Daniel Buda cere ca lucratorii romani din sudul Italiei sa nu mai fie tratati ca sclavi

Co-presedintele PNL Cluj, Daniel Buda, le-a solicitati public ministrului roman al Afacerilor Externe, ministrului roman al Muncii, Ambasadorului Romaniei in Italia oprirea sclaviei romanilor aflati la munca in sudul Italiei.

Situatia lucratorilor romani de pe plantatiile din sudul Italiei a devenit alarmanta. In provincia Lecce, pe campurile din Narda, peste 400.000 de muncitori se confrunta cu grave forme de abuzuri. Acestora le sunt incalcate drepturile intr-un mod flagrant, fiind lipsiti de conditii propice desfasurarii muncii agricole, motiv pentru care europarlamentarul Daniel Buda a solicitat reprezentantilor Guvernului sa ia masuri imediate impotriva abuzurilor la care sunt supusi lucratorii romani din Italia.

“Le solicit public ministrului roman al Afacerilor Externe, domnului Bogdan Aurescu, ministrului roman al Muncii, doamnei Rovana Plumb si Ambasadorului Romaniei in Italia, E.S. doamnei Dana Constantinescu, sa ia toate masurile necesare care se impun astfel incat lucratorii romani din sudul Italiei sa nu mai fie exploatati si tratati ca sclavi!”, a declarat Daniel Buda.

Programul de lucru al muncitorilor romani aflati pe plantatiile de rosii din zona Lecce ajunge pana la doisprezece ore pe zi, fara a fi prevazute pauze, fiind obligati sa munceasca si in orele care ating temperaturi caniculare. Nici conditiile de cazare oferite de angajatorii italieni nu sunt la standarde europene, muncitorii romani fiind de multe ori privati de accesul la apa potabila, 

“Spatiul locativ este unul precar, muncitorii dormind in case deteriorate, de cele mai multe ori fara acces la apa potabila, curent sau gaz. Desi plata stabilita este de 4 euro pentru fiecare ladita de rosii, aceasta ajunge la 2 euro per ladita, fiind reduse cheltuielile cu transportul si mancarea. Aceasta forma de sclavagism modern nu trebuie in niciun caz permisa de catre autoritatile italiene, tocmai de aceea, le solicit ministrului Afacerilor Externe, Ministrului Muncii si Ambasadorului Romaniei in Italia sa intervina de urgenta si sa ia toate masurile care se impun cu privire la incalcarea drepturilor romanilor care muncesc in acea zona a Italiei”, se arata in scrisoarea deschisa transmisa de catre Daniel Buda.

La inceputul lunii septembrie, odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare, Daniel Buda va depune o adresa catre Comisarul European pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, prin care va aduce la cunostinta modul in care lucratorii romani sunt exploatati in Italia. Deasemenea copresedintele PNL Cluj va  solicita masuri pentru oprirea abuzurilor la care sunt supusi muncitorii romani in Italia.                      

Adauga comentariu