Dancu la congres. Semnificatiile unei poze. Si inca 3 centimetri de ruptura intre Dancu si Rus

Clujenii sunt pentru pesedistii din Muntenia sau Moldova niste sperietori istorice. La asta poate ca au contribuit in prima faza realizarile lor din guvernul Nastase, notabile de altfel, educatia, dar si condimentul privitului de sus: cine sunteti, ba, voi, astia gen Oprisan sau Vanghelie? Niste tractoristi!

Brandingul Grupului de la Cluj a ajuns mega important, desi, ca in bancurile de la Radio Erevan, grupul era compus din 3 oameni: Rus si Dancu. Din care a mai ramas doar Rus.

Stim deja asta tot mai sigur. Am fost primul care a scris despre vorbele de la fumoar, despre raceala relatiei dintre Rus si Dancu.

Dupa Congresul de sambata, mi-e tot mai clar ca apele s-au cam despartit.

Primul semn puternic nu e reactia exagerata a lui Rus dintr-un interviu dat inaintea Congresului. Ci chiar prezenta lui Dancu la Congres. Pierdut printre pesedisti, dar in mijlocul lor, Dancu transmite un mesaj clar Clujului: EU sunt singurul ce are in acest moment vorbitor cu Dragnea si nimeni altcineva din Cluj. Simtim efectele acestui mesaj in interviul dat de Rus la PSnews, unde domnul fost ministru de Interne e suparat ca un diriginte nesunat de elevul Dragnea de ziua lui.

Si tot ca un diriginte, Rus emite supararea la un mod didactic, pseudoimpersonal, fals dezobiectivat:

"Deoarece a trecut foarte mult timp de când nu am mai purtat o discuție cu Liviu Dragnea, și nici nu am mai fost racordat la «acordul fin» al deciziilor statuate în forurile de conducere ale partidului, sunt nevoit să mă raportez la PSD printr-un soi de cunoaștere comună, specifică omului care analizează din exterior...".

De cand nu il mai are pe domnul Dancu consilier pe comunicare, domnul Rus face greseli de strategie comunicationala mai mari ca un sef de filiala PSD de la Zalau.

Nu e prima oara cand simplul membru Ioan Rus se trezeste sa vitupereze impotriva presedintelui PSD inainte de un eveniment major in partid. De obicei, o face in presa nationala, aia de online, fiindca domnul Rus dispretuieste presa locala, e prea mica pentru anvergura domniei sale.

Ce nu vrea domnul Ioan Rus sa inteleaga si, efectiv, nu poate sa inteleaga, e ca asemenea mesaje de mumu la adresa lui Dragnea nu fac decat sa genereze un efect invers in interiorul partidului, adica sa il intareasca pe Dragnea in ochii membrilor de partid. "I-auzi, bre, arogantul de Rus il ataca pe Dragnea, pai, inseamna ca e bine sa il sustinem pe Dragnea, asta e semnul clar ca facem bine, daca Clujul il ataca!".

Sunt convins ca domnul Rus va mustaci citind aceasta nuanta a mea si ma va considera un idiot.

Idiotul din mine mai are insa o parere: e absolut jenant sa dai lectii de politica si strategie fix in preziua evenimentului. Daca esti tare si daca tii la partid, te implici in viata lui, te duci frumos la Congres, chiar si pe neasteptate, candidezi la functia de vicepresedinte, castigi si i-o tragi lui Dragnea. Fac pariu ca, daca Ioan Rus mergea sambata cu candidatura depusa in prealabil, castiga si putea sadi samanta dezbaterii in interiorul PSD. Fiindca, dupa atatea defecte pe care imi permit sa i le enumar, domnul Ioan Rus are si o sumedenie de calitati, printre care aceea ca poate izola foarte bine si rational momentele, este un diagnostician cu ton mai brut, dar corect.

Aceasta atitudine cioranista de a-ti da cu parerea despre Tara de la sediul RMB de pe Calea Turzii nu ajuta PSD si nici Tara. Denota doar ingamfare. Ingamfarea unui om inteligent, da, dar tot ingamfare. Intentionat am pomenit de Cioran, in contextul Rus. Emil Cioran deplangea cu slove minunate soarta trista a taranului roman ce trudea sub vipia augustului, dar o facea fain frumos de sub umbrarul unei terase din Cartierul Latin din Paris. Ce frumos e sa vorbesti despre soarta taranului roman lingand o limonada cu gheata! Ce frumos e sa vorbesti despre Stanga cu un Rolex de dreapta la mana!

Revenind la domnul Dancu, este clar ca ceva se intampla. Nu imi dau seama daca Dragnea a acceptat in sfarsit ca Dancu este singurul prezidentiabil al Stangii. Ar fi interesant sa fie asa. Iohannis poate fi batut in 2019, dar nu el e pericolul, ci perspectiva intrarii in joc a Laurei Codruta Kovesi, cu cota de incredere de 45 la suta acum, perfect pliata pe targetul electoral al lui Iohannis.

Daca prezenta lui Dancu in sala de congres inseamna un "tizing" pentru o eventuala candidatura, va zic ca momentul e potrivit. Dar e posibil ca, din nou, asteptarile de la fumoar sa fie doar legende urbane.

Dancu este singurul nume pe care PSD il poate scoate din joben, singurul nume care poate uni Ardealul, ceea ce PSD nu a reusit niciodata, singurul nume care poate suda intelectualitatea, indestul de tanar pentru tineri, indestul de batran pentru batrani.

PS: Nu e primul exercitiu de admiratie al meu adresat Profului Dancu. Dar stati linistiti, si domnul Dancu are micimile lui, in special vizavi de cei apropiati. De exemplu, acum doi ani si jumatate, la cel mai inalt nivel se discuta pe terasa unui hotel din Targoviste despre cine sa restructureze PSD Cluj ca interimar. Erau doua nume pe lista: Horia Nasra si Liviu Alexa. La un moment dat in noapte, Liviu Alexa era bine de tot in fata. Insa ceva s-a intamplat. Am aflat mai tarziu. Dancu mi-a pus o piedica fina, cum punea Lacatus cand era nervos. Asa a ajuns Nasra sef la PSD si s-a vazut ce frumos n-a facut nimic. Chiar daca s-a jucat cu destinul meu, pacat mai mare ca al trufiei, Proful mi-a facut un bine. Nu era timpul meu, nu era calea mea. M-am enervat pentru moment cand am aflat, dar azi sunt impacat. Nu e prima oara cand mi s-a intamplat asta. Rus l-a ales pe Buzoianu tot in 2016, fiindca, in opinia lui, Alexa era cam zarghit si incontrolabil, fiindca domnului Rus ii plac numai oamenii cuminti, ascultatori, cum e Mircea Jorj.

Am zis ca m-am enervat pentru moment, dar ma bucur ca s-a intamplat asa. Fiindca nu imi place sa fiu cuminte si ascultator. In plus, nu mi-au placut niciodata dirigintii.

Comentarii

George Zamfir

13.03.2018 10:26

au ,cata rautate intr un singur jurnalist...

S. A.S.

13.03.2018 17:12

comentacii se pitesc in ploiesti sau se ploiesc in pitesti? inca un ratat de-al lui Klaun Ciolannis care are impresia ca emite idei, cand de fapt mugeste ca o vita.

pandele

14.03.2018 21:19

Dincu a fost pune-piedici al lui dragnea in guvernul Ciolosh. Este penibil sa ajungi sluga unui vataf de teapa unui Tanase scatiu modern...un parvenit hotz dintre ciulinii teleormanului...

Adauga comentariu