Dan Păvăloiu, realizatorul emisiunii „Natură și aventură” de la TVR: „Animalele sălbatice și peștii nu pot striga. Ei mor în tăcere, nu îi aude nimeni!”

Dan Păvăloiu este realizatorul emisiunii „Natură și aventură”, difuzată pe postul public de televiziune, o producție ce, de aproape 14 ani, se adresează iubitorilor de natură sălbatică din România. Emisiunea nu are rival și e îndrăgită de toată lumea pentru că prezentatorul ei, o persoană deschisă și sinceră, e apropiat de oameni și de natură, dintr-o pornire firească a ființei sale, fără falsități sau aere de vedetă. Dan Păvăloiu e un român ce își iubește necondiționat țara, iar prin emisiunile sale prezintă bogățiile naturale ale României, oamenii autentici pe care îi întâlnește în cale, dar și problemele de mediu create de intervenția umană asupra habitatului natural.

Povestea sa de viață a fost legată, încă din copilărie, de natură, iar la maturitate a ajuns să își transforme pasiunea în profesie. În anii 2000, când românii plecau febrili în căutarea „visului american”, Dan Păvăloiu s-a reîntors din America, în căutarea „visului românesc”, pe care l-a transpus în producții de televiziune, în reportaje și documentare ce vorbesc pentru vietățile ce altfel ar muri în tăcere, fără să le audă nimeni: animalele sălbatice și peștii, pe care toți îi prigonesc și nimeni nu îi protejează.

„Am rămas repetent câțiva ani, sperând că ceva se va schimba și nu voi fi nevoit să mă duc pe șantier”

Dan Păvăloiu s-a născut la Cluj, unde a făcut Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu și Facultatea de Construcții. Profilul studiilor universitare l-a ales nu din pasiune, ci la presiunea mediului politic și social de atunci:

„Pe vremea lui Ceaușescu aveai de ales între a fi inginer sau profesor. Eu am vrut să fac Filologie de fapt, am citit foarte mult, dar cum profesorii erau trimiși la țară, am făcut construcțiile, însă nu am profesat nici măcar 5 minute. Eram speriat că după absolvire trebuie să mă duc să fac pe constructorul, așa că am rămas repetent câțiva ani, sperând că ceva se va schimba și nu voi fi nevoit să mă duc pe șantier. Tot am lungit-o și am avut noroc, am terminat chiar după Revoluție”, povestește Dan Păvăloiu.

Pasiunea sa de mic au fost natura și animalele, a avut întotdeauna căței și pisici și de la 12 ani a început să meargă cu cortul în excursii montane:

„Am avut mare noroc că părinții mei de la 12 ani m-au lăsat să plec cu cortul singur, am fost liber să merg să stau în natură, întotdeauna m-a fascinat, de atunci aveam pasiunea asta. La un moment dat, când aveam în jur de 10 ani, am moșit singur o vacă rătăcită în pădure.”

Căderea regimului comunist i-a oferit posibilitatea de a lucra în presă

Când a terminat facultatea, după căderea regimului comunist, nemaifiind obligat să se angajeze pe șantier, Dan Păvăloiu a ajuns să lucreze în presa scrisă, la Mesagerul Transilvan. Printr-un concurs de împrejurări favorabile, într-o lună a ajuns „șef la știri”, sau, cum se numeau pe atunci, „evenimente speciale”.

La un moment dat a făcut rost de o cameră video și a realizat un film, „Bătând la porțile cerului”, cu un traseu de alpinism din Cheile Turzii, un scurtmetraj ce a condus spre un nou lanț de împrejurări faste, prin care a ajuns să lucreze în televiziune:

„Cu filmul, care era de vreo 6 minute, ne-am dus la TVR Cluj, ca să ne pună titraj pe el, și directorul de la TVR, văzând filmul, mi-a zis că o să aibă câteva posturi disponibile la televiziune și m-a întrebat dacă vreau să merg la concurs pentru un post. Eu i-am răspuns că vreau, dar nu m-am dus la concurs, gândindu-mă că probabil rezultatele sunt aranjate și m-am trezit în redacție cu un om de la televiziune care mi-a zis: «Ce faci, nu vii? Te așteaptă directorul!»

