In vizor

Daniel Buda îl plătește cu 1000 EURO pe lună pe colegul de partid Florin Gliga să îi țină contabilitatea cabinetului de europarlamentar

O mână politică spală întotdeauna o altă mână politică. Pentru ce ar fi prieteniile politice dacă nu pentru binele partidului și al membrilor săi? Doar nu credeați că pentru binele alegătorilor. Din seria prieteniilor pe interes sincer face parte și relația politico-financiară dintre Daniel Buda (președintele PNL Cluj și europarlamentarul clujenilor) și Florin Valentin Gliga (consilier local și membru PNL Cluj).

Acesta din urmă primește nici mai mult nici mai puțin de 1000 de euro pe lună de la boss-ul local, Daniel Buda. Ce trebuie să facă Gliga pentru acești bani? Să țină contabilitatea cabinetului de europarlamentar al lui Daniel Buda. Se ocupă de aceste servicii încă din anul 2014.

Din 2014 până în 2017, Gliga a încasat banii pe PFA-ul său de expert contabil, iar din 1 ianuarie 2018 pe firma Ico Gliga Expert SRL. Firma a fost înființată în 2017 și îi are ca asociați pe Valentin Gliga și Adina Paraschiva Gliga.

Gliga mai asigură contabilitatea și pentru PNL Cluj. De aici încasează însă o sumă simbolică: 500 lei pe an, respectiv 600 lei/misiune.

Dacă pentru contabilitate îi plătește colegului de partid o sumă frumoasă, pentru chiria cabinetului plătește o sumă nesemnificativă: 16,61 lei pe lună. Spațiul în care funcționează cabinetul este închiriat de la Primăria Cluj-Napoca. Partidele politice și parlamentarii beneficiază de o prevedere legislativă care le permite să închirieze spații la prețuri de nimic. Potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei, la solicitarea Ziar de Cluj, cea mai mică chirie achitată către administrația publică locală de un partid sau deputat/senator este de 16 lei/lună. Tocmai europarlamentarul Daniel Buda este politicianul care plătește „fabuloasa” sumă de 16 lei/lună pentru spațiul închiriat în Piața Unirii nr. 1.

O anchetă realizată de Rise Project în 2017 arăta că fiecare europarlamentar primește 4.300 euro lunar, pe lângă salariu și diurnă, pentru plata chiriei birourilor. Practic, cu acei bani fiecare ales ar trebui să își închirieze un spațiu în țara din care provine. Parlamentul European nu face discriminări, suma este fixă pentru toți europarlamentarii, indiferent de țară. Peste o treime din aceste cabinete nu pot fi identificate și atunci se pune întrebarea firească: unde sunt acei bani și ce fac demnitarii cu sumele primite lunar? În total, pentru toți cei 748 de membri ai Parlamentului European, este vorba despre aproximativ 40 milioane euro anual, suportați de cetățenii UE.

Potrivit investigației, Parlamentul European nu verifică cheltuielile pe care membrii săi le fac în propriile țări, deși este principalul for legislativ și de control de pe continent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *