de viitor medici a încăput pe mâna unor politicieni preocupați mai degrabă de luptele politice decât de problemele reale ale țării.

 

 

 

 

sursa foto: tion.ro


Adauga comentariu