Dana Vaida, medic specialist obstetrică-ginecologie: „Dacă alegi Medicina numai în speranța satisfacțiilor materiale, nu vei putea fi un medic bun!”

Dana Vaida este medic specialist în obstetrică-ginecologie, un doctor cu o înclinație spre partea de obstetrică si cu o afinitate aparte pentru viitoarele mămici, pe care le ajută să aducă o nouă viață pe lume. A terminat Medicina la Cluj, a cunoscut cazuri medicale foarte grave din postura de voluntară SMURD, s-a format în ginecologie alături de doctorul Ștefan Hica, în secția de Oncologie, unde a învățat ce înseamnă cu adevărat boala și suferința, iar în obstetrică s-a format la Clinica Stanca, sub îndrumarea doctorului Sbîrciu. 

Dana Vaida a cunoscut nevoile pacientelor sale prin practica pe care a făcut-o în mediul privat, dar și prin voluntariatul în cadrul Spitalului Clinic Municipal și prin colaborarea cu trei centre de educație prenatală din Cluj: Clubul Berzelor, Burtica Mea și Academia Burticilor. 

Acum profesează în cadrului propriului cabinet, Bestgin, din Florești, și în cadrul clinicii Novogyn din Cluj-Napoca. Consideră că medicina este o profesie care trebuie, în primul rând, să îți placă, pentru că e o activitate care presupune foarte multe responsabilități, care nu pot fi asumate doar în speranța unui câștig material. Un medic bun este, conform Danei Vaida, acela care știe să se adapteze fiecărui pacient, cel care manifestă respect față de pacienții săi și dragoste pentru această meserie.

Profesioniștii care i-au influențat cariera

Dana Vaida s-a născut în Ploiești, unde a urmat și liceul, într-o clasă în care majoritatea colegilor ei își doreau să devină medici. Cu un an înainte de absolvire s-a hotărât să dea la rândul ei la Medicină și, cu toate că Bucureștiul ar fi fost mai aproape, și-a șocat părinții prin decizia de a veni la Cluj. După ce a intrat la UMF „Iuliu Hațieganu”, a avut o viață tipică de studentă, a locuit în cămin, cu încă 4-5 colege de cameră, și a încercat să se conformeze cerințelor de la Medicină, unde, chiar din anul I, a început să aibă foarte mult de învățat:

„Primul an a fost unul extrem de dificil. Dacă pentru admitere am avut de învățat 3 cărți, în primul an de facultate aveam de studiat 3 cărți pe săptămână.”

Obișnuința, însă, și-a spus cuvântul. Dana Vaida s-a adaptat și, în 1999, a avut și „primul contact adevărat cu medicina”, printr-un voluntariat la SMURD:

„Atunci am văzut ce înseamnă medicina, am avut contact cu foarte mulți oameni, cu cazuri foarte grave. Am prins perioada aceea când tirurile încă coborau pe Calea Turzii și asistam la foarte multe accidente. 

Cred că primul om care și-a pus amprenta asupra mea a fost generalul Șomlea, de la Unitatea de Pompieri, care a susținut foarte mult Serviciul de Descarcerare, SMURD-ul, care, în anii aceia, nu era ceea ce este acum. Se lucra cu o singură ambulanță, era un pionierat, iar el a fost omul care întotdeauna a sprijinit SMURD-ul, care a crezut în noi; întotdeauna ne ajuta și eram ca și copiii lui.”

Majoritatea studenților care trecuseră prin SMURD își alegeau la rezidențiat medicină de urgență sau terapie intensivă, însă Dana Vaida nu se vedea lucrând toată viața în aceste specialități, așa că, obținând un punctaj foarte bun la examen, în 2002 a ales ginecologia.

Între timp, s-a și căsătorit și, după câteva luni de rezidențiat, a hotărât că e momentul să facă și un copil. După un an de maternitate, s-a întors la rezidențiat, pe modulul de chirurgie generală oncologică, unde a avut șansa de a lucra, la Oncologie, cu doctorul Hica, cel pe care îl consideră al doilea om care i-a influențat, în mod semnificativ, cariera:

„El este omul care, efectiv, m-a învățat chirurgie. A fost o perioadă foarte frumoasă în Institut. Timp de doi ani și jumătate am colaborat foarte bine cu domnul doctor. Acolo am descoperit ce înseamnă o parte din specialitatea aceasta, ginecologia, am avut contact cu foarte multe persoane și atunci am ajuns să apreciez cu adevărat ce înseamnă să fii sănătos. Vedeam foarte mulți tineri cu probleme grave de sănătate, doctorul Hica era chemat frecvent pe secția de Oncologie Pediatrică pentru intervenții la copilași cu diferite probleme.”

