Dăncilă nu are milă: masacrează ciocârliile! Guvernul respinge inițiativa legislativă a USR pentru salvarea unui simbol național

Guvernul Dăncilă a avizat negativ inițiativa legislativă a parlamentarilor USR Allen Coliban, Mihai Goțiu și Cornel Zainea de interzicere a vânătorii ciocârliilor, se arată într-un punct de vedere publicat pe site-ul instituției. Inițiativa USR prevede includerea ciocârliei de câmp (Alauda arvensis) pe lista speciilor protejate și a fost depusă în Parlament în luna iunie, după ce Guvernul a aprobat vânarea a aproape 440.000 de exemplare din această specie.

”Unele dintre motivele invocate în avizul negativ al Guvernului sunt mincinoase, altele absolut cinice. Sunt pomenite contractele încheiate cu administratorii fondurilor cinegetice, prin care s-au stabilit cotele de vânătoare, ba chiar se plâng că aceste cote nu sunt realizate integral, mai exact că sunt împușcate prea puține ciocârlii. Nu-mi imaginam că Guvernul Dăncilă a dus bugetul României într-o situație într-atât de dezastruoasă încât să stăm după niște euro încasați de pe urma masacrării ciocârliilor”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

“Ne-am alarmat și noi odată cu toată lumea citind știrile că Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat cote de vânătoare pentru sute de mii de păsări și animale. Ne-am interesat să vedem pe ce bază se aprobă aceste cote, care sunt justificările, care e necesitatea de fapt. Adevărul e că cei care sunt în spatele inițiativei sunt vânătorii”, a motivat și deputatul Cornel Zainea, în momentul depunerii legii. “Atât ciocârlia, cât și capra neagră sunt specii care nu fac absolut niciun rău mediului sau oamenilor, nu prezintă un risc de niciun fel, deci nu vedem necesitatea vânării acestora. Ba dimpotrivă, sunt specii de importanță ecologică și simboluri naționale și suntem datori să le protejăm”, a completat și senatorul Allen Coliban, al treilea inițiator al legii.

În motivarea legii, parlamentarii USR au arătat că nu există studii și metodologii validate științific care să ofere o evaluare reală a numărului ciocârliilor din România, că vânătoarea acestei specii mai este permisă doar în Franța, Italia, Malta, Grecia, Cipru și nordul Spaniei și că este află pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). În România, ciocârlia de câmp este vânată, în special, de către italieni, limba de ciocârlie fiind considerată o delicatesă în gastronomia din Peninsulă.

Inițiativa legislativă a fost depusă de parlamentarii USR Allen Coliban, Mihai Goțiu și Cornel Zainea în luna iunie. Cosiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au trimis avize favorabile pentru acest proiect de lege, care va intra în dezbaterea Parlamentului în sesiunea din această toamnă. Cei trei senatori USR au depus, de asemenea, o inițiativă legislativă prin care solicită stoparea vânătorii de capre negre, inițiativă care a primit, de asemenea, avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social. Pentru salvarea ciocârliilor, a fost inițiată și o petiție civică pe platforma Declic, care a strâns aproape 30.000 de semnături.

Adauga comentariu