Daniel Buda, despre postul de prefect: „PNL Cluj TREBUIE să aibă postul de prefect... Au fost situații în care PNL-ul nu avea nevoie să ia UDMR-ul la guvernarea locală, totuși am făcut-o”

Recent UDMR, prin președintele formațiunii Kelemen Hunor, a susținut că este dispusă la o rocadă: PNL să obțină Prefectura Cluj, iar UDMR să primească Prefectura Bihor. Reacția a venit după ce liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, ceruse în ședința conducerii PNL, în Biroul Politic Național, inițierea de discuții cu UDMR pentru ca postul de prefect de Cluj să revină liberalilor. În continuare, Daniel Buda susține că PNL Cluj TREBUIE să aibă postul de prefect în virtutea „bunei colaborări” la nivel local cu UDMR.

„Este o discuție, într-adevăr, destul de consistentă pe marginea acestui subiect, legat de postul de prefect, pentru că așa cum am spus în dezbaterile interne, unii colegi au spus și în spațiul public și bine au făcut că au făcut acest lucru, credem că organizația PNL Cluj TREBUIE să aibă postul de prefect, a declarat Buda într-o intervenție telefonică la un post de radio local.

„Și aici vreau să fie foarte CLAR ceea ce spun acuma: noi ne raportăm strict la chestiunile interne, nu e nici o dezbatere PNL vs UDMR, pentru că știți foarte bine că noi avem o relație bună cu cei de la UDMR aici, la Cluj. 

Avem o colaborare cu ei, de-a lungul timpului au fost situații în care PNL-ul nu avea nevoie să ia UDMR-ul la guvernarea locală, respectiv postul de viceprimar sau de vicepreședinte de Consiliu Județean, totuși am făcut acest lucru. 

După cum tre să recunoaștem că și UDMR-ul avea posibilitate să facă majoritate cu PSD-ul și n-au făcut-o, au făcut-o cu noi. 

Tocmai plecând de la această bună colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului, acuma, sigur, postul de prefect ar reveni așa cum am spus la un moment dat, în urma unor discuții purtate pe la 11 și jumătate naoptea, celor de la UDMR, plecând de la anumite aspecte, discuții să spun așa la nivel intern, s-au făcut anumite trageri, în funcție de procentajul filialelor, Bihorul era în fața celor de la Cluj, cu câteva procente, mă rog, la alegerile parlamentare, și așa s-a ajuns în această situație. 

Știți cum este: într-un fel, e un lucru bun dacă toată lumea dorește să aibă ceva la Cluj.

Este până la urmă meritul clujenilor, faptul că sunt râvniți, mă rog, să spun așa, să fie guvernați într-o formă sau alta de cât mai multe partide politice, pentru că aicea la Cluj se face performanță și performanța aceasta pe care o are administrația locală se datorează în bună măsură, sau se datorează și concetățenilor, nu doar celor care sunt în administrația publică locală”, a adăugat Buda. 

De altfel, liderul PNL Cluj a declarat că după ciolaniadă și negocierile din coaliție, atât Buda, cât și Emil Boc, Dan Tarcea ori Alin Tișe și Mircea Abrudean au luat legătura cu UDMR pentru a obține postul de prefect la Cluj și în virtutea acestei „performanțe electorale pe care am avut-o”

Buda a insistat să „spulbere mitul naționalist”, susținând că aceeași abordare ar fi avut-o dacă postul ar fi revenit celor de la USR Cluj.

În același timp, Buda nu a luat legătura cu președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, pentru a negocia rocada. 

„Vedeți dumneavoastră, sunt chestiuni care țin de președinte de organizație, sunt chestiuni care țin de conducerea centrală. 

Da', eu, ca președinte de organizație, de exemplu, n-aș ceda.

E logic să fie așa.

Că tot timpul vreau ce este mai mult..., a conchis Buda pe seama acestui conflict din coaliția de guvernare. 

Se poate schimba prefectul de Cluj cu cel de Bihor.

Pentru noi nu era Clujul prima opțiune dar asta a ieșit în urma negocierilor.

Se poate schimba prefectură cu prefectură, Bihorul cu Clujul, asta este singura posibilitate”, a spus recent Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că UDMR nu are nicio dispută cu PNL, discuțiile pe marginea postului de prefect de Cluj fiind o problemă internă a liberalilor.

CITEȘTE ȘI: Distinși clujeni, îmi pare rău, dar n-aș fi crezut că îi urâți așe de tare pe unguri. Mi-e frică de dumneavoastră

În ședința BPN a PNL de sâmbăta trecută, Emil Boc și Daniel Buda au reamintit eforturile pe care le-a făcut de când este primar pentru ameliorarea situației etnice și a subliniat că acum există potențialul să se revitalizeze sentimentele antimaghiare, au declarat surse din cadrul PNL.

Daniel Buda a spus că a ofertat UDMR cu posturi la nivel local în schimbul funcției de prefect, dar încă nu a primit răspuns de la maghiari, au explicat sursele citate.

Buda a replicat că negocierile cu UDMR țin de "bucătăria internă" a partidului, dar că este încrezător că se va ajunge la o soluție.

„Am cerut găsirea unor formule, astfel încât să putem găsi un numitor comun ca să avem prefectul. Toată lumea este deschisă la discuții. Mizăm pe buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului cu UDMR”, a declarat liderul PNL Cluj.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc și Daniel Buda, în ședința biroului politic al peneliștilor: Decizia privind viitorul prefect al Clujului se va tranșa săptămâna viitoare

Adauga comentariu