După cei doi ani și jumătate în care a învățat chirurgie, Dana Vaida și-a continuat rezidențiatul la Clinica Stanca, unde a apărut în viața sa a treia persoană importantă, care a învățat-o obstetrică, doctorul Sbîrciu:

„El a fost doctorul pe care l-am ales să îmi aducă pe lume și cele două fetițe, este un om deosebit. În timpul rezidențiatului am lucrat cu toți medicii din Clinica Stanca. Atmosfera a fost una foarte plăcută, eram lăsați foarte mult să profesăm. Actualul profesor Mihu ne dădea foarte multă libertate, aveam voie să avem cazurile noastre, puteam opera, exista o foarte mare deschidere față de rezidenți și anii petrecuți la Stanca au însemnat o perioadă foarte fructuoasă, în care am învățat obstetrica.”

Ca medic, Dana Vaida se adaptează în permanență pacientelor sale

După ce a terminat rezidențiatul, în 2008, Dana Vaida și-a dat examenul de medic specialist și, pentru că oportunitățile de a lucra în domeniu, atât la stat, cât și la privat, erau puține, a făcut doi ani de voluntariat la Spitalul Clinic Municipal, în secția de Ginecologie. După această perioadă, Dana Vaida s-a decis să plece la Satu Mare, pentru a lucra într-o clinică privată, unde, pe lângă ginecologie, exista și secție de obstetrică, putând astfel să aibă din nou contact cu sala de nașteri.

În intervalul acesta i s-a născut și cea de-a doua fetiță și, pentru că familia sa a rămas la Cluj, a fost nevoită să facă naveta, 160 de kilometri săptămânal, timp de doi ani de zile. Cu toate că nu i-a fost ușor, Dana Vaida consideră această etapă din viața sa drept una benefică, pentru că, lucrând în privat, unde pacientul este în centrul atenției, a putut cunoaște și înțelege mai bine nevoile acestuia.

În 2009, medicul și-a deschis și un cabinet în Florești și, după ce a renunțat la a mai face naveta în Satu Mare, a început colaborarea și cu clinica Novogyn din Cluj-Napoca. Între timp, accesând anumite fonduri europene pe mediul rural, a reușit să își cumpere un spațiu propriu în Florești, pentru cabinetul său, Bestgin, și aparatură nouă. Și-a achiziționat și un ecograf reușind să crească, astfel, foarte mult adresabilitatea cabinetului:

„A fost un pas important și sunt foarte mândră de el, pentru că tot ce am reușit, am reușit prin forțe proprii. Am avut un consultant pe fonduri europene, Cristina Cosma, care a crezut în ceea ce vreau eu să fac și care m-a ajutat foarte mult și, astfel, am ajuns în noua locație, de pe strada Profesor Dumitru Mocanu, nr. 23-25, ap. 1, unde există absolut tot ce este nevoie pentru un cabinet de obstetrică-ginecologie.”

În cadrul cabinetului său, Dana Vaida încearcă să se adapteze fiecărei paciente în parte, conștientă de faptul că fiecare pacientă este unică și are dorințele și nevoile ei individuale:

„Posibilitatea mea de adaptare, inclusiv la pacientele graviduțe, care au tot felul de dorințe, de temeri, care își doresc suport psihologic, cred că este unul dintre marile mele atuuri. Un alt avantaj al celor care apelează la mine este că le răspund foarte prompt atunci când îmi trimit un e-mail sau când mă sună pentru o programare. Dar, cel mai important avantaj este dat de serviciile profesioniste pe care le ofer.”