Până la urmă am mers și am dat concurs și a fost un concurs extraordinar pentru că au fost angajați atunci, deodată cu mine, și Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, și regizorul și realizatorul Dan Curean, cu care lucrez acum și care a realizat multe filme premiate, printre care și «Caii sălbatici».”

„Mă, Gheorghe, hai să vezi un nebun!”

După ce a intrat în televiziune, Dan Păvăloiu a avut mai multe tipuri de joburi, de la secretar de redacție la cameraman, regizor și, finalmente, realizator. La celebra sa emisiune, „Natură și aventură”, a început să lucreze din 1994. Deși a avut succes și a fost iubită de către telespectatori, emisiunea a fost întreruptă din lipsă de finanțare și, în anul 2000, realizatorul a plecat în SUA, unde soția sa era medic. A rezistat în America doar un an de zile, „pe calendar”, după care s-a întors acasă, pentru că nu a rezonat deloc cu stilul de viață american:

„Nu mi-a plăcut în Statele Unite și i-am spus soției că eu, când se împlinesc 365 de zile, am plecat. S-au împlinit 366, pentru că nu am găsit în ziua precedentă bilet de avion, și în ziua 366 am fost înapoi acasă.

Din punctul meu de vedere, mulțumesc frumos!, e foarte ok în America, sunt bani, trăiești confortabil, dar, pentru cineva care vrea să trăiască românește și care are legături aici cu spațiul în care s-a născut, eu cred că America nu reprezintă o soluție.

Să trăiești românește înseamnă să trăiești așa cum am fost noi obișnuiți, adică cu prietenii, cu animalele, în afara mașinii. În America nu te dai jos din mașină, nu poți să trăiești în afara spațului hipermarketurilor, să nu mănânci junk food, să nu intri în sistemul lor de credite – pentru mine, nu a fost o soluție.”

Cât a fost în Statele Unite, Dan Păvăloiu a avut toate joburile posibile, de la îngrijitor de animale („am avut și 55 de câini, pe lângă pisici, hamsteri”), a lucrat într-un cimitir sau la pizza delivery:

„Important este că în America orice fel de job ai nu ești desconsiderat; nu câștigi mult, dar poți să trăiești foarte bine, nu acesta e motivul pentru care m-am întors din Statele Unite. E adevărat că muncești acolo de îți sar ochii din cap, dar ești plătit și respectat.”

Dan Păvăloiu e unul dintre puținii români ce, în acele vremuri, s-au întors din America, fapt ce a generat și o întâmplare amuzantă, petrecută la vamă:

„Când m-am întors aveam o grămadă de bagaje și în vama dintre România și Ungaria, mă întreabă vameșul: «De unde vii cu atâtea bagaje?» Îi spun: «Mă, am stat în America și mă întorc acasă.» Și-mi zice: «Cum, te întorci acasă?!» Și i-am răspuns că am stat un an, mi-a ajuns, mă repatriez în România! Și îl strigă pe un coleg din vamă: «Mă, Gheorghe, hai să vezi un nebun!» Și îmi zice: «Domʼle, mă fac că nu te-am văzut! Du-te înapoi!»”

De la visul american la „visul românesc”, în natură și aventură

Toată lumea era fascinată în anii 2000 de visul american și nu erau mulți cei care se întorceau, însă Dan Păvăloiu era pasionat de „visul românesc”. A revenit în țară și la TVR Cluj pe atunci director era Ioan Mușlea, un mare om de cultură, ce l-a ajutat să reînceapă seria „Natură și aventură”:

„După ce am făcut 2-3 emisiuni, una dintre ele a ajuns la București și a fost văzută de directorul de atunci al TVR 2, doamna Liliana Lemnaru, care a considerat că emisiunile ar fi potrivite pentru a fi difuzate pe postul public. Am obținut un contract cu TVR 2 și de atunci, de aproape 14 ani, realizăm emisiunea «Natură și aventură», cu audiențe foarte bune pe postul public. E probabil una dintre foarte puținele emisiuni care nu atrag dușmani, nu vine nimeni să spună că nu îi place de mine sau că nu apreciază emisiunea, care place la toată lumea.

