Daniel Buda: “Eu chiar regret aceasta afirmatie incalificabila a lui Ioan Rus”

Liberalii clujeni reactioneaza la insultele ministrului Transporturilor, intre timp demisionar, Ioan Rus, la adresa familiilor romanilor din diaspora. In timp ce Dan Tarcea este transant, Daniel Buda judeca la rece efectele acestei situatii, iar Mihai Seplecan este retinut si ii admira curajul de a demisiona.

Miercuri seara, la postul Digi24, Ioan Rus le facea pe nevestele ramase in tara a romanilor plecati la munca in strainate “curve”, iar copiii “golani”. In urma scandalul izbucnit, Rus a demisionat din functia de ministru al Transporturilor a doua zi.

Liderul liberal clujean, Daniel Buda, considera gestul lui Ioan Rus unul incalificabil si o umilinta nemeritata pentru romanii din diaspora.

“Aceasta declaratie este absolut incalificabila pentru orice om politic, chiar daca am vazut mai tarziu explicatiile pe care domnia sa le-a dat. In mod clar este o exprimare care a fost mai mult decat nefericita si pana la urma acest lucru a tradat un oarecare dispret, sa spun asa, fata de diaspora, fata de niste oameni care stiu la cate au renuntat cand au mers sa munceasca in strainatate si nu meritau o astfel de lovitura din partea unui om politic. Pana la urma cred ca trebuie sa le facem o statuie celor care sunt in diaspora pentru ca o buna parte din economia din Romania este prin acestia sustinuta si au de indurat destul de multe umilinte in strainatate, nu mai trebuie sa indure si umilintele celor din tara.  A fost o lovitura nemeritata in plin si in plex, sa spun asa. E atat de urat ce s-a intamplat incat nu vreau sa politizez, sa spun ca PNL-ul va castiga din chestiunea asta. Sincer, nu vreau sa discut in acesti termeni. E atat de grava situatia incat chiar nu vreau sa discut cat va castiga si cat va pierde un partid sau altul de pe urma acestei chestiuni”, a spus eurodeputatul pentru Ziar de Cluj.

Mai mult, Buda analizeaza pertinent efectele pierderii singurului ministru clujean din Guvern, dar recunoaste ca in urma gafei, Rus nu avea de ales.

“Eu chiar regret aceasta afirmatie a domnului Rus, asa cum ati spus, este clujean de-al nostru, sunt suficient de harsit in viata asta politica sa nu apreciez totusi importanta intr-o guvernare, chiar daca dintr-un alt partid, nevoia de avea un ministru din zona din care provii, in speta Clujul. E pacat ca din nou Clujul a pierdut un ministru in Guvernul Romaniei, care cat de cat putea sa echilibreze anumite lucruri acolo. Stim foarte bine ca nu suntem iubiti la Bucuresti, si asta v-o spun din experienta proprie pe care am avut-o la guvernare. Sa nu fim ipocriti, Clujul, Ardealul nu este iubit in Bucuresti, si atunci este nevoie de batalii cu propriii tai colegi de partid proveniti din alte zone ale tarii. Iar domnul Rus,dincolo de chestiunea asta, avea capacitatea de a se bate, sa spun asa, si avea o arecare autoritate in interiorul Guvernului. De aceea regret acest lucru, dar dansul nu avea nicio alta optiune decat demisia. Eu sunt surprins ca nu si-a dat demisia si Victor Ponta, pentru ca diferenta intre ceea ce a facut Victor Ponta si ceea ce a facut Ioan Rus este de la cer la pamant”, a completat Buda.

Dan Tarcea, co-presedintele PNL Cluj-Napoca subliniaza ca romanii plecati in diaspora au fost goniti de neputinta autoritatilor de a dezvolta tara.

“Este inacceptabil ca un ministru din guvernul Romaniei, un socialist, sa-i jigneasca pe munca lor, pentru veniturile lor, pe cetatenii romani care lucreaza in diaspora, goniti de neputinta autoritatilor de a dezvolta economic Romania. Neputinta, ca este mai usor sa faci afaceri lipit de bugetul statului si apoi sa te declari investitor. Socialistii-caviar dispretuiesc munca cinstita. Este usor sa vorbesti despre sudoarea fruntii fierarilor betonisti cand tu te racoresti in aerul conditionat al unei Mercedes de 100 de mii de euro. Este usor sa vorbesti despre socialism dintr-o casa de sute de mii de euro. samd. Pentru ei este o jignire sa fii fierar betonist, sa fii sofer, femeie de serviciu, vanzator, aprozareasa samd. Este minunat, in schimb, sa aiba drept sef un plagiator dovedit. La fel cum a fost o mandrie sa-l aiba sef pe Adrian Nastase, dublul condamnat la inchisoare pentru coruptie. Daca ai diploma si furi esti socialist, daca muncesti onest, esti de dispretuit – acesta este mesajul pe care-l transmit ei, zilnic, in lipsa de idei pentru crearea unui climat politic si economic sanatos. Nesimtirea, grobianismul, mitocania sunt lucruri la care nu m-as fi asteptat sa le vad exprimate public de la oameni cu pretentii de educatie superioara, indivizi care se bat in piept cu CV-urile lor. Ce folos sa ai carte, daca de educatie nu ai parte?”, a transmis Dan Tarcea, copresedinte PNL Cluj-Napoca, printr-un comunicat de presa.

Mihai Seplecan, proaspatul presedinte al Consiliului Judetean, crede ca a fost vorba de o scapare, dar nu il condamna pe fostul ministru.

“Uneori domnul Rus, ca si Mihai Seplecan este prea direct si scapa anumite cuvinte, dar nu a fost cu intentie. Nu spun ca a fost un lucru pozitiv sau ok, dar nu cred ca a facut-o tendentios sau cu rautate. Il respect pe domnul Rus pentru tot ceea ce a facut, am o relatie foarte buna cu domnia sa, cred ca ceea ce a spus nu este bine, dar nu a spus-o intentionat si tendentios. Si-a asumat scaparea, iar pentru asta merita tot respectul, altii in politica nu fac asta. Cum va afecta gestul lui Ioan Rus electoratul? Nu stiu si nu ma intereseaza ce castiga sau pierde PSD-ul, cred ca domnul Rus va ramane o forta la nivelul PSD Cluj si la nivel national. Daca PSD va pierde simpatia electoratului, chiar nu sunt curios si nu ma intereseaza. In schimb sunt ferm convins ca vor fi foarte multi colegi din PSD care vor sari la gatul lui Ioan Rus, dar eu fata de domnia sa si fata de decizia barbateasca pe care a luat-o de a demisiona, nu voi avea niciun cuvant urat la adresa lui”, a conchis Seplecan.

Adauga comentariu