Nașterea naturală versus cea prin cezariană

Ca medic ginecolog, și, mai ales, ca obstetrician, Dana Vaida a avut o colaborare foarte bună și cu trei centre de educație prenatală din Cluj: Cuibul Berzelor, Burtica Mea și Academia Burticilor:

„Fetele din aceste centre sunt diferite: psihologi, doctori sau persoane care nu au avut niciodată legătură cu viața medicală, dar cred că de la fiecare am avut de învățat multe lucruri, am realizat mai bine, cu ajutorul lor, care sunt dorințele pacientelor. În urma colaborării cu ele mi-a venit și ideea de a face un curs de lactație, foarte important pentru viitoarele mămici, pentru că a conținut informații corecte, la zi.”

Deși consideră că majoritatea femeilor sunt făcute să nască natural, Dana Vaida nu promovează exclusiv nașterea naturală, ci modalitatea de a da naștere pe care mama și-o dorește, sau cea care se impune, din considerente medicale:

„Nu trebuie exclusă în totalitate cezariana din acest proces al nașterii, pentru că salvează vieți - atât a mamei, cât și a bebelușului. De multe ori, femeile se tem de nașterea vaginală sau de cezariană și cred că menirea mea este să le informez pe paciente despre riscuri și beneficii. Nicio procedură nu e ferită de riscuri, de complicații, nu există una mai bună decât cealaltă și, discutând cu pacienta, înțelegându-i temerile, dorințele, explicându-i partea medicală, într-un final poți ca, împreună cu viitoarea mămică, să iei alegerea cea mai corectă.

Cred că dacă cezariana ar fi fost atât de minunată și de lipsită de riscuri, în 2016, femeile nășteau toate prin cezariană! În schimb, sunt și femei care, efectiv, nu pot naște natural, oricât de mult își doresc acest lucru. Cred că este extrem de important ca gravidele să fie flexibile și echilibrate. În momentul în care o femeie își alege medicul care să îi asiste nașterea, trebuie să aibă foarte mare încredere în medicul respectiv, trebuie să fie convinsă că doctorul acela face tot ce este nevoie pentru ea!”

Cu toate că, după ani de experiență, Dana Vaida consideră că meseria sa nu este deloc una ușoară, ci una care implică foarte multă atenție și responsabilitate, privind în urmă, nu se vede alegând o altă profesie:

„Tot ce s-a întâmplat în viața mea, din liceu și până acum, a decurs astfel încât să ajung în postura actuală, de medic. Eu cred că medicina trebuie să o faci cu plăcere; dacă nu îți place și alegi să devii medic numai pentru că părinții tăi au fost doctori, sau în speranța satisfacțiilor materiale, nu vei putea fi un medic bun!”, conchide Dana Vaida.

Comentarii

Alina

26.04.2017 19:27
In primul rand, vreau sa povestesc despre experienta mea avuta cu d-na dr. Vaida. In urma cu aprox. 2 saptamani, am avut programare la clinica Novogyn. Era chiar in sapt. Mare, inainte de Pasti. Ajung la clinica la ora la care eram programata, foarte multa lume in sala de asteptare si ma duc la receptie, iar d-soarele de acolo imi spun ca trebuie sa mai astept. Imi caut un loc si astept, asta era pe la ora 11.00. Si astept, astept, astept pana pe la ora 11.30-11.45. Intr-un final intru in cabinet, iar d-na dr. vorbea la telefon, o salut si astept sa termine conversatia. Ma intreaba care e problema pt care am venit, ii spun ca la un control si ce ma deranjeaza si mi se pare mie a fi o problema. Bun, imi spune sa ma dezbrac sa ma vada, tzusti pe scaun apoi la ecograf, ii spun ca ma doare intr-o parte, iar ea imi spune ca d.p.d.v ginecologic nu am nimic. Apoi, in timp ce ea vorbeste, eu ma imbrac, iar dupa o intreb daca pot sa iau loc, pt ca efectiv stateam in picioare ca la posta si ii spun ca mi se pare ca lucrurile se desfasoara pe repede-inainte. Adica, eu aveam niste intrebari, iar cand i-am spus ca lucrurile se desfasoara putin prea repede si-a dat ochii peste cap. Pai, eu inteleg ca avea coada de pacienti la usa si eu eram "doar o alta pacienta" si poate era in urma cu consulatiile, dar pana la urma nu era vina mea. Plus, ca ce spune in acest articol d-na Vaida, cum ca un medic bun este acela care stie sa se adapteze fiecarui pacient si care manifesta respect fata de pacientii sai, mi se pare ca n-are nicio legatura cu experienta mea. Tot in aceasi discutie, asta dupa ce ma asezasem pe scaun, imi sugereaza ceva de genul: "ca antimicotice sunt destule pe net", moment in care m-am blocat. Deci eu am ramas frapata. Pai, halal doctor, ce sa zic. Eu vin la specialist ca sa am o parere avizata, "nu de pe net" si tu imi zici ca sunt destule pe net?! Pai ce fel de medic esti? Probabil ca la o consultatie de nici 10 minute, in care eu platesc 200 de lei, pt dansa care probabil ia 5% nu valoreaza nici cat un scuipat, comparativ cu cat ia la o nastere si la toate consultatiile de pe perioada sarcinii. Iar ca sa conchid si eu si in acelasi timp sa o citez pe d-na dr. Vaida: " Daca alegi medicina numai in speranta satisfactiilor materiale, nu vei putea fi un medic bun."

