Daniel Buda acuză Guvernul PSD de incompetență în ceea ce privește construirea Spitalului Regional Cluj. Uită că nici Guvernul Boc nu a făcut nimic

În 2011, pe vremea când era premier, Emil Boc declara că urmează ca Guvernul să încheie câteva parteneriate public-private pentru realizarea unor proiecte, printre care și Spitalul Regional Cluj.

„Parteneriatul public-privat va aduce soluţii la nivel regional, pentru ceea ce înseamnă spitale regionale de urgenţă, modernizarea infrastructurii de mediu, din agricultură, care reprezintă şansa modernizării României. De aceea există toată determinarea Guvernului ca aceste lucruri să se întâmple şi la nivel naţional, dar şi la nivel local, să asigurăm sprijinul necesar”, spunea Boc, în 2011.

Șapte ani au trecut de atunci și nu există niciun parteneriat public-privat pentru Spitalul Regional Cluj. De altfel, toate promisiunile Guvernului Boc de a construi acest spital au fost doar vorbe goale. În perioada cât a fost prim-ministru nu s-a făcut nimic pentru acest proiect.  Acum, Daniel Buda, colegul de partid al fostului premier Emil Boc vine cu dume despre incompetența Guvernului PSD în ceea ce privește construirea Spitalului Regional.

„Avem certitudini că finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD - ALDE de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri europene. Îi solicit public premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să explice care este stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova şi să nu facă niciun gest care să pericliteze accesarea fondurilor europene. Dăncilă trebuie să fie foarte atentă ce face, să ai bani pe masă şi să nu-i foloseşti intră în competenţa altor instituţii naţionale, cine are urechi să audă. Va veni un moment în România în care formele de răspundere vor interveni şi când nu foloseşti bani europeni. Cred că este un sabotaj la nivelul României, e vorba de sănătatea oamenilor”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Mai mult, Buda s-a angajat că va cere o campanie pentru promovarea spitalelor regionale.

„Voi cere în BPN al PNL ca o astfel de campanie să fie făcută la nivel regional şi să fie susţinută de PNL şi la nivel naţional pentru toate cele trei spitale regionale de urgenţă. Ne mirăm de ce ne pleacă medicii din ţară în state unde există infrastructură medicală adecvată. Este inadmisibil să avem o dezbatere publică privind oportunitatea acestor obiective în România din fonduri europene, că ar fi mai scumpe decât dacă s-ar face în parteneriat public privat. Nu pot să înţeleg ce fac cei de la PSD, Corina Creţu se bate pentru România, iar ţara noastră este mereu dată ca exemplu negativ de neabsorbţie a fondurilor, în Parlamentul European”, a conchis Daniel Buda.

Proiectul construirii unui Spitalului regional de Urgenta la Cluj a fost mentionat inca din vremea in care Marius Nicoara era presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, in 2004. Se vorbea desre o noua unitate medicala destinata pacientilor din regiunea de nord-vest, construita in satul Campenesti, cu un buget de 150 de milioane de euro, proiect care nu a primit finantare de la guvernul vremii. Proiectul a fost “preluat” si de următorul președinte de Consiliu Județean, Alin Tișe.

Adauga comentariu