Dăncilă & Co. au decis: toți copiii din România vor avea cont la Trezorerie, fără acordul părinților. Banii vor fi blocați până la majorat. Avocat clujean: „Mesajul pe care îl dă statul român către societate este foarte periculos”

Toți copiii vor avea un cont la Trezoreria Statului, deschis automat, fără o cerere din partea unuia dintre părinți, a împuternicitului sau a reprezentantului legal al copilului. Ordonanța de Urgență a fost adoptată în ședința de Guvern de ieri. Măsura Guvernului Dăncilă este suspectă pentru că blochează bani, transmite un mesaj periculos către societate, face concurență neloială băncilor. Mai mult, de unde va avea statul bani pentru 3,8 milioane de copii?

Ordonanța de Urgență adoptată ieri de Guvern prevede deschiderea a 3,8 milioane de conturi pentru copii. În aceste conturi, statul va vira anual 600 lei, iar acești bani vor fi blocați până când copilul va împlini vârsta de 18 ani. Conturile vor fi deschise fără acordul părinților. Mai mult, îi obligă, indirect, pe părinți să depună și ei bani în acel cont denumit Junior Centenar. 

Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim un 1.200 lei. În cazul în care la finele anului alendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, se arată în ordonanţă. 

Avocatul clujean Ciprian Păun consideră că măsura adoptată de Guvern este lăudabilă, dar modul în care a fost pusă în practică este un dezastru. 

„Din punct de vedere legal contractul de depozit bancar este un contract bipartit adică trebuie să existe cel puțin două părți. Raportat la acest caz, titularul contractului trebuie să fie Trezoreria statului, pe de o parte, și copilul minor, pe de altă parte, dar copilul minor  trebuie să fie asistat de un tutore sau de reprezentanții lui legali, adică părinții. Dacă prin lege se instituie obligativitatea de a te prezenta la o instituție bancară și să se deschidă un cont bancar este o chestiune la limită din punct de vedere legal pentru că ea presupune o obligație de a deschide un cont bancar ori tipologia contractului de depozit bancar este că el este un contract consensual, adică părțile să decidă împreună dacă deschid un cont sau nu”, afirmă avocatul Ciprian Păun. 

Mai mult, statul român transmite un mesaj periculos: părinții nu sunt în stare să își ajute singuri copiii. 

Statul român instituie de fapt o prezumție că părinții nu sunt responsabili cu banii care sunt alocați pentru copii ori eu cred că din punct de vedere social mesajul pe care îl dă statul român către societate este foarte periculos pentru că eu cred că părinții trebuie să fie responsabili pentru gestiunea fondurilor copiilor și nu se poate induce o chestiune pentru o categorie care trăiește mai prost și că acei copii nu vor avea acces la acei bani. Eu cred că se pot găsi alte variante: o alocație suplimentară pentru hrana copiilor, pentru îmbrăcăminte etc.”, mai spune Păun. 

Prin această măsură, statul creează concurență neloială băncilor care au deja conturi pentru copii. 

„Se creează o concurență neloială cu instituțiile de credit bancar. Există bănci care au deschise conturi junior pentru copii în care se pot pune sume de bani, iar statul vine și face concurență nu mi se pare corect”, precizează Ciprian Păun. 

Potrivit avocatului clujean, statul ar putea să ajute tinerii prin alte metode, nu prin blocarea unor bani. 

„Este lăudabil că vrei să ajuți tinerii cu acest cont dar pot fi găsite alte modalități de sprijin. Să blochezi banii până la vârsta de 18 ani nu mi se pare normal. Statul ar trebui să se gândească la măsuri pentru ocuparea forței de muncă cu tineri, facilități fiscale pentru angajatori, acces la servicii medicale performante sau o scutire de impozite pentru tinerii de la 18 la 20 de ani care se angajează și lucrează pe teritoriul României. Această blocare a unor sume de bani este ciudată pentru că banii sunt făcuți ca să circule, nu să stea blocați în conturile unor entități publice”, afirmă Ciprian Păun. 

Judecătorul Cristi Danileț este surprins de faptul că proiectul nu a fost în dezbatere publică. Se întreabă de ce părinții ar da banii către stat și nu către o bancă? 

„Nu a fost în dezbaterea publică acest proiect. Mă întreb de unde va avea statul bani pentru 4 milioane de copii, cand el nu își permite mărirea alocațiilor. În plus, mi se pare că este un fel de creditare a statului, care ia bani de la părinți, pe care aceștia nu îi pot lua înapoi până când copilul devine major De ce ar da bani părinții către stat și nu către o bancă?!”, este de părere Cristi Danileț.  

Adauga comentariu