Fusereala

22.05.2017 16:28

Am uitat sa mentionez ca in raportul medical scrie fara sensibilitate la palpare, dar nici macar nu m-a palpat, asta desi i-am spus ca ma doare in partea stanga.Iar rezultatul analizei,diagnosticul cat si tratamentul mi-au fost trimise pe mail, adica de ce sa mai piarda 10 minute cu mine, cand poate lua alti 200 de lei sau poate si mai bine de la alta pacienta, doar timpul costa bani, iar d-na dr. Vaida s-ar parea ca stie acest lucru foarte bine.Acum stau si ma intreb cat de corecte sunt diagnosticul, implicit si tratamentul?!

Lagrange

25.10.2017 23:43

  Pe de alta parte, eu am alta părere; doamna doctor Vaida cât si domnul doctor Sbirciu sunt niște oameni minunați! Am născut cu domnul doctor; iar pe doamna doctor am cunoscut-o in timpul sarcinii când il înlocuia pe domnul doctor care era in concediu. Am mai fost la un singur control la doamna doctor, după ce am născut, si mi-a plăcut enorm de dumneaei din toate punctele de vedere: comunicare, profesionalism; modul de abordare.In momentul de fata sunt 2 ani si 3 luni de când am născut la Cluj; iar circumstanțele au făcut sa ajung in localitatea mea natală. Acum 3 luni am rămas însărcinată din nou; dorindu-ne si palnuind aceasta sarcina. Cum la prima sarcina nu am întâmpinat probleme nu ma așteptam ca o sa întâmpin la aceasta. Dar când am fost sa ii văd inimioara bebelușului meu la ecograf, nu era nici urma... după ce am schimbat mai multi medici; deoarece nu primeam nici măcar o explicație concretă si simțeam ca nu pot sa mai am încredere in nimeni; si după ce intr-un final am pierdut sarcina la 8 saptamâni; am apelat la doamna doctor care mi-a răspuns atât telefonic cât si scris in cel mai scurt timp posibil. Este foarte greu sa ai încredere intr-un medic; dar doamna doctor pentru mine este ca o ruda; am simțit-o aproape când am avut nevoie si am încredere in dumneaei; un om si un medic deosebit! Abia aștept sa ma întorc la Cluj si sa fiu sub observația doamnei doctor!  Va mulțumesc om si doctor, Dana Vaida! 

Denisa Elena Sir

20.02.2018 15:04

Eu sunt fotograf de nasteri si pot spune ca am vazut cativa doctori renumiti din Cluj in timpul nasterilor. Toti s-au comportat extraordinar cu pacientele lor si nu cred ca au facut-o doar din cauza ca eram eu acolo. Insa doamna doctor Dana Vaida m-a atras prin felul ei de a fi, pentru ca pentru mine este foarte importanta si partea personala. Toate pacientele dansei o recomanda deoarece este o profesionista si din cauza ca au simtit-o aproape si a fost foarte implicata pe perioada sarcinii. Din cauza asta am ales sa merg si eu tot la ea si chiar zilele trecute am mers la un control de rutina, unde am fost tratata extraordinar, mi s-a raspuns la toate intrebarile si am iesit de acolo avand o stare de bine. Pot spune ca astept cu nerabdare sa raman insarcinata si sa nasc cu dansa. Va multumesc pentru tot doamna doctor Dana Vaida. 

Adauga comentariu