Ne-am străduit să arătăm lucrurile în mod natural, nu am contrafăcut niciodată situații. Eu, ca prezentator, m-am străduit, cu destule eforturi la început, să nu par mai deștept decât sunt în realitate, și acum avem o emisiune firească, naturală, care curge, la care omul se uită și în care se regăsește, fără a fi nimic regizat. Emisiunea e foarte iubită și, indiferent de directorii care s-au perindat pe la TVR 2, noi am rămas în grilă.”

„Invazia factorului uman în habitatul sălbatic este de departe cea mai nocivă”

Inițial realizatorii emisiunii „Natură și aventură” au arătat aspectele, locurile frumoase ale țării, dar, ulterior, umblând mai mult și începând să sesizeze și lucrurile negative, au considerat că meseria lor de jurnaliști îi obligă să arate publicului și problemele de mediu pe care le-au întâlnit în cale:

„Și așa am început o serie de emisiuni în care am arătat distrugerile ecologice din România, masive, fără precedent. Am început marile documentare legate de distrugerile cauzate de microhidrocentrale, de dispariția lostriței, limitarea habitatului animalelor sălbatice, poluarea masivă și tăierea pădurilor.

Ne-am implicat activ în campanii de mediu pe care le-am creat și le-am susținut pe postul public de televiziune, în ceea ce privește distrugerea fondului forestier, distrugerea râurilor de munte prin construirea de microhidrocentrale și dispariția unor specii de animale.”

Echipa emisiunii realizează documentare de scurt și de lungmetraj, care se adresează tuturor iubitorilor de natură, având ca scop informarea și educarea telespectatorilor pentru a se limita intervenția omului în natură:

„La nivel mondial vorbim despre noxe poluante, despre schimbări climatice, dar nu vorbim, cel puțin la nivel național, despre invazia factorului antropic, uman, în habitatul sălbatic, care este de departe cea mai nocivă.

Un exemplu elocvent este cel al urșilor. Spre sfârșitul verii, animalele sunt presate de tăietorii de lemne, de culegătorii de ciuperci și fructe de pădure, de conducătorii de ATV-uri și de motociclete, și astfel coboară în zonele submontane, la livezile de poame, unde se concentrează oarecum și unde interferența cu oamenii e mai puternică. Atunci apar accidentele despre care vorbește presa. Atacurile asupra oamenilor, cazurile în care ursul atacă sunt foarte clare: ai nimerit o ursoaică cu pui sau un urs rănit. De multe ori în livezi oamenii pun lațuri și, dacă mergi la un urs prins în laț și vrei să-l omori cu bâta sau cu securea, ți-ai luat o sarcină grea pe cap! – apoi vii la televiziune și zici că te-a atacat ursul! E greșit să se creadă că urșii au devenit mai agresivi decât erau. Nu! Noi am intrat peste ei și nu urșii peste noi!”

„Animalele sălbatice și peștii nu pot striga. Ei mor în tăcere și nu știe nimeni”

Dan Păvăloiu se declară sceptic în ceea ce privește viitorul naturii sălbatice din România:

„Ar trebui să se ia cât de repede măsuri pe linie de mediu, dar nu văd cum s-ar putea întâmpla treaba asta, chiar nu văd cum, pentru că ultimul lucru care îi interesează pe guvernanți e mediul. 

Oamenii, diferitele categorii profesionale, când au o problemă, vin și zbiară. Dar animalele sălbatice și peștii nu pot striga. Poți să le faci orice, că nu îi aude nimeni. Ei mor în tăcere, mor și nu știe nimeni și o să ne trezim într-o zi că ce am avut mai de preț în România, natura sălbatică, pentru care suntem vestiți în Europa, nu o mai avem.

Eu nu cred că România o să aibă vreodată agricultură, industrie sau servicii bine cotate. Dacă avem ceva, avem natura sălbatică și în acest sens am putea să dezvoltăm turismul. Din păcate, toți miniștrii turismului pe care i-am avut au insistat pe Litoral, Valea Prahovei, fără să încerce să dezvolte un turism activ, dedicat familiilor din Europa cu un venit mediu, un turism căutat la ora actuală.

Turism activ înseamnă că nu vii, intri într-o pensiune o săptămână, mănânci și bei până nu mai poți și pleci cu 20 de kilograme mai greu. Nu asta caută Occidentul, caută un turism în care în fiecare zi turistul să fie implicat într-o activitate, că e vorba despre călărie, mountain bike, excursii la o stână, unde vezi cum sunt făcute produsele tradiționale, culesul fructelor de pădure sau a ciupercilor, vizitarea unei peșteri, observația unui urs sau a unui cerb – astea sunt aspectele care motivează un străin să vină în România; trebuie să îi dai să facă ceva, nu să stea de dimineața până seara.

În România ar trebui legate Ministerul Mediului cu Ministerul Apelor și Pădurilor, cu Ministerul Agriculturii și cu Ministerul Turismului. Ar trebui dezvoltate programe de observație a animalelor sălbatice și a vieții sălbatice din România. Viață sălbatică înseamnă și ciuperci, fructe de pădure. În plus, nu mai are nimeni grija peștilor în România. Animalele îi mai interesează, pentru că se mai obțin niște bani de la vânătorii străini – dacă nu s-ar obține acești bani, nu am mai avea nici animale sălbatice, asta e clar!

Cu siguranță, în România, cel mai prigonit «animal» e peștele: toți îl vânează, nimeni nu îl păzește, nu are grijă de repopulare. Nu mai avem nici un factor de răspundere care să îi ia apărarea, nu mai există așa ceva!”

„Trebuie să îți cunoști prima dată țara, apoi să mergi dincolo”

Dan Păvăloiu consideră că, pentru ca problemele de mediu să își găsească o rezolvare, ar trebui schimbată mentalitatea clasei politice, lucru care, însă, nu crede că se va întâmpla:

„Mentalitatea nu se va schimba nici cu tinerele generații, pentru că tinerii inteligenți și integri nu au cum să intre în politică. În politică intră ciurucurile, javrele, jigodiile, și atunci acesta e rezultatul!

Singura soluție pentru păstrarea naturii curate în România ar fi înăsprirea legislației de mediu, și nu atât înăsprirea, cât aplicarea legii, pentru că legislație avem, dar nu se aplică.”

Dan Păvăloiu e un om dintr-o bucată. Iubește natura, își iubește țara, și luxul de a trăi în mediul care îi este drag e pentru el singurul confort de care are nevoie:

„Mă interesează să trăiesc decent, nu mă interesează să trăiesc în lux, decent însemnând să am ce să mănânc și bani de benzină să pot să merg la serviciu, să fac un concediu de 10 zile pe an în țară. Nu am putut niciodată să înțeleg românii care bat lumea și habar nu au ce există în țara lor! Eu cred că trebuie să îți cunoști prima dată țara, apoi să mergi dincolo.

Sigur că la noi se întâmplă de multe ori să mergi în locuri în care te simți umilit, dar eu prefer să mă simt umilit la mine în țară, decât boier în altă țară, pentru că mi se pare că asta e ceva artificial - până la urmă, tot în țară mă întorc, faptul că 10 zile pe an mă simt boier în Turcia, nu îmi spune nimic. Țara mea e așa cum e, cu bune și cu rele. Te-ai născut în ea, o accepți așa cum e, acesta e spațiul de care aparții!”

Comentarii

Catalin

08.10.2015 22:14

RESPECT!

radu

09.10.2015 08:38

Cu adevarat este cea mai reconfortanta si autentica emisiune din spatiul media romanesc. Fiind o emisiune de autor, mare parte din succes se datoreaza in mod clar, lui.Am vazut candva,cu multa vreme in urma, un reportaj de calatorie pe care Dan Pavaloiu l-a facut in ceva tara nord-africana,si care mi-a placut in mod deosebit prin modul realist de prezentare. Este mare pacat,ca TVR-ul nu a mai incercat sa faca astfel de reportaje despre oameni si locuri din lumea larga, prezentate de catre Dan Pavaloiu, si care cred ca ar avea un mare succes.Ai uram emisiunii si realizatorului, mult noroc si viata cat mai lunga !

Mos Martin

09.10.2015 09:01

Pericolul distrugerii raului Somesul Rece nu a disparut. Din contra, Sergiu Mihut, principalul inamic al naturii din tara (spre rusinea noastra, a clujenilor), si-a scos ordin de ministru ca sa poata curenta pestii in Romesul Rece, ca sa mai "aranjeze" un studiu. Toti clujenii ar trebui sa se implice pentru salvarea raului, care inca este superb in sectorul superior, dar vad ca dorm in papuci.

Fan

09.10.2015 09:26

Felicitati domnule Pavaloiu! Va urmarim cu drag emisiunile :)

Florian Bocaneala

16.10.2015 01:53

Buna Dan. Am avut placerea sa vad de 2 ori acel filmulet facut la un pescuit pe lacul Iobanul,inpreuna cu amicul tau Calin Costin. Mi-ai dat un moment de nostalgie,vazind acele locuri salbatice,dar pline de viata(toata natura+ pesti),si clipele de suferinta si satisfactie(putin frig+ceva pesti).Am fost la viata mea plin de drumeti(cind eram tinar), apoi totul sa cam ruinat, a venit timpul ca fiecare sa-si vada de casa lui, uitind cit de frumoasa era viata la drumetii.Pentru mine a venit America in care traesc si acum dupa aproape30 de ani.Da fiecare din casa avem cite o masina,e si ce daca tot nu poti compara cu aventura cu trenul si cu nasu,apoi cu o sticluta de votca sa te aventurezi cu mocanita prin munti.Duc lipsa,populatia Rominiei inbatrineste si copii lor nu stiu mai nimic ce le poate oferi aceasta tara.Ma bucur din toata inima ca mai sint oameni care gindesc pentru romini de acolo cit si cei din afara Doresc sa i-mi fac o vacanta de neuitat in Rominia

Lucian Broasca

20.10.2015 13:37

Dane,daca ai posibilitatea sa vii sa faci un reportaj la Cheile Dobrogei!Sa arati celor ce iti apreciaza emisiunea si locuri frumoase din Dobrogea.

george r

13.11.2016 04:28

     Pentru o Romanie mai curata avem nevoie de tine  in  T.V.R.    Stiu ca ai obosit sa te lupti cu morile de vint ,dar  esti o speranta.    Ptr cei ce iubesc natura si merg pe carari spre...                            Cu speranta G.Rogozea                                             

george r

13.11.2016 04:58

              Draga DAN cind mai treci prin Bucuresti in orice anotimp lacurile Fundeni pot  crea o mare surpriza .            

Liviu Beresescu

19.07.2017 15:29

Buna ziua,Daca subiectul debitelor de servitute ale MHC-urilor va intereseaza in continuare,va rog sa ma contactati!Cred ca am niste informatii si dovezi care va pot ajuta in realizarea unui reportaj foarte interesant!Cu stima,Liviu Beresescu 

Adrian

03.03.2018 10:58

Felicitari pentru emisiune si mai ales pentru mentalitatea sanatoasa pe care o aveti!Sper ca sefii TVR sa investeasca mai mult in emisiunea dvs. pentru ca este foarte scurta si pentru ca de Eurovision, divertisment fad etc ne-am cam saturat.....Multa sanatate!

DORINA - BOTOȘANI

01.04.2018 11:03

  FELICITARI , D-LE DAN PAVALOIU ! MĂ BUCUR DIN SUFLET CĂ MAI EXISTĂ OAMENI CA DV. VĂ SPRIJIN CU GÂNDUL ȘI FAPTA CĂ ȘI EU SUNT O MARE IUBITOARE DE ANIMALE ȘI NATURĂ . MULTĂ SĂNĂTATE VĂ DORESC ȘI LA CÂT MAI MULTE EMISIUNI LEGATE DE MEDIU ȘI NATURĂ ! CRED CU TĂRIE CĂ D-ZEU VĂ V-A SCOATE ÎN CALE OAMENI CARE SĂ VĂ SPRIJINE , POATE ȘI POLITICIENI .   POATE SUNT PUȚIN NAIVĂ SĂ CRED ASTA , DAR , DA , CRED ASTA !       SUCCESE ȘI REALIZĂRI PROFESIONALE ȘI PERSONALE !

Adauga